ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Πέρα από τα μεγάλα, το «στρατηγείο» του Μαξίμου φαίνεται ότι σκοντάφτει και στα μικρότερα το τελευταίο διάστημα.
Σαν να μην έφτανε το σίριαλ με τον Μακάριο Λαζαρίδη που έληξε άδοξα, ήρθε και η τοποθέτηση του αντικαταστάτη του Αθανάσιου Καββαδά (φωτ.) που επίσης συνοδεύτηκε από (αδικαιολόγητα σε τέτοια περίοδο) παρατράγουδα.
Διότι ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας γράφει υπερήφανα στο βιογραφικό του:
«Το 1987 δημιούργησε την επιχείρηση 'Εμπόριο Ποτών Καββαδάς'», ενώ αμέσως παραπάνω ότι «Από το 1983 έως και το 2006 υπηρέτησε από θέσεις ευθύνης στην Πολεμική Αεροπορία και αποστρατεύτηκε ως αξιωματικός».
Το… τσίμπησε αυτό το ΠΑΣΟΚ και έσπευσε να τρολάρει την κυβέρνηση, εκφράζοντας δεικτικά την απορία του: «Πώς ενώ υπηρετούσε από το 1983 έως το 2006 από θέσεις ευθύνης στη Πολεμική Αεροπορία, ταυτόχρονα το 1987 δημιούργησε, όπως δηλώνει, την επιχείρηση "Εμπόριο Ποτών Καββαδάς", δεδομένου ότι στους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων απαγορεύεται η παράλληλη άσκηση επαγγέλματος και η συμμετοχή σε εταιρείες;».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΙ: Πηγές πλησίον του Μαξίμου επιχείρησαν να λύσουν την απορία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας λακωνικά: «Το 1987, ενόσω ο κ. Καββαδάς είναι στην Αεροπορία, η τότε γυναίκα του συστήνει αυτή την εταιρεία ως ατομική επιχείρηση. Ο ίδιος συμμετέχει απλώς ως μέτοχος μετά την αποστρατεία του».
Τι λένε δηλαδή οι… «γάργαρες» αυτές πηγές;
Ότι ο νυν υφυπουργός δεν έχει παραβεί τους πειθαρχικούς κανόνες περί μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που ισχύουν, όπως διαπιστώσαμε, από το 1977. Απλώς… καπηλεύεται και βάζει στο πολιτικό βιογραφικό του ως «επιτυχία» και «δημιουργία» του κάτι που, σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, φέρεται να έκανε η γυναίκα του.
Για να σοβαρευτούμε, όμως, οι περισσότεροι μάλλον γνωρίζουν ότι το «παραθυράκι» για κάποιους ένστολους (κι όχι μόνο) είναι να κάνουν επιχείρηση στο όνομα της γυναίκας τους ή κάποιου άλλου έμπιστου προσώπου.
Απλώς μετά δεν το... διαφημίζουν κιόλας στο πολιτικό βιογραφικό τους.
Κι εδώ γεννάται το σημαντικό ερώτημα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, με ΟΠΕΚΕΠΕδες, ρουσφέτια, τα πτυχία του Μακάριου κι όλα τα συναφή, δεν βρήκαν στο Μαξίμου άλλο υποψήφιο, που να μην μπορεί κανείς να τον πιάσει στο στόμα του;
Κάποιοι, που μόνο εχθρικούς προς την κυβέρνηση δεν τους λες, προσπαθώντας να εξηγήσουν τα… ανεξήγητα, μας μετέφεραν μια κατάσταση που αποδίδεται ολίγον χιουμοριστικά με τη φράση «σκορποχώρι γίναμε, καλέ μου».
Όπως υποστηρίζουν μάλιστα, τα σοβαρά προβλήματα υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη (στον οποίο ευχόμαστε να τα ξεπεράσει το συντομότερο) έχουν εντείνει την αποδιοργάνωση εντός του Μεγάρου.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Έρχεται μεταγραφή στη ΝΔ εκ… δεξιών; Τουλάχιστον η μία πλευρά φαίνεται να το επιθυμεί σφόδρα. Πρόκειται για τον ανεξάρτητο -προερχόμενο από τους Σπαρτιάτες- βουλευτή Χάρη Κατσιβαρδά, ο οποίος, μέσα από το κανάλι της Βουλής, χαρακτήρισε «ευχής έργον» μία πιθανή προσχώρησή του στην κυβερνώσα παράταξη.
Αυτό, επεσήμανε, «εναπόκειται στη δυνητική ευχέρεια του κ. πρωθυπουργού. Είμαι ένας απλός στρατιώτης της παράταξης. Οι αρχές που πρεσβεύει η ΝΔ είναι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος αυτή τη στιγμή», ανέφερε και εκθείασε τα κυβερνητικά πεπραγμένα:
«Στο μέτρο του δυνατού η κυβέρνηση από το 2019 και μετά κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Άρα θεωρώ ότι είναι χρέος μου να συντάσσομαι με τα νομοσχέδια της παρούσας κυβέρνησης, ακριβώς διότι με αμείλικτο ρεαλισμό θέλω μία χώρα με σταθερότητα, ασφάλεια, διεθνή φερεγγυότητα και αξιοπιστία και κατ' ουσίαν να ανταποκρίνεται στις ιδεολογικές αρχές της ΝΔ».
Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παλαιότερα έχει ξεκαθαρίσει πως «καμία περίπτωση δεν υπάρχει να ενταχθούν στη ΝΔ οι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές των Σπαρτιατών».
Αν άλλαξε κάτι από τότε, μένει να φανεί…
ΒΛΑΧΟΣ: Τον προβληματισμό του για την εικόνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ εξέφρασε, σε μία ακόμα δημόσια παρέμβασή του, ο γαλάζιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Βλάχος.
«Στην Κ.Ο. πρέπει να κοιταχτούμε όλοι μεταξύ μας. Κάτι δεν πάει καλά, κάτι δεν κάνουμε καλά», εκτίμησε, σε συνέντευξή του (στα Παραπολιτικά) και συνέχισε:
«Τώρα ποιος φταίει, ο καθένας έχει τη δική του άποψη. Είναι η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και αν κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επιτέλους ας τις αναλάβουν. Είμαστε έναν χρόνο πριν τις εκλογές, δεν μπορεί ο καθένας να αποπροσανατολίζει τη βασική ατζέντα με την οποία πρέπει να πάμε σε εκλογές».
Ο κ. Βλάχος υποστήριξε πως «δεν πρέπει να έχουμε διδαχθεί από κάποια πράγματα που δεν κάναμε καλά στο παρελθόν και τα επαναλαμβάνουμε σήμερα», σημείωσε πως «προφανώς την τελική ευθύνη και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο κ. Μητσοτάκης» και διαπίστωσε στο κόμμα σήμερα «αποκλίνουσα συμπεριφορά από την καραμανλική παράδοση».
Τα υπόλοιπα, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. στις 30 Απριλίου.
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Στα δικαστήρια προσφεύγει ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά του ανεξάρτητου βουλευτή Μάριου Σαλμά, ο οποίος είχε αφήσει αιχμές για τον υπουργό ότι γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος στα νοσοκομεία, τις «παράνομες δουλειές» εντός νοσοκομείων, τις αδιαφανείς προσλήψεις, αλλά και τις αναθέσεις σε ιατρικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό.
«Με έχουν ελέγξει οι πάντες, δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου. Σέβομαι ότι είχε εκλεγεί βουλευτής της ΝΔ. Στα δικαστήρια θα κληθεί να αποδείξει αυτά που λέει», υπογράμμισε ο Άδωνις, προαναγγέλλοντας μήνυση και αγωγή εναντίον του πρώην γαλάζιου.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Κάτι ξέρουν οι Γερμανοί όταν στήνουν μέτρα -και κυρίως… πώς τα «απλώνουν» στον χρόνο. Γιατί πέρα από τα 3,8 δισ. ευρώ που ρίχνουν για να στηρίξουν τη βαριά βιομηχανία απέναντι στο ενεργειακό κόστος (800 εκατ. ευρώ περισσότερα από το αρχικό σχέδιο), δύο λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.
Πρώτον, το μέτρο δεν ξεκινά «από εδώ και πέρα», αλλά αναδρομικά από την αρχή του έτους. Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις δεν περιμένουν -πληρώνονται για κόστος που ήδη έχουν γράψει. Κίνηση που συνιστά άμεση ανάσα ρευστότητας και όχι απλώς υπόσχεση για το μέλλον.
Δεύτερον, δεν μιλάμε για ένα προσωρινό «μπάλωμα». Η στήριξη έχει ορίζοντα έως το τέλος του 2028. Δηλαδή τριετής διάρκεια, που δίνει κάτι πολύ πιο σημαντικό από το ίδιο το χρήμα: ορατότητα.
Σε αγορές που κινούνται με κόστος ενέργειας και επενδυτικούς κύκλους ετών, η ορατότητα μετράει όσο ή και περισσότερο από την επιδότηση.
Οι συγκρίσεις με Ελλάδα μάλλον περιττές.
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Εθιμοτυπική λέγεται ότι ήταν η συνάντηση γνωριμίας που είχαν χθες με τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στ. Παπασταύρου, ο CEO της Masdar Mohamed Jameel Al Ramahi, ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Αριστοτέλης Χαντάβας.
Ηταν μια συνάντηση που επεδίωξε η πλευρά της Masdar όπως μαθαίνει η στήλη, με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Χαντάβα και με αναφορά στα έργα που είναι σε εξέλιξη αλλά και στη μεγάλη δωρεά ύψους 11 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για το «πρασίνισμα» του Πόρου.
Το νησί εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για τα «GR-eco Islands», με την ΤΕΡΝΑ να έχει αναλάβει τη μελέτη και υλοποίηση του έργου.
ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Καλύτερα του αναμενομένου χαρακτηρίζει η Eurobank Equities τα αποτελέσματα τριμήνου της εισηγμένης.
Χθες, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Σαράντης έκανε γνωστό ότι τα έσοδα αυξήθηκαν 3,7%, στα 147 εκατ. ευρώ και τα EBITDA έφτασαν τα 23,3 εκατ. (+20%), τρία εκατομμύρια υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής.
Οι επιδόσεις δείχνουν «ισχυρή» εκκίνηση χρονιάς, η οποία υποστηρίχθηκε από το μίγμα προϊόντων, αλλά και το γεγονός ότι το Πάσχα φέτος εορτάστηκε νωρίτερα, σημειώνει.
Στο ταμπλό, εν μέσω γενικότερης πίεσης, η μετοχή έκλεισε στα 14,9 ευρώ ή 2,61% χαμηλότερα. Σε επίπεδο 30 ημερών, όμως, γράφει θετική απόδοση άνω του 10%.
ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα θα μπει σήμερα η μετοχή σε διαπραγμάτευση.
Υπενθυμίζεται ότι η βιομηχανία θα διανείμει 0,085 ευρώ ανά μετοχή (0,035 ευρώ επιστροφή κεφαλαίου και 0,05 μέρισμα), ποσό που αντιστοιχεί, σύμφωνα με την Optima Bank, σε απόδοση 2,2%.
Στα 3,77 ευρώ χθες η μετοχή με πτώση 0,53%.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Συνεδρίαση με έντονη κινητικότητα αλλά… όχι για όλους. Γιατί μπορεί ο συνολικός τζίρος να έφτασε τα 237,1 εκατ. ευρώ, όμως η «καρδιά» της αγοράς χτύπησε ξανά σε τέσσερις μόνο μετοχές -και όχι τυχαία.
Αlpha Bank, Πειραιώς, Eurobank και Εθνική Τράπεζα συγκέντρωσαν συναλλαγές 122,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 51% του συνολικού τζίρου. Με άλλα λόγια, πάνω από τα μισά χρήματα της χθεσινής ημέρας πέρασαν μέσα από τους τέσσερις κωδικούς.
Παράλληλα με τον υψηλό τζίρο ήρθαν και οι ισχυρές πιέσεις: Η Alpha Βank έκλεισε στα 3,7910 ευρώ με πτώση 3,61% (χαμηλό ημέρας 3,7 ευρώ / -5,92%), η Πειραιώς στα 8,36 ευρώ με υποχώρηση 3,62% (χαμηλό ημέρας 8,1740 ευρώ / -5,76%) και η Eurobank στα 3,95 ευρώ ή με απώλειες 3,19% (χαμηλό ημέρας 3,88 ευρώ / -4,90%).
Η Εθνική Τράπεζα έκλεισε στα 14,38 ευρώ χάνοντας 4,20% σε όρους κεφαλαιοποίησης. Αξιοσημείωτο, ότι το χαμηλό ημέρας ήταν τα 13,9 ευρώ (-7,40%), αλλά, όπως και στις άλλες τρεις, «μάζεψε» στις δημοπρασίες.
ΔIYΛΙΣΤΗΡΙΑ: Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας ήταν ότι «έσπασε» μια… πολεμική παράδοση: Γενικός Δείκτης και διυλιστήρια υποχώρησαν ταυτόχρονα.
Στις περισσότερες συνεδριάσεις που ακολούθησαν την επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν, όταν η αγορά πιέζονταν, Motor Oil και Helleniq Energy έκλειναν με θετικό πρόσημο.
Το μοντέλο δεν επαναλήφθηκε χθες, οπότε η MOH έκλεισε στα 34,96 ευρώ (-4,27%) και τα ΕΛΠΕ στα 9,36 ευρώ (-3,65%).
Αξιοσημείωτο πάντως ότι χθες έγινε γνωστό πως το premium της βενζίνης έναντι του αργού στην Ευρώπη παρουσίασε τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη στην ιστορία.
Στη Βορειοδυτική Ευρώπη, όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, διαμορφώθηκε την Παρασκευή σε πάνω από 17 δολάρια το βαρέλι.
INTERTECH: Αρκετοί επενδυτές προσπαθούν να προβλέψουν τη φετινή πορεία της εισηγμένης. Και αυτό γιατί με την τρέχουσα αποτίμηση να βρίσκεται λίγο κάτω από τα 12 εκατ. ευρώ και με το ακίνητό της να πωλείται προς έξι εκατ. ευρώ, αντιστοιχούν μόλις γύρω στα έξι εκατ. ευρώ για την επιχειρηματική της δραστηριότητα, αυτή καθ’ εαυτή.
Αν τώρα, η εταιρεία εμφανίσει κέρδη το 2026, τότε η μετοχή αρχίζει να αποκτά σημαντικό ενδιαφέρον. Και πόσο μάλλον αν κάποια στιγμή η μητρική της CD Media αποφασίσει να ασχοληθεί ενεργότερα με την υπόθεση (βλέπε σενάρια περί συγχώνευσης).
Σε κάθε περίπτωση, οψόμεθα…
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της εισηγμένης διατυπώνει η Eurobank Equities, ενόψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων 2025 πριν το άνοιγμα της αγοράς.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής, τα έσοδα του ομίλου εκτιμάται ότι έχουν διαμορφωθεί κοντά στα 399 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 7,6% σε ετήσια βάση. Η άνοδος αυτή αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση των όγκων πωλήσεων, στοιχείο που υποδηλώνει βελτίωση της ζήτησης σε βασικές αγορές δραστηριοποίησης του ομίλου.
Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, τα EBITDA εκτιμάται ότι έχουν ανέλθει περίπου στα 44 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση περί το 5% σε σύγκριση με το 2024 και ευθυγραμμισμένα με τη σχετική καθοδήγηση της διοίκησης.
Για το τέταρτο τρίμηνο, το οποίο παραδοσιακά εμφανίζει χαμηλότερη εποχικότητα, η Eurobank Equities προβλέπει ουσιαστικά σταθερή επίδοση σε επίπεδο EBITDA. Ωστόσο, η κερδοφορία του τελευταίου τριμήνου εκτιμάται ότι έχει ενισχυθεί από δύο βασικούς παράγοντες: τη βελτίωση του κόστους πρώτων υλών και την ανάκαμψη του κλάδου Technical Fabrics, ιδιαίτερα στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε επίπεδο καθαρών κερδών, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση κατά 13% σε ετήσια βάση, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 11,7 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η χρηματιστηριακή προβλέπει τελικό μέρισμα ύψους 0,14 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο σε συνδυασμό με την ενδιάμεση διανομή ανεβάζει τη συνολική ανταμοιβή για τη χρήση 2025 στα 0,21 ευρώ ανά μετοχή.