Συντηρείται η θετική τάση στα ευρωπαϊκά, ισχυροποιείται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σταθερά σε premium -0,35%- τα futures του S&P500 στις 6.895 μονάδες, στις 24.387 ο DAX30, στις 8.266 (1,36%) ο CAC40 και στις παρυφές των 2.050 μονάδων ο Γενικός Δείκτης.
Διερευνητικές στην αρχή οι κινήσεις των long, από υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα «κλεισίματα» της Τρίτης, σταδιακά πιο επιθετικές από τις 12:15-12:30, με περισσότερες εισροές τόσο σε τραπεζικά χαρτιά όσο και σε blue chips. Συν τω χρόνω συντονίστηκαν επενδυτές και στα mid/small caps με απόλυτα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Σχεδόν ισομερείς οι εντολές, παραπέμποντας σε ενεργοποίηση διαχειριστών ξένων funds που «σκουπίζουν» τις περισσότερες μετοχές του FTSE25.
Στα 140 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, πιθανώς να ξεπεράσει το όριο των 200 εκατ. ευρώ, με τα 16,2 εκατ. μετοχές σε σύνολο 22,6 εκατ. μτχ. να έχει πραγματοποιηθεί σε τραπεζικούς τίτλους.
Και πάλι σε τροχιά προς την περιοχή των 2.300 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, πρακτικά σε σημείο αναστροφής τάσης (εβδομαδιαίας), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει προς το «κλείσιμο» της Παρασκευής.
Στα 21,53 εκατ. ευρώ ο τζίρος μέσω πακέτων, πέραν του μεγάλου της Eurobank (αξίας 11,62 εκατ. ευρώ), στη συνέχεια έγιναν και άλλα σημαντικά σε Πειραιώς, ενώ δεν πέρασαν απαρατήρητα δύο στη μετοχή της ΕΧΑΕ για 500 χιλ. στα 6,30 και για 200 χιλ. στα 6,33 ευρώ, με την τρέχουσα τιμή στα 6,34 ευρώ. Προφανώς θα πρόκειται για συναλλαγές -συνέχεια της χθεσινής- θεσμικών μετόχων μειοψηφίας στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης.
Στα 3,413 (1,61%) η μετοχή της Eurobank, στα 3,45 (0,88%) της Alpha Bank, στα 6,978 (2,98%) της Πειραιώς και της Εθνικής στα 12,93 (1,41%). Για ακόμη μία -πολλοστή- συνεδρίαση το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών/τζίρου πραγματοποιείται στο «καρέ» των συστημικών τραπεζών. Σύμφωνα με χρηματιστή, αυτό θα μπορούσε να αποδίδεται και σε κινήσεις προεξόφλησης ενόψει της ισχύος των νέων σταθμίσεων για τις οκτώ μετοχές του MSCI (Standard Greece).
Πράγματι, από τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου θα ισχύουν νέες σταθμίσεις, που θα ευνοούν κυρίως τις τραπεζικές. Θυμίζω πως με στοιχεία Οκτωβρίου, η βαρύτητα στάθμισης των εννέα μετοχών είχε ως εξής: Εθνική με 21,73%, Eurobank με 16,47%, Πειραιώς με 14,95%, Alpha Βank στο 14,67%, Metlen Energy & Metals στο 8,65% και ΟΠΑΠ με 6,52%, Jumbo με 6,25%, ΔΕΗ με 5,47% και με 5,28% η στάθμιση για τη μετοχή του ΟΤΕ. Μετά την «έξοδο» της Metlen, αυτό το 8,65% θα κατανεμηθεί αναλογικά στις οκτώ. Με αυτή την προσέγγιση ένας διαχειριστής passive fund θα πρέπει/μπορεί να αυξήσει τη θέση του λ.χ. στις «βαρύτερες», εν προκειμένω στις τέσσερις των συστημικών.
Με αγοραστές σε Metlen (42,80), ΔΕΗ (16,57), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (24,12), AEGEAN (13,90), Motor Oil (27,48), TITAN (42,30), ΟΠΑΠ (17,69), Cenergy Holdings (15,30), HelleniQ Energy (8,03), OTE (16,82), Κύπρου (8) κ.α. Δεδομένου ότι στις μετοχές των ΔΕΗ, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ElvalHalcor, Cenergy Holdings οι αγορές γίνονται σε τιμές νέων ιστορικών ή και πολυετών υψηλών, ενισχύεται η προσέγγιση περί «σκουπίσματος» από ισχυρά ξένα χέρια.
Στις 83/29 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο. Αίσθηση κάνει η συναλλακτική δραστηριότητα στη μετοχή της ΚΑΡΕΛΙΑΣ. Τα 220 τμχ. συνιστούν συναλλαγές... μηνός, πραγματοποιούνται δε στα ιστορικά υψηλά των 360 ευρώ.