Συνεχίζουν σε θετικό έδαφος οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, «γυρίζουν» σε αρνητικό οι ομόλογοί τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σταθερά με premium (1,01%) τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, στις 7.942 (0,31%) ο CAC40 στο Παρίσι, στις 24.347 (0,43%) ο DAX30 και στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης κλίνει έως 1% χαμηλότερα στις 2.088 μονάδες.
Αρνητική μεταβολή στο ΧΑ, που σύμφωνα με χρηματιστή θα μπορούσε να αποδοθεί εν μέρει στη διολίσθηση του EuroStoxx Banks από τα αρχικά υψηλά ημέρας, εν μέρει στη μετακύλιση θέσεων στη μετοχή του ΟΠΑΠ καθώς ρευστοποιείται μέρος τους σε τραπεζικά χαρτιά.
Στις 2.445 ο Δείκτης Τραπεζών, περί τις 30 μονάδες χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 10:40 και 11:20 (υποψία σχηματισμού διπλής κορυφής).
Με σταθερή ροή εντολών από την αρχή της συνεδρίασης και με αυξημένες προσυμφωνημένες εντολές σε συγκεκριμένες μετοχές, η συνεδρίαση εξελίσσεται διαφορετικά απ' ό,τι προϊδέαζε μέχρι τις 11:15.
Σύνολο συναλλαγών 18,6 εκατ. μτχ., τα 9,75 εκατ. στις τραπεζικές μετοχές. Στα 131 εκατ. ευρώ ο τζίρος, τα 27,2 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών, με μία για 609 χιλ. μτχ. της Jumbo στα 28,24 ευρώ στις 12:04 να ξεχωρίζει. Στα 17,2 εκατ. η αξία της συγκεκριμένης συναλλαγής, πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, άλλες για τίτλους των Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank.
Στις 2.199-2.094 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, ξανά κλίνοντας προς την ευρύτερη στήριξη της περιοχής των 2.085 μονάδων.
Επανεμφάνιση πωλητή που φέρεται να πωλεί παράλληλα θέσεις σε Metlen, TITAN, Coca Cola HBC, με χρηματιστή να εκτιμά πως πρόκειται για fund που «αξιοποιεί» τη διπλή διαπραγμάτευση των συγκεκριμένων τίτλων.
Αλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για ετεροχρονισμένες πωλήσεις λόγω της διόρθωσης της Παρασκευής στις διεθνείς αγορές (και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού), με την οποία δεν είχε προλάβει να «ευθυγραμμιστεί» η εγχώρια.
Από τα 47,68 έως τα 46,18 ευρώ οι εντολές στη μετοχή της Metlen, από τα 37,20 στα 36,70 της ΤΙΤΑΝ και στο εύρος των 39,12-38,66 της Coca Cola HBC.
Παράλληλα, ρευστοποιήσεις γίνονται και σε μετοχές blue chips που είχαν υπεραποδώσει, με ενδεικτικές τις περιπτώσεις των Cenergy Holdings (13,44), Viohalco (8,08), ElvalHalcor (3,085) κ.α. Από κοινού με πωλήσεις σε Motor Oil (25,72), HelleniQ Energy (8,305), αλλά και ΔΕΗ (14,61), ΟΤΕ (16,03), ενισχύοντας την εκτίμηση πως πρόκειται για διαχειριστή ξένου fund.
Με μηνιαία άνοδο 9,23% και 15,06% σε διάστημα 3μήνου για τον ΔΤΡ, το πέρασμα από το «ταμείο» είναι πάντα εντός παιδιάς, δεδομένης δε της «ρηχότητας» της αγοράς αρκεί η ενεργοποίηση ενός πωλητή για να πάρει κλίση η αγορά.
Στις 35/86 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, αποτυπώνοντας τη μεταβολή στον συσχετισμό δυνάμεων, σταδιακά από τις 13:30 και μετά.