Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Εκλογές: Οι καυτές μεταβλητές της επόμενης μέρας - Με τι «χάντικαπ» παίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις - Τραπεζική κρίση: «Βλέποντας και κάνοντας»

Πολύ ακριβότερο το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και το κόστος χρήματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις στον δρόμο προς τις εκλογές.

Δημοσιεύθηκε: 24 Μαρτίου 2023 - 07:35

Load more

ΕΚΛΟΓΕΣ: Επειδή τα σενάρια περί κυβερνησιμότητας, συγκυβέρνησης κ.λπ., έχουν αρχίσει να ζαλίζουν, καλό θα είναι να δούμε σε αδρές γραμμές, ποιες είναι οι κρίσιμες μεταβλητές, βάσει των οποίων θα γίνουν οι πολιτικές ζυμώσεις, ανάμεσα στις δύο κάλπες ή και μετά τη δεύτερη κάλπη.

1. Το ποσοστό που θα πάρουν οι τρεις μεγαλύτεροι στις πρώτες εκλογές, με απλή αναλογική. Εάν το ποσοστό της ΝΔ τής επιτρέπει να ελπίζει σε αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη, τότε πάμε για δεύτερη κάλπη. Εάν όχι, ανοίγει και το σενάριο συγκυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, όπου οι -κάθε άλλο παρά- λεπτομέρειες θα εξαρτηθούν από τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών. Από το αν το ΠΑΣΟΚ θα πάρει «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» ή όχι, αλλά και από το αν -και με ποιους- βγαίνουν τα… κουκιά. Προφανώς το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε να κλείσει το θέμα στην πρώτη κάλπη (και με πρωθυπουργό τρίτο πολιτικό πρόσωπο) από την οποία κατά πάσα πιθανότητα, θα έχει περισσότερους βουλευτές από ό,τι στην «πολωτική» δεύτερη της ενισχυμένης αναλογικής.

2. Εφόσον ανοίξουμε και τη δεύτερη κάλπη, με τη ΝΔ πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία, το «μπαλάκι» περνάει σχεδόν εξ ολοκλήρου στο ΠΑΣΟΚ. Και πάλι, τα ποσοστά του αλλά και τα ποσοστά της ΝΔ θα κρίνουν πόσο βιώσιμο είναι να επιμείνει στη γνωστή στάση «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας πρωθυπουργός».

Γνωρίζοντας ότι τυχόν άρνηση (κι εφόσον η ΝΔ δεν δύναται ή δεν θέλει, όπως ως τώρα λέει, να κάνει κυβέρνηση με τον Κυριάκο Βελόπουλο), μπορεί να οδηγήσει σε τρίτες εκλογές το κατακαλόκαιρο. Κάτι που θα επιθυμούσαν να αποφύγουν τόσο οι πολιτικοί όσο και οι ψηφοφόροι. Τα «μπάνια του λαού», αν θυμάστε, με τα οποία δεν τα έβαζε ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Τα ίδια, αλλά από την… ανάποδη πλευρά, ισχύουν και στη δημοσκοπικά μάλλον απίθανη προσώρας περίπτωση να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

3. Όπως φάνηκε και σήμερα, μέσα από την κόντρα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, το «όλον» ΠΑΣΟΚ δεν είναι ακριβώς… όλον. Αρκετά στελέχη -και βουλευτές συντόμως στη Βουλή της απλής αναλογικής- μάλλον καλοβλέπουν τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ενώ άλλοι όχι. Θα μπορούσε δυνητικά να υπάρξει «εμφύλια» σύρραξη για το θέμα αυτό;

Σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί, ιδίως αν το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν πιάσει ισχυρό ποσοστό, κάτι που θα θεωρηθεί -και δικαίως- «ήττα» του αρχηγού του. Βλέπετε στην πολιτική οι προηγούμενες επιδόσεις (υψηλή δημοσκοπική εμβέλεια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή του) συσχετίζονται με τις επόμενες.

4. Οι τυχόν αστάθμητοι παράγοντες που ενδέχεται να επενεργήσουν από τώρα και μέχρι τις εκλογές. Υπάρχει ένα σχεδόν δίμηνο διάστημα μέχρι τις πρώτες εκλογές, στο οποίο, όπως έχει φανεί τους τελευταίους μήνες, πολλά μπορεί να συμβούν, ανατρέποντας προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση το ήδη εξαιρετικά ρευστό κλίμα. Σχεδόν το ίδιο και ανάμεσα σε πρώτη και δεύτερη κάλπη, αν επιβεβαιωθεί η πιθανότερη ημερομηνία της 2ας Ιουλίου.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι πιθανότητες να έχουμε κυβέρνηση, είτε στις πρώτες είτε στις δεύτερες εκλογές, είναι πολύ περισσότερες, από ό,τι να μην έχουμε και να πάμε σε τρίτη αναμέτρηση. Μια κυβέρνηση που μάλλον, με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, θα περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ.

Ίσως η πιο κρίσιμη μεταβλητή λοιπόν είναι αν θα καταφέρει ο κ. Ανδρουλάκης και το κόμμα του να αποσπάσει στις πρώτες εκλογές «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό, ώστε να υποστηρίξει ότι πράγματι ο λαός θέλει το ΠΑΣΟΚ, απαιτητικό ρυθμιστή της επόμενης μέρας, όποιος κι αν βγει πρώτος. Κάτι που δεν μπορεί να συμβεί βέβαια με τη μεταστροφή πιστών οπαδών των άλλων κομμάτων, αλλά με τη μαζική προσέλκυση μετριοπαθών κεντρώων ψηφοφόρων, τους οποίους προσέλκυσε το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει τώρα.

Για αυτό και η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ήταν τόσο έντονη στις δηλώσεις του, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι εκείνη κινδυνεύει πολύ περισσότερο, εάν πετύχει η στρατηγική Ανδρουλάκη.

 

POLITICO: Τουλάχιστον άκομψη δημοσιογραφικά η κίνηση του γνωστού ΜΜΕ, γερμανικής ιδιοκτησίας (ανήκει στον μεγάλο οίκο Axel Springer που εκδίδει διάφορα μέσα διεθνώς, από την Bild και την Die Welt μέχρι το Business Insider και το Politico στις ΗΠΑ), να βάλει «caption this» στο twitter, σε μια ατυχή φωτογραφική στιγμή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Βρυξέλλες.

Υπάρχουν κάποιες λεπτές ίσως, αλλά σίγουρα υπαρκτές διαχωριστικές γραμμές, ανάμεσα στα υποτιθέμενα σοβαρά ΜΜΕ και στα υπόλοιπα. Αν χαθούν κι αυτές, προς χάρη μιας δήθεν σάτιρας, μάλλον βαδίζουμε σε λάθος δρόμο.

 

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: Δύο ακόμη λιθαράκια μπήκαν και φέρνουν πιο κοντά την ερευνητική γεώτρηση στα Ιωάννινα από την εταιρεία Energean Oil & Gas.

Την προηγούμενη Τρίτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας γνωμοδότησε θετικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους της περιοχής. Είχε προηγηθεί στις 17 Μαρτίου το «ναι» και από την Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.

Τα θετικά νέα ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Energean Ντίνος Νικολάου από το βήμα του 4ου Power & Gas Forum.

Ο ίδιος παρουσίασε και την πρόοδο του σχεδίου της εταιρείας για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο. Οι μελέτες pre-Feed και υπεδάφους ολοκληρώθηκαν, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και υποβλήθηκε αίτηση για υπαγωγή του στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), όπως και στο EU Innovation Fund.

Όσο για το κοίτασμα Πρίνος/Έψιλον, ετοιμάζεται η επανεκκίνηση της παραγωγής και ξεκίνησε η εγκατάσταση της εξέδρας Λάμδα.

Η Energean τρέχει, αλλά θέλει και από την πολιτεία συνέπεια, σταθερότητα και συνέχεια. Οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτικές διαδικασίες και τα πισωγυρίσματα «ροκανίζουν» τον συμβατικό χρόνο των αναθέσεων, συνεπώς, ζητά να υπάρχει ανταπόκριση στην επέκτασή του, όπου απαιτείται.

 

STARTUPS: Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η ολοκλήρωση του νέου γύρου χρηματοδότησης, ύφους 14 εκατ. ευρώ, της SafeSize.

Πρόκειται για μια ελληνική startup που έχει βάλει στόχο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε να αγοράσουμε παπούτσια. Δημιουργώντας το ακριβές ψηφιακό αποτύπωμα του ποδιού, έχει βοηθήσει, μέχρι στιγμής, πάνω από 20 εκατομμύρια καταναλωτές σε 50 χώρες να επιλέξουν παπούτσια με τέλεια εφαρμογή, σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα.

Κάθε χρόνο περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο παπούτσια σκανάρονται σε μία από τις 9 μονάδες της εταιρείας σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, καθιστώντας την SafeSize τη μοναδική εταιρεία στον κόσμο με παρόμοια βάση δεδομένων παπουτσιών, για περισσότερες από 1.500 μάρκες.

Τα νέα κεφάλαια αναμένεται να προστεθούν στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ, που έχει ήδη καταφέρει από τη μέρα της δημιουργίας της να «σηκώσει» από επενδυτικές εταιρείες.

Γιατί η ελληνική startup ξέρει να βάζει και τα δύο πόδια στο… σωστό παπούτσι!

 

ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Μπορεί να μη βλέπουμε σημαντική πτώση στις τραπεζικές μετοχές διεθνώς τις τελευταίες μέρες, δεν βλέπουμε όμως και άνοδο εκτόνωσης. Παρόλα τα μέτρα που ελήφθησαν, οι αντιδράσεις των τραπεζικών μετοχών είναι αδύναμες (και στην Αθήνα), σημάδι ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και πηγαίνουν «βλέποντας και κάνοντας».

Είτε διότι φοβούνται δεύτερο γύρο της τραπεζικής αναταραχής είτε διότι έχει ξεκινήσει ένα προσεκτικό repricing των τραπεζικών μετοχών κατά περίπτωση, ενόψει και ενδεχόμενων νέων ρυθμίσεων, που στις ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επέλθουν, ενώ και στην Ευρώπη η προσεκτική ομολογουμένως ανακοίνωση της Επιτροπής της Βασιλείας έκανε κάποια βλέφαρα να… σηκωθούν.

ΥΓ: Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο γύρο, σημειώστε ότι οι αγωνίες πολλών στο εξωτερικό αφορούν και τον χώρο του «shadow banking», ήτοι χρηματοοικονομικών οργανισμών που δεν είναι τράπεζες, ούτε ρυθμίζονται από τις γνωστές αρχές του χρηματοπιστωτικού τομέα (με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθαρή εικόνα για τα εσωτερικά τους), που περιλαμβάνει από πασίγνωστες εταιρείες όπως η BlackRock, διάφορα Hedge Funds και Private Equity, μέχρι παντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό SPVs. Τόσο η Lehman Brothers όσο και η Bear Stearns, αν τις θυμάστε, shadow banks της εποχής ήταν.

 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ: Ας αρχίσουμε από τα καλά νέα. Το ΙΟΒΕ επιβεβαιώνει ότι το κόστος χονδρικής φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας μειώθηκε τον Ιανουάριο κατά 34,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, η τιμή ήταν 186,98 €/MWh.

Και ακολουθούν τα κακά νέα: η συγκεκριμένη τιμή ήταν 29% έως 58% υψηλότερη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές και υπερδιπλάσια από την τιμή συστήματος NordPool (91,24 €/MWh).

Handicap 1...

 

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Η ΕΚΤ δεν έκανε πίσω προ ημερών και ανέβασε 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια, φέρνοντας νέους πονοκεφάλους για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι τελευταίες είδαν τον περασμένο Ιανουάριο το μέσο κόστος νέου δανεισμού τους να φτάνει το 5,1%, ποσοστό που αποτελεί υψηλό εξαετίας.

Η απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων της Ευρωζώνης και του «Νότου» διαμορφώνεται σε 143 και 78 μονάδες βάσης, αντίστοιχα.

Handicap 2...

 

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων