Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αγορές: Η... μαργαρίτα και η φούσκα-Ο Φάμελλος, ο Αλέξης και το... κρίσιμο «μετά»-Tips για MOH, Ideal, Cenergy, Quest

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη εννεαμήνου που θα παρουσιάσουν οι Cenergy, Motor Oil και Ideal Holdings. Ο άχαρος ρόλος του Σωκράτη Φάμελλου και η απώλεια του Αλέκου Φλαμπουράρη.

Δημοσιεύθηκε: 19 Νοεμβρίου 2025 - 07:37

Load more

ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται τη... στάνταρ ερώτηση για το «κόμμα Τσίπρα».

Και κάθε φορά προσπαθεί να επιλέξει τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει, ώστε να μη δώσει άθελά του το σινιάλο στα εναπομείναντα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ν' αρχίσουν και επισήμως εκκλήσεις του τύπου «Τσίπρα, εσένα θέλουμε».

Τι είπε χθες ο Σωκράτης (στο Open) όταν ρωτήθηκε επίμονα και με διάρκεια για τα σχετικά; «Ολοι οι δρόμοι που συμπεριλαμβάνουν και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, πρέπει να συγκλίνουν σ' ένα προοδευτικό ψηφοδέλτιο».

Η λέξη-κλειδί, όπως καταλάβατε, είναι «συμπεριλαμβάνουν», με την οποία θέλησε να δώσει μια εικόνα ισομερούς συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ (που θέλει), της Νέας Αριστεράς (που επίσης θέλει) και του ΠΑΣΟΚ (που… δεν θέλει) με τον Αλέξη.

Κι όταν ρωτήθηκε το προφανές, «ποιος θα είναι ο ηγέτης» αυτής της συνεργασίας, έστριψε διά του αρραβώνος: «Η συζήτηση για την ηγεσία θα γίνει μετά, όπως και για το πρόγραμμα»…

Άχαρος ο ρόλος του σ' αυτή τη συγκυρία, πράγματι.

 

ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ: Ο εκλιπών ήταν για άλλους «ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς», για άλλους «Νέστορας» και για τους περισσότερους, τα τελευταία δέκα χρόνια, «ο παππούς». Όπως τον αποκαλούσαν τα παιδιά του Αλέξη Τσίπρα, για να καθιερωθεί σιγά σιγά ο τίτλος και από τους νεότερους στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η σχέση του Αλέκου Φλαμπουράρη με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν πατρική, όχι μόνο επειδή ήταν φίλος με τον πατέρα του (που έχει φύγει από τη ζωή εδώ και πολλά χρόνια). Χτίστηκε όταν ο δεύτερος βρέθηκε στο τιμόνι της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, την οποία «επέβλεπε» κομματικά ο πρώτος.

Στα χρόνια της διακυβέρνησης ο Φλαμπουράρης υπήρξε από τους πιο βασικούς πρωθυπουργικούς συμβούλους, ενώ ως υπουργός Επικρατείας χειριζόταν θέματα αγοράς και τραπεζών, συνομιλώντας με ισχυρούς «παίκτες» για ακανθώδη ζητήματα που έφταναν στο Μαξίμου -ή δρομολογούσε το Μαξίμου.

Η σχέση τους έμεινε αδιατάραχτη μέχρι τέλους, ενώ τους τελευταίους μήνες ο «κυρ-Αλέκος» είχε αποσυρθεί από την καθημερινή δραστηριότητα λόγω προβλημάτων υγείας.

Η πολιτική κηδεία του Αλέκου Φλαμπουράρη θα γίνει αύριο στις 2:30 το μεσημέρι στο Πάρκο Ελευθερίας (χώρος πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ).

 

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανατρέχεις σε δελτίο Τύπου του προηγούμενου έτους για κάποιο θέμα και πέφτεις πάνω σε παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης για τον αμαρτωλό Οργανισμό.

Όπως στην ερώτηση του Βασίλη Κόκκαλη (ΣΥΡΙΖΑ) στη Βουλή στις 16 Δεκεμβρίου πέρυσι, με τίτλο «Η διαφάνεια και η εξυγίανση στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έρχεται με διοικητικές παράνομες πράξεις και με πρόχειρες, επιπόλαιες κινήσεις - Η χώρα εκτίθεται στα ευρωπαϊκά όργανα».

Ή στη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη την επομένη: «Πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό τι έχει συμβεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Γιατί στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη άλλαξαν πέντε διοικήσεις; Γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε υπό ευρωπαϊκή εποπτεία και μας επιβλήθηκε ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο; Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΕΛΓΑ είναι δύο δομές πολύ κρίσιμες στο πώς ο πρωτογενής τομέας θα είναι ανθεκτικός τα επόμενα χρόνια και πώς θα σχεδιάσουν σωστά οι παραγωγοί σε όλη τη χώρα».

Απόδειξη ότι η σκανδαλώδης υπόθεση δεν «έσκασε» τον φετινό Ιούνιο, όταν διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, και φυσικά δεν αιφνιδίασε την κυβέρνηση η διάσταση που πήρε εντός και εκτός συνόρων.

 

ΑΓΟΡΕΣ: Το πρωί της περασμένης Παρασκευής, σημειώσαμε ότι η απότομη πτώση στη Wall Street την Πέμπτη έμοιαζε με ηχηρή προειδοποίηση, τονίζοντας ότι ολοένα και περισσότεροι ειδικοί δείχνουν μεγάλη ανησυχία για τις αποτιμήσεις της υψηλής τεχνολογίας.

Εκτοτε μεσολάβησαν τρεις πτωτικές συνεδριάσεις στις αμερικανικές αγορές, ανεβάζοντας το σύνολο σε τέσσερις και εντείνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω αναταράξεις.

Η επιρροή των πτωτικών συνεδριάσεων στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου γίνεται βεβαίως αντιληπτή ακόμη και στην Αθήνα, μέσα από τη δίοδο των ευρωπαϊκών αγορών. Όταν «τρώνε ξύλο» οι μετοχικές αγορές στις ΗΠΑ, ο… πόνος μεταφέρεται παντού.

Χθες ανακοινώθηκε μια ακόμη συμφωνία-μαμούθ, από αυτές που η αγορά βλέπει πλέον με καχυποψία και τις χαρακτηρίζει «κυκλικές», ανάμεσα σε Microsoft, Nvidia και Anthropic, ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Η αγορά δεν… χάρηκε ιδιαίτερα, καθώς σημαντικός αριθμός διαχειριστών εκτιμά πλέον ότι γίνονται υπερβολικές επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τους Financial Times:

«Περισσότερο από το 50% των διαχειριστών κεφαλαίων που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα της BofA, οι οποίοι διαχειρίζονται συνολικά περίπου 500 δισ. δολάρια, δήλωσαν ότι οι μετοχές τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται ήδη σε "φούσκα".

Περίπου 45% θεωρούν ότι αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο (tail risk) για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία, από 33% τον προηγούμενο μήνα, επισκιάζοντας άλλες απειλές όπως ο πληθωρισμός ή μια επιβράδυνση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ».

 

ΑΓΟΡΕΣ ΙΙ: Είναι πολύ πιθανόν ότι οι διαχειριστές έχουν δίκιο, υπάρχει όμως στην υπόθεση κι ένα κρίσιμο γεωπολιτικό στοιχείο.

Σε αυτό τον τομέα διεξάγεται η πιο κρίσιμη κούρσα ισχύος ανάμεσα στις δύο σύγχρονες υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οπότε είναι επόμενο το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού συστήματος «να παίζει τα ρέστα του» ποντάροντας στη νίκη. Κι αυτό σημαίνει ότι θα πέσουν «λυτοί και δεμένοι» για να αποφευχθεί μια καταστροφή.

Επειδή λοιπόν πολλοί ήταν εκείνοι στο παρελθόν που έχασαν τα μαλλιοκέφαλά τους σορτάροντας φούσκες… πριν αυτές σκάσουν (το ίδιο παραλίγο θα πάθαινε και ο διάσημος Mike Burry στην υπόθεση των subprime δανείων), αλλά και φούσκες που… δεν έσκασαν (όπως το Bitcoin εδώ και κάτι χρόνια), θεωρούμε ότι είναι δύσκολο να προφητέψει κάποιος αν θα σκάσει φούσκα, πότε θα σκάσει, ή αν θα έχουμε «απλώς» μια σταδιακή διόρθωση, σε λογικότερα επίπεδα.

Το σίγουρο είναι ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να… μαδούν τη μαργαρίτα, που σημαίνει ότι οι έντονες διακυμάνσεις δύσκολα θα κοπάσουν το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε σε λιγότερο πλέον από μία εβδομάδα έχει υποσχεθεί σημαντικά νέα και ο Mr. Big Short, στον λογαριασμό του στο «Χ», τον οποίο ακολουθούν… 1,5 εκατ. επενδυτές.

 

IDEAL HOLDINGS: Ιδιαίτερη δυναμική εμφανίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγέθη του Αttica στο εννεάμηνο της φετινής χρονιάς, καθώς οι πωλήσεις συνεχίζουν την ανοδική τάση που κατέγραψαν στο εξάμηνο, σε αντίθεση με τη συνολική εικόνα της αγοράς. Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, τα έσοδα θα υπερβούν τα 170 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη πορεία φέρεται να ακολουθούν τα EBITDA, κάτι που σημαίνει ότι θα ξεπεράσουν τα 18 εκατ. ευρώ. Η Αθήνα, άλλωστε, εξακολουθεί να αναπτύσσεται ως προορισμός αγορών για τουρίστες από το εξωτερικό, εντός και εκτός Ε.Ε., και το Αttica συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό από τις εν λόγω αγορές. Το πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις tax free είχαν σημειώσει άνοδο, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο εννεάμηνο.

Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι στην παρουσίαση του Οκτωβρίου η διοίκηση του Αttica είχε τονίσει πως το online κατάστημα θα αποτελέσει έναν από τους πυλώνες περαιτέρω ανάπτυξης.

Την Πέμπτη η Ideal Holdings θα ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα και οι επιδόσεις του Αttica αναμένεται να ενισχύσουν την κερδοφορία. Μένει να φανεί το αποτύπωμα στην τιμή της μετοχής, που χθες έκλεισε στα 5,88 ευρώ με απώλειες 0,68%.

 

MOTOR OIL: Το ισχυρό περιβάλλον διύλισης, το οποίο έχει ενισχυθεί περαιτέρω το τέταρτο τρίμηνο, αναμένεται να γίνει ορατό στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της εισηγμένης που ανακοινώνονται το απόγευμα.

Όπως προβλέπει η Optima Bank, τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA θα καταγράψουν ευρεία άνοδο 74,2% σε ετήσια βάση, στα 345 εκατ. ευρώ, με τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να… διπλασιάζονται στα 227 εκατ. ευρώ, από 114 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2024.

H χρηματιστηριακή εκτιμά πως οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα διαμορφωθούν στα 100 εκατ. ευρώ περίπου στο τρίμηνο, με χρέος 1,9 δισ. ευρώ, οριακά μειωμένο σε βάση τριμήνου.

Όπως επισημαίνει η Optima, η Motor Oil οδεύει προς αναπροσαρμοσμένα EBITDA 1,2 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 650 εκατ. ευρώ για το 2025, πάνω από τις τελευταίες εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής για 943 εκατ. ευρώ και 482 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση με Ρ/Ε κάτω του 5 για το 2025, δηλαδή 37% χαμηλότερα σε σχέση με το mid cycle Ρ/Ε ύψους 7,9. Γι’ αυτό δίνει σύσταση «αγορά».

 

CENERGY: Ακόμη ένα «δυνατό» σετ αποτελεσμάτων αναμένει από την εισηγμένη, που ανακοινώνει μεγέθη εννεαμήνου μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, η Eurobank Equities.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA της εταιρείας θα ανέλθουν σε 247,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα 28% σε ετήσια βάση, με έσοδα που θα αγγίξουν τα 1,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 18% και αυξημένο περιθώριο 16,6%.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου προβλέπεται πως θα εμφανίσουν άνοδο 40% στα 140,5 εκατ. ευρώ, με οριακά χαμηλότερες χρηματοοικονομικές δαπάνες και υψηλότερες αποσβέσεις. 

 

QUEST: Αποτελέσματα εννεαμήνου δημοσιεύει σήμερα η εισηγμένη, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Η Eurobank Equities εκτιμά ότι η εταιρεία θα εμφανίσει διψήφια (11%) αύξηση EBITDA, που θα ανέλθουν στα 72,2 εκατ. ευρώ, με ενίσχυση πωλήσεων κατά 10%. Στο τρίτο τρίμηνο τα EBITDA υπολογίζεται πως θα καταγράψουν άνοδο 5%, με ενίσχυση τζίρου κατά 8%.

Η χρηματιστηριακή υπενθυμίζει ότι το deal της Quest Energy για την πώληση σχεδόν του συνόλου των φωτοβολταϊκών της εισηγμένης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων