ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Τέσσερα πρόσωπα εντός της ΝΔ που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε περίπτωση που αυτός αποχωρήσει από την πρωθυπουργία προκειμένου να αναλάβει «κορυφαίο χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ονομάτισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, στον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, στον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και στον βουλευτή Ανατολικής Αττικής Μάκη Βορίδη.
Αναφορικά με το άλλο «πολιτικό του παιδί» από τον ΛΑΟΣ, τον Θάνο Πλεύρη, όπως είπε, «δεν έχει γίνει ακόμα στρατηγός, είναι ταξίαρχος».
Παράλληλα, εξαπέλυσε νέα πυρά κατά του Αντώνη Σαμαρά: «Σε μία πολυκατοικία υπάρχει ο ιδιοκτήτης, υπάρχει ο ενοικιαστής, ενίοτε όμως υπάρχει και ο καταπατητής. Αυτός είναι ο Σαμαράς, δεν τον έχω σε καμία υπόληψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
«Εάν ο Μητσοτάκης τον είχε κάνει Επίτροπο, θα έκανε αυτά που κάνει τώρα; Εάν τον είχε κάνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα έκανε αυτά που κάνει τώρα; Δεν του έδωσε το κάτι τις και διαμαρτύρεται.
Δεν είναι ο μόνος. Και σε άλλους δεν έδωσε και "πετούν πέτρες" με τα μέσα που διαθέτουν. Αυτόν τον άνθρωπο, τον προδότη, δεν μπορούμε να τον βάλουμε μέσα στα πράγματα. Θα είναι μεγάλο λάθος», σημείωσε, παίρνοντας για μία ακόμη φορά το μέρος του σημερινού πρωθυπουργού.
ΣΑΜΑΡΑΣ: Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν τα ευρήματα για τον Μεσσήνιο, στη δημοσκόπηση της GPO (για τα Παραπολιτικά).
Στην ερώτηση πόσο πιθανό είναι να ψηφίσουν ένα κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, το 89,2% των πολιτών απαντά λίγο και καθόλου, ενώ το 9,5% απαντά πολύ και αρκετά. Εξάλλου, το 55,2% εκτιμά ότι οι διαφορές του πρώην πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι προσωπικές και το 36,6% πολιτικές.
Το 11,9%, των ερωτηθέντων, υποστηρίζει ότι ο κ. Σαμαράς εκφράζει τις πολιτικές αρχές της ΝΔ. Στην ίδια ερώτηση, ο Κώστας Καραμανλής βρίσκεται στην πρώτη θέση με 34,1%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 27,9%.
Δεν είναι τυχαία η επισήμανση του πρωθυπουργού στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ότι «ο κ. Καραμανλής, θεωρώ ότι ο ίδιος είναι ταυτισμένος με τη ΝΔ». Ιδίως όσο πλησιάζουν οι εκλογές…
ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: Υπέρ της μείωσης του ειδικού φόρου στα καύσιμα τάσσεται ο Γραμματέας της ΝΔ.
«Εμένα η θέση μου πάντα ήταν να μειωθεί. Είναι κάτι που το έλεγα και ως βουλευτής της αντιπολίτευσης και ως βουλευτής της συμπολίτευσης και συνεχίζω να το λέω και ως υπουργός», σημείωσε στο Mega ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, παραπέμποντας στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στην Ευρώπη.
«Το οικονομικό επιτελείο είναι αυτό που κρίνει και έχει τη συνολική εικόνα των δαπανών. Το σέβομαι απόλυτα… Υπάρχει ένα όριο δαπανών το οποίο ο προϋπολογισμός μας έχει φτάσει. Έχουμε κάνει ένα αίτημα για υπέρβαση του ορίου δαπανών για τις επενδύσεις στην ενέργεια, για να μπορέσουν να μειωθούν οι τιμές ενέργειας με τα δίκτυα και την αποθήκευση.
Το ίδιο θα κάνουμε και για μέτρα τα οποία αφορούν στην αντλία. Αν λοιπόν η Ευρώπη μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε το όριο δαπανών, τότε ναι, μπορεί να μειωθεί ο ΕΦΚ στη βενζίνη. Και άρα να μειωθεί και η τιμή στην αντλία», υπογράμμισε.
Πλέον, η μάχη αναμένεται να δοθεί στα μέσα Οκτωβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Όπως συνέβη και με την πανδημία, έτσι και τώρα, ο πρωθυπουργός, συντονισμένος με τους ηγέτες άλλων χωρών του νότου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία κ.λπ.), ετοιμάζεται να θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα.
Αν θα το καταφέρει ή όχι, μένει να φανεί.
ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Σήμερα ο πρόσφατα αποφυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης θα ανακοινώσει τις προθέσεις του για το επόμενο πολιτικό του βήμα.
«Επέστρεψα ελεύθερος, πιο σοφός και πιο ισχυρός στους εθνικούς αγώνες και στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής», δηλώνει, αν και αρκετοί είναι οι συνταγματολόγοι που βάζουν φρένο σε αυτές τις φιλοδοξίες του, ερμηνεύοντας τη σχετική νομοθεσία.
Τελικός κριτής, το ΣτΕ που θα αποφανθεί για τη νομιμότητα του εγχειρήματος του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής και ενώ η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο νέας νομοθετικής ρύθμισης για το θέμα, διαβεβαιώνοντας πως «το νομικό πλαίσιο επαρκεί».
ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: «Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν απαγορεύει στα κράτη-μέλη (και στην Ελλάδα) να μειώσουν τον ΕΦΚ στη βενζίνη», επισημαίνει με ανάρτησή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα.
Η Ε.Ε., σημειώνει, θέτει ένα ελάχιστο επίπεδο φορολογίας. Για την αμόλυβδη βενζίνη είναι 359 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. Ο ελληνικός ΕΦΚ είναι 700 ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλάσιος από το ευρωπαϊκό ελάχιστο όριο!
«Αρα, υπάρχει περιθώριο μείωσης του ΕΦΚ χωρίς να παραβιάζεται το ευρωπαϊκό ελάχιστο όριο και χωρίς να απαιτείται ειδική ευρωπαϊκή άδεια για την ίδια τη μείωση του φόρου», τονίζει η Μιλένα Αποστολάκη.
«Ας μην σπεύσει, λοιπόν, η κυβέρνηση να παρουσιάσει ως «διεκδίκηση» το αυτονόητο. Και αν προχωρήσει τελικά σε μείωση του ΕΦΚ».
Και ρίχνει το καρφί: «Ας μας εξηγήσει τέλος γιατί το κάνει αφού επέμενε μέχρι πρότινος ότι η μείωση δεν θα περάσει στην τιμή των καυσίμων και τον καταναλωτή»
Σωστά όλα όσα λέει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, άδεια για τη μείωση του ΕΦΚ δεν χρειάζεται. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Τυχόν σημαντική περικοπή των ειδικών φόρων ενδέχεται να προκαλέσει παράβαση δημοσιονομικών κανόνων, που λένε ότι από ένα όριο και πέρα, πρέπει να μειώνονται δαπάνες για αντιστάθμιση των μειωμένων εσόδων.
Η Κύπρος βέβαια προχώρησε σε γενναίες μειώσεις, χωρίς να της τραβήξουν το... αυτί, έχοντας το διπλό πλεονέκτημα των πλεονασμάτων και του χαμηλού χρέους. Η Ελλάδα έχει μεν πλεονάσματα, από την άλλη όμως έχει υπερβολικά υψηλό χρέος.
Οπότε δεν είναι σίγουρο ότι μια εντυπωσιακή μείωση του ΕΦΚ για μήνες, θα περάσει χωρίς παρατράγουδα αν δεν έχουμε σύμφωνη γνώμη από την Ε.Ε., λένε στελέχη της κυβέρνησης, υπερασπιζόμενα και τη θέση του πρωθυπουργού «να ρωτήσουμε πρώτα την Ευρώπη».
ΒΕΝΖΙΝΗ: Σε πολύ πρόσφατη έκθεση της η Goldman Sachs αλλάζει «στοίχημα», που ενδιαφέρει και τους…καταναλωτές. Διότι κλείνει τη θέση της στο χρονικό spread του ευρωπαϊκού ντίζελ και συστήνει αγορά ευρωπαϊκής βενζίνης για παράδοση τον Ιούνιο του 2027.
Η εξήγηση που δίνει είναι απλή. Η σημερινή διαφορά στις τιμές χονδρικής πώλησης, ωθεί τα διυλιστήρια να παράγουν περισσότερο ντίζελ και λιγότερη βενζίνη. Έτσι η προσφορά βενζίνης μειώνεται με τη ζήτηση να αποδεικνύεται ανθεκτικότερη.
Σημειώστε ότι σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, όταν και ξεκίνησε η ανοικτή σύρραξη στον Περσικό, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια έχουν ανέβει κατά 37% στη βενζίνη, έναντι 64% στο ντίζελ. Σύμφωνα με την Goldman, στη βενζίνη υπάρχει περιθώριο για σημαντική άνοδο, ιδίως αν οι συγκρούσεις συνεχίσουν να πιέζουν την παραγωγή και τις υποδομές.
Κοινώς, μαύρα τα μαντάτα και για τις τιμές της βενζίνης στην αντλία, τους επόμενους μήνες, αν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακά, στο γεωπολιτικό σκηνικό.
Η Goldman δεν δίνει φυσικά πρόβλεψη για την τιμή στα ελληνικά πρατήρια.
Αλλά με άνοδο στις τιμές χονδρικής διεθνώς, το μόνο «φάρμακο» για να μην ακριβύνει το γέμισμα στο ντεπόζιτο, θα είναι είτε η (μεγάλη) επιδότηση της τιμής στην αντλία, είτε η σημαντική μείωση των επιβαλλόμενων φόρων.
ΧΡΗΜΑ: Σε άλλη φρέσκια έκθεση της, η Goldman καταπιάνεται με τον ανταγωνισμό για κεφάλαια. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί δανείζονται για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης. Τα κράτη χρειάζονται χρήματα για άμυνα, ενέργεια και υποδομές. Αμφότεροι όμως, απευθύνονται στην ίδια αγορά, την ώρα που ο πληθωρισμός πιέζει ανοδικά τα επιτόκια.
Οπότε, είναι το συμπέρασμα, όποιος περιμένει γρήγορη επιστροφή στο «φθηνό» χρήμα του παρελθόντος, μάλλον θα απογοητευτεί.
Το θέμα αφορά βεβαίως και τη χώρα μας, αφού τόσο οι εταιρείες όσο και το κράτος, δανείζονται με βάση τους όρους που διαμορφώνονται στη διεθνή αγορά. Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν βελτιώνεται κάπως η εικόνα της χώρας έναντι της Γερμανίας, η άνοδος του ίδιου του γερμανικού επιτοκίου ανεβάζει τον πήχη, επηρεάζοντας όλες τις υπόλοιπες χώρες την Ευρωζώνης.
Ωστόσο για τους έρημους τους καταθέτες, η κατάσταση δεν προβλέπεται να αλλάξει ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αφού η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων, είναι τεράστια.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος , που αφορούσαν τον Ιούλιο, έδιναν καθαρή την εικόνα. Στο 4,67% το μέσο επιτόκιο στα νέα δάνεια, μόλις… 0,39% στις νέες καταθέσεις.
ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Σε νέα εποχή περνά το διεθνές νηολόγιο της Γκαμπόν, καθώς τη διαχείρισή του αναλαμβάνει εταιρεία με έδρα τον Πειραιά, μετά την απομάκρυνση των προηγούμενων διαχειριστών που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο δυτικών κυρώσεων.
Ο νέος επικεφαλής του Gabon International Ship Registry (GISR), Εμμανουήλ Δ. Μοράκης, δήλωσε ότι το νηολόγιο ακολουθεί πλέον «εντελώς διαφορετική πορεία», με αυστηρότερους ελέγχους πριν από την εγγραφή πλοίων. Ήδη έχουν διαγραφεί τρία πλοία που δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις, ενώ έχουν σταλεί προειδοποιήσεις σε ακόμη τρία που εμφανίζονται ψευδώς ως πλοία υπό τη σημαία της Γκαμπόν.
Το νηολόγιο είχε εξελιχθεί σε δημοφιλή επιλογή για πλοία του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Σήμερα περιλαμβάνει 78 πλοία άνω των 10.000 GT, μεταξύ των οποίων 19 δεξαμενόπλοια.
Η νέα διοίκηση σχεδιάζει την πλήρη επανεκκίνηση του νηολογίου μέσα στον επόμενο μήνα, με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας του.
ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Σε ένα ακόμη ιδιαίτερα επικερδές asset play στην αγορά των VLCC προχωρά ο Θανάσης Λασκαρίδης, καθώς βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την πώληση νεότευκτου δεξαμενόπλοιου που κατασκευάζεται στην Κίνα.
Η Laskaridis Tankers, ο βραχίονας δεξαμενόπλοιων του Alimia Group, διαπραγματεύεται την πώληση του 306.000 dwt VLCC Hyde Park I σε μεγάλο ενεργειακό trader. Το πλοίο, εξοπλισμένο με scrubber και έτοιμο για χρήση LNG ως καυσίμου, αναμένεται να παραδοθεί από τα ναυπηγεία Hengli Heavy Industry τον Νοέμβριο.
Εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία, ο ελληνικός όμιλος εκτιμάται ότι θα αποκομίσει κέρδος τουλάχιστον $70 εκατ. Ο Λασκαρίδης είχε παραγγείλει το πλοίο πέρυσι, όταν η τιμή για αντίστοιχες θέσεις στα ναυπηγεία Hengli διαμορφωνόταν περίπου στα $120 εκατ. Σήμερα, σύμφωνα με την Clarksons Research, η αξία ενός νεότευκτου VLCC έχει εκτοξευθεί περίπου στα $190 εκατ., ενώ πλοία που παραδίδονται κοντά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μπορούν να επιτύχουν ακόμη υψηλότερες τιμές.
Πρόκειται για τη δεύτερη αντίστοιχη κίνηση του Λασκαρίδη μέσα στο 2026, καθώς τον Μάιο πούλησε στην Trafigura ακόμη ένα VLCC υπό κατασκευή στη Hengli, το Las Palmas, έναντι $163 εκατ.
COCA COLA: Ξινή... βγήκε η D-Day της Παρασκευής για το βαρύτερο «χαρτί» της ελληνικής αγοράς, καθώς κατέγραψε και τις υψηλότερες απώλειες σε ολόκληρο το ταμπλό, χάνοντας 5,77% και υποχωρώντας στα 50,6 ευρώ.
Οι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 17,4 εκατ. ευρώ, ωστόσο αναλυτές που ρώτησε η στήλη δεν απέδωσαν τη βουτιά στο rebalancing λόγω της επιστροφής του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές.
Η μεγάλη αδυναμία του τίτλου φέρεται να συνδέεται με τις ανησυχίες για τις δραστηριότητες στη Ρωσία, μετά και την κίνηση της Μόσχας να θέσει υπό κρατικό έλεγχο τα assets των Nestle και Auchan, με τους επενδυτές να... σκιάζονται για αντίστοιχη κίνηση του Κρεμλίνου και με άλλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα...
AUTOHELLAS: Σε... χαμηλά έτους έστειλε το rebalancing της Παρασκευής τη μετοχή, καθώς έκλεισε στα 10,5 ευρώ με πτώση 5,58%, ενώ άλλαξαν χέρια 649 χιλ. μετοχές, με την αξία συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 6,8 εκατ. ευρώ.
Το προηγούμενο χαμηλό για τη μετοχή εντοπίζεται στις 29 Απριλίου, στα 10,66 ευρώ.
ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Σε νέα χαμηλά έτους προσγειώθηκε την Παρασκευή και η Σαράντης, κλείνοντας στα 11,86 ευρώ με απώλειες 4,35% και τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ.
Ο τίτλος είχε καταγράψει ήδη έντονη υποχώρηση από επίπεδα άνω των 15 ευρώ στις αρχές Αυγούστου, με τις σωρευτικές απώλειες στο διάστημα αυτό να ξεπερνούν το 21%.
ΕΧΑE: Στον... αφρό βρέθηκε την Παρασκευή και ο τίτλος του Euronext Athens, «γράφοντας» διψήφια κέρδη 11,7% και κλείνοντας στα ιστορικά υψηλά των 9,42 ευρώ ενώ άλλαξαν χέρια σχεδόν 250.000 «κομμάτια», τα περισσότερα από τις 19 Φεβρουαρίου.
Η μετοχή σημειώνει άνοδο άνω του 18% μέσα σε πέντε συνεδριάσεις.
Σημειώνεται ότι η ΕΧΑE εισέρχεται επίσης στον δείκτη Small Cap του FTSE/Russell, ενώ ωφελείται τα μέγιστα και από την εκτίναξη τζίρου που συνοδεύει τη μετάταξη της αγοράς στις Ανεπτυγμένες.
ΔΑΑ: Μεγαλύτερος κερδισμένος την Παρασκευή αναδείχθηκε η μετοχή του αεροδρομίου, καθώς «χτύπησε» νέο ιστορικό υψηλό στα 12,27 ευρώ με άλμα 8,87% και τις συναλλαγές να υπερβαίνουν τα 54 εκατ. ευρώ.
Πριν τις δημοπρασίες η μετοχή κινούταν λίγο πάνω από τα 11 ευρώ, για να κερδίσει ένα ολόκληρο ευρώ στο πλαίσιο του rebalancing. Σημειώνεται ότι ο τίτλος εισέρχεται πλέον στον δείκτη Small Cap του FTSE/Russell.
Η μετοχή «γράφει» κέρδη σχεδόν 16% την τελευταία εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση ανθεκτικών αποτελεσμάτων εξαμήνου αλλά και την ανακατανομή των έργων επέκτασης, με προγραμματισμό για «σπάσιμο» των σχετικών διαγωνισμών, ώστε να προκληθεί η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στη λειτουργική δραστηριότητα.