ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι διαδοχικές αποκαλύψεις υποθέσεων τύπου μπάσκετ, Pizza Fun, Ψωμί Χωριάτικο και ΜΚΟ «Παιδική Χαρά» των τελευταίων ημερών για κάποιους είναι πολλές για να αποδοθούν σε συμπτωματικές επιτυχίες της αστυνομίας.
Για τον Αλέξη Τσίπρα είναι κάτι άλλο: «Την ώρα που βουλιάζει η βάρκα από τη διαφθορά, ο κ. Μητσοτάκης πετάει τη σαβούρα, πετάει το έρμα για να σωθεί», όπως είπε χθες μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BEST της Πελοποννήσου.
«Ομως το κάνει τόσο άτσαλα που γίνεται ακόμα πιο εμφανές πόσο ανερμάτιστος είναι και ο ίδιος και η κυβέρνησή του», πρόσθεσε, εντάσσοντας το πέταγμα … της σαβούρας στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές και στην υψηλή θέση που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο πεδίο της διαφθοράς.
Τα σκάγια του πρώην πρωθυπουργού είχαν προορισμό και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, επειδή πέρασε από τα ραντάρ του η εμπλοκή 25 στελεχών της Αρχής στις «δουλειές» της εταιρείας «Χωριάτικο».
«Οι κατώτερες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είχαν στείλει ενημέρωση και προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα από τον Ιούνιο του 2025», κατήγγειλε.
Ως εκ τούτου, έθεσε το ερώτημα γιατί ο πρωθυπουργός ανανέωσε τη θητεία του κ. Πιτσιλή για τρίτη συνεχόμενη φορά, ενώ ο νόμος προέβλεπε δύο θητείες.
Σκληραίνει τον λόγο του ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ και η σύγκρουση με το Μαξίμου θα είναι κυρίαρχη το επόμενο διάστημα, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες.
ΠΑΣΟΚ: Η Χαριλάου Τρικούπη, ως κόμμα εντός Βουλής (σε αντίθεση με τη νεοσύστατη ΕΛΑΣ που είναι εκτός) επιλέγει υψηλούς πολιτικούς τόνους μεν, αλλά συνδυασμένους με νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Μετά την πρόταση νόμου για το Ιδιωτικό Χρέος, ετοιμάζει ανάλογες για την υγεία και το στεγαστικό πρόβλημα, ενώ σχεδιάζει εκδηλώσεις για τα άτομα με αναπηρία και για όσους πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.
Τα του Ιδιωτικού Χρέους παραμένουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων - κυρίως μετά την απόσυρση του «άρθρου 23» για τα κόκκινα δάνεια - και για τον λόγο αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανέβει αύριο στο βήμα της Βουλής «για να τα ρίξει», κατά τους συνεργάτες του.
ΣΥΡΙΖΑ: Οπως ακριβώς αναμενόταν, ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί από χθες δώδεκα βουλευτές, καθώς ορκίστηκε (και …παρέμεινε στο κόμμα) η βουλευτής Ζωή Αναστασοπούλου, η οποία, ως επιλαχούσα στην Ηλεία, παρέλαβε την έδρα από τον Διονύση Καλαματιανό, μετά τη δική του παραίτηση για να ενταχθεί στην ΕΛΑΣ.
Αντιθέτως, ο Γιώργος Βαρεμένος ορκίστηκε μεν μετά την παραίτηση του Μίλτου Ζαμπάρα (σ.σ. παραιτήθηκε κι αυτός για να σταθεί στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα) αλλά ανεξαρτητοποιήθηκε αμέσως. Βλέπετε, είχε αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ακολουθώντας τη Νέα Αριστερά, από την οποία αποχώρησε η συνιδρύτρια Έφη Αχτσιόγλου για να γραφτεί στην ΕΛΑΣ.
Κατά ορισμένες κακές (ή καλές, όπως το πάρει κανείς…) γλώσσες, εάν παραιτηθεί από βουλευτής και ο Νάσος Ηλιόπουλος (εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ, επίσης) την έδρα θα την παραλάβει ο Νίκος Βούτσης ο οποίος είχε επίσης ακολουθήσει τη Νέα Αριστερά αλλά τώρα φέρεται να κλίνει υπέρ της επιστροφής του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τις ίδιες γλώσσες, δεν αποκλείεται να κάνει το ίδιο και ο Πάνος Σκουρλέτης (επιλαχών στον Βόρειο Τομέα που ακολούθησε τη Νέα Αριστερά) εάν παραιτηθεί από βουλευτής η Αθηνά Λινού.
Ζαλιστήκατε; Κι εμείς…
ΧΡΥΣΟΣ: Έκανε ιστορικό ρεκόρ στα 5.595 δολάρια τον Ιανουάριο, αλλά υποχώρησε κάτω από τα 3.900 την περασμένη Παρασκευή, με απώλειες της τάξεως του 30% από την κορυφή. Έτσι, ενώ στις αρχές του έτους, αρκετοί οίκοι έβλεπαν τον χρυσό πάνω από τα 6.000 δολάρια, τώρα όλοι έχουν κατεβάσει τον πήχη.
Η Goldman Sachs βλέπει τα 4.650 δολάρια στο τέλος του 2026 και 5.400 στο τέλος του 2027. Η UBS βλέπει 4.600 τον Δεκέμβριο και 5.400 τον Σεπτέμβριο του 2027. Τη μεγαλύτερη περικοπή έκανε η CIBC: από 6.500 σε 4.500 για το τελευταίο τρίμηνο.
Πιο… συμμαζεμένη φαίνεται η «μέση γνώμη». Στη δημοσκόπηση του Reuters σε 30 αναλυτές, η μέση τιμή του 2026 εκτιμάται στα 4.495 δολάρια. Αυτό το νούμερο βέβαια είναι σχεδόν «κλειδωμένο», αφού έχουν ήδη περάσει δέκα μήνες.
Oπότε, περισσότερο ενδιαφέρον έχει η προβλεπόμενη μέση τιμή για το 2027, που βγαίνει πλέον στα 4.650 δολάρια, μακριά από τα 5.400 που βλέπουν Goldman και UBS.
Με λίγα λόγια, σχεδόν όλοι βλέπουν ανάκαμψη, αλλά διαφωνούν στο ύψος της.
ΧΡΥΣΟΣ ΙΙ: Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου οι Αμερικανοί ψηφίζουν για Βουλή και Γερουσία. Οι αγορές προβλέψεων δίνουν στους Δημοκρατικούς περίπου 94% πιθανότητες νίκης για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και 72% για τη Γερουσία. Το σενάριο, δηλαδή, έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί. Έκπληξη θα ήταν να νικήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ.
Το World Gold Council θυμίζει ότι ιστορικά ο χρυσός δεν αντιδρά στο αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά στις πολιτικές που ακολουθούν. Σε ένα Κογκρέσο με ισχυρότερους Δημοκρατικούς βλέπει τρία πιθανά στηρίγματα για το χρυσό.
Πρώτον, περιορισμό της χρηματοδότησης του πολέμου στο Ιράν. Η αποκλιμάκωση θα έφερνε μάλλον φθηνότερο πετρέλαιο, λιγότερες πληθωριστικές πιέσεις, που θα έκαναν τη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις ή και να μειώσει τα επιτόκια, αλλά και πιο αδύναμο δολάριο.
Δεύτερον, πιθανή αυστηρότερη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης θα πίεζε τις τεχνολογικές μετοχές και την ανάπτυξη, ρίχνοντας αποδόσεις και δολάριο.
Τρίτον, είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν θεσμικές συγκρούσεις μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου, που θα αυξήσουν την αβεβαιότητα, προς όφελος του χρυσού.
Από την άλλη, υπάρχει κι ένας κίνδυνος. Το Κογκρέσο μπορεί να μπλοκάρει νόμους που διευρύνουν το έλλειμμα. Οπότε η προσδοκία μείωσης του ελλείμματος, θα ενίσχυε το δολάριο και θα πίεζε τον χρυσό.
Η ειρωνεία στην όλη υπόθεση είναι ότι ο πόλεμος στο Ιράν, που κανονικά θα στήριζε ένα ασφαλές καταφύγιο, όπως ο χρυσός, αποδείχθηκε ο μεγάλος του αντίπαλος, διότι η ακριβή ενέργεια κρατά ψηλά τις προσδοκίες για τα επιτόκια.
Το ερώτημα συνεπώς, δεν είναι ποιος θα κερδίσει στις εκλογές των ΗΠΑ, αλλά αν το αποτέλεσμα θα αλλάξει τους συσχετισμούς που σήμερα ευνοούν το δολάριο και πιέζουν τον χρυσό.
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πέντε νεότευκτα πλοία μεταφοράς LNG, τα οποία δεν έχουν ακόμη κλειδώσει ναυλώσεις, διαθέτει η Capital Clean Energy Carriers (CCEC), ναυτιλιακή συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει την αναμενόμενη ανάκαμψη της ναυλαγοράς από το 2028.
Όπως ανέφερε ο Chief Commercial Officer και επικεφαλής του τομέα LNG της εταιρείας, Νίκος Τριποδάκης, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα, η CCEC διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο «ελεύθερων» πλοίων μεταφοράς LNG μεταξύ των ανταγωνιστών της.
Σε σύνολο 287 πλοίων στον παγκόσμιο στόλο LNG carriers, υπάρχουν σήμερα 42 νεότευκτα που δεν έχουν εξασφαλίσει απασχόληση, εκ των οποίων τα πέντε ελέγχονται από την Capital Clean.
Η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι από το 2028 η αγορά θα αντιμετωπίσει έλλειμμα διαθέσιμης χωρητικότητας. Αντίθετα, το 2026 και το πρώτο εξάμηνο του 2027 αποτελούν μια μεταβατική περίοδο που πιέζει τις μακροχρόνιες ναυλώσεις. Ενδεικτικά, ημερήσιοι ναύλοι που πριν από περίπου 18 μήνες προσέγγιζαν τα 90.000 δολάρια βρίσκονται σήμερα κοντά στα 80.000 δολάρια.
Η εταιρεία αποφεύγει, επομένως, να δεσμεύσει τον στόλο της σε μακροχρόνιες σταθερές ναυλώσεις σε μια περίοδο που θεωρεί ότι οι τιμές βρίσκονται κοντά στα χαμηλά τους, επιλέγοντας μεταξύ άλλων συμβάσεις συνδεδεμένες με δείκτες της αγοράς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επισήμανση του κ. Τριποδάκη για την κρίση στη Μέση Ανατολή. Το υψηλό ασφαλιστικό κόστος διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ, που ξεπερνά τα 10 εκατ. δολάρια για σύγχρονα πλοία, έναντι 2-3 εκατ. για παλαιότερα ατμοκίνητα LNG carriers, έχει δώσει νέα ευκαιρία απασχόλησης στα τελευταία.
Η εκτίμηση είναι ότι, όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση, θα επιταχυνθεί η απόσυρσή τους, ενισχύοντας περαιτέρω τις προοπτικές της αγοράς.
EUROBANK: Κοινοπραξία για τη δραστηριοποίηση σε ανάπτυξη λύσεων embedded finance στην Ελλάδα, μέσω προϊόντων Buy Now Pay Later (BNPL), χρηματοδότησης πωλήσεων και καταναλωτικής πίστης συνέστησαν, τον Σεπτέμβριο, οι Eurobank και η Inbank, εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, με τραπεζική άδεια λειτουργίας στην Ε.Ε.
Η μικτή εταιρεία ονομάζεται INE Embedded Finance Παροχής Πιστώσεων Α.Ε., με κάθε μέτοχο να κατέχει ποσοστό 50% στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ύψους 8,5 εκατ. ευρώ. Η έναρξη της λειτουργίας, ως εταιρεία παροχής πιστώσεων, τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών.
QUALCO: Πρόγραμμα επαναγοράς ως 4.000.000 μετοχών, που αντιστοιχούν σε 5,71% του μετοχικού της κεφαλαίου, με ελάχιστη τιμή αγοράς τα 4 ευρώ και μέγιστη τα 15 ευρώ καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι της Qualco.
Επιπρόσθετα, οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν την τροποποίηση του προγράμματος παροχής μακροπρόθεσμων κινήτρων στα στελέχη του ομίλου, ώστε να προστεθεί η δυνατότητα διάθεσης ιδίων μετοχών, πέραν της υφιστάμενης επιλογής έκδοσης νέων μετοχών, με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.
TITAN: Ανθεκτική εικόνα για τον όμιλο στο τρίτο τρίμηνο του 2026, παρά τις πιέσεις από την αδύναμη αμερικανική αγορά κατοικίας και την αύξηση των λειτουργικών δαπανών, προβλέπει η Optima Bank.
Εν όψει αποτελεσμάτων Q3 την προσεχή Πέμπτη, πριν το άνοιγμα της αγοράς, η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση Buy και την τιμή-στόχο στα 64,2 ευρώ, που συνεπάγεται περιθώριο ανόδου 35%, διατηρώντας τη μετοχή μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της για το δεύτερο εξάμηνο.
Για το τρίτο τρίμηνο εκτιμά κύκλο εργασιών 769 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 12,4%, EBITDA 174,2 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 6,7%, και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 87,6 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο εννεαμήνου, οι πωλήσεις προβλέπεται να ενισχυθούν κατά 8,8%, στα 2,19 δισ. ευρώ, το EBITDA κατά 2,7%, στα 486,2 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά κέρδη κατά 5,2%, στα 234,2 εκατ. ευρώ.
Η Optima αναμένει ισχυρότερο τέταρτο τρίμηνο, με ώθηση από τις εξαγορές στις ΗΠΑ, την Τουρκία και τη Γαλλία, καθώς και από την ευνοϊκότερη συναλλαγματική βάση σύγκρισης. Ωστόσο, το αυξημένο ενεργειακό κόστος πιέζει τα περιθώρια, ενώ τα υψηλά επιτόκια επιβαρύνουν τη ζήτηση κατοικίας στις ΗΠΑ.
Παρά τις προκλήσεις, η χρηματιστηριακή θεωρεί ελκυστική την αποτίμηση του ομίλου, ο οποίος διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA 6,5 φορές για το 2026 και 5,6 φορές για το 2027.
COCA COLA HBC: Θετική πορεία για την Coca-Cola HBC στο τρίτο τρίμηνο του 2026 προβλέπει η Eurobank Equities, εκτιμώντας ότι τα έσοδα θα ανέλθουν στα 3,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,4% σε ετήσια βάση ή κατά 8,7% σε οργανικούς όρους.
Η ανάπτυξη αναμένεται να υποστηριχθεί από αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 5,1% και διεύρυνση των οργανικών εσόδων ανά κιβώτιο κατά περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, η ανάπτυξη θα παραμείνει ευρείας βάσης, με πρωταγωνίστριες τις αναδυόμενες αγορές, όπου προβλέπεται οργανική αύξηση εσόδων κατά 11%. Ως αποτέλεσμα, η οργανική ανάπτυξη στο εννεάμηνο εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 9%, υπερβαίνοντας αισθητά τον ετήσιο στόχο της διοίκησης για 6%-7%.
Ωστόσο, η Eurobank Equities αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο, λόγω τεσσάρων λιγότερων ημερών πωλήσεων και υψηλότερου κόστους.
Η προσοχή των επενδυτών κατά την ενημέρωση της διοίκησης θα στραφεί στην επίτευξη των ετήσιων στόχων, στις τάσεις της αγοράς στο τελευταίο τρίμηνο, καθώς και στην πρόοδο προς την ολοκλήρωση της CCBA, η οποία αναμένεται έως το τέλος του 2026.
Η Coca-Cola HBC έχει προγραμματίσει την ανακοίνωση του trading update για την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.
Xθες ξεχώρισε στο ταμπλό κλείνοντας με κέρδη 2,5% (57,5 ευρώ) κόντρα στις ευρύτερες πιέσεις στην αγορά.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Νέα ισχυρή τριμηνιαία επίδοση για την τράπεζα προβλέπει η Axia – Alpha Finance, ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.
Ειδικότερα, εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 119 εκατ. ευρώ και τα προ προβλέψεων έσοδα στα 158 εκατ. ευρώ, με τη δυναμική να στηρίζεται στην ανθεκτικότητα των εσόδων, την πειθαρχία στο λειτουργικό κόστος και την καλή ποιότητα του ενεργητικού.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να ανέλθουν στα 196 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9% σε ετήσια και 4% σε τριμηνιαία βάση, ενώ τα έσοδα από προμήθειες προβλέπεται να ενισχυθούν κατά 6%, στα 48 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τα έσοδα εκτιμώνται στα 269 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4%.
Τα λειτουργικά έξοδα αναμένονται στα 111 εκατ. ευρώ, με την τριμηνιαία αύξηση να αποδίδεται κυρίως στην ειδική εισφορά. Παράλληλα, οι προβλέψεις για δάνεια αναμένεται να ομαλοποιηθούν στα 8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προβλέπεται να παραμείνει στο ιδιαίτερα χαμηλό 1%, με κάλυψη 148%.
Στο μέτωπο των μεγεθών, τα δάνεια εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 11,4 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις στα 23,5 δισ. ευρώ, διατηρώντας τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις κοντά στο 50%. Ο δείκτης CET1 αναμένεται να παραμείνει σε ισχυρό επίπεδο 20,7%, παρά την πιστωτική επέκταση και τον συνυπολογισμό διανομής του 70% των κερδών.
Σύμφωνα με την Axia – Alpha Finance, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα επικεντρωθεί στις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των καθαρών εσόδων από τόκους, στις ευκαιρίες συμπληρωματικών εξαγορών, αλλά και στις πρώτες ενδείξεις της διοίκησης για τη διανομή κερδών του 2026.
Ειδικότερα, στο επίκεντρο βρίσκεται η δυνατότητα πρόσθετης διανομής έως και 20%, πέραν του τακτικού payout 70%, στοιχείο που θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις αποδόσεις προς τους μετόχους.
METLEN: Υπάρχει και μια ημερομηνία που κάνει τη συμφωνία METLEN-Shell για προμήθεια LNG αρκετά πιο ενδιαφέρουσα από μια ακόμη εμπορική συναλλαγή: το 2027.
Η προμήθεια των έξι φορτίων ετησίως ξεκινά τότε, δηλαδή ακριβώς όταν η ευρωπαϊκή αγορά περνά στην τελική φάση αποσύνδεσης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η ΕΕ έχει ήδη βάλει τη σφραγίδα της ώστε σταδιακά και μόνιμα να κλείσει η στρόφιγγα του ρωσικού LNG από το τέλος του 2026 και το αέριο μέσω αγωγών το φθινόπωρο του 2027, με περιορισμένη δυνατότητα παράτασης έως την 1η Νοεμβρίου.
Εδώ βρίσκεται ίσως η ουσία: η ενεργειακή ασφάλεια, για την οποία έχει μιλήσει επανειλημμένα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος πρέπει να θωρακίζεται πριν έρθει η ώρα της ανάγκης.
Η METLEN κλειδώνει από το 2027 περίπου 0,6 bcm LNG τον χρόνο για μία πενταετία, κυρίως από το αμερικανικό χαρτοφυλάκιο της Shell, την ώρα που η Ευρώπη θα πρέπει να έχει βρει οριστικά άλλους δρόμους εφοδιασμού.
Αγνωστο πού θα βρίσκονται τότε οι τιμές. Ξέρουμε όμως ότι όταν αλλάζει ο χάρτης της εφοδιαστικής αλυσίδας κερδίζει πάντα όποιος έχει ήδη προβλέψει τις όποιες μετατοπίσεις.