Το εναλλακτικό τραπεζικό σύστημα, όπλα και αδυναμίες

Τι είναι τα DeFi που φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα. Η σύνδεσή τους με βασικά κρυπτονομίσματα, οι υπηρεσίες που παρέχουν και ποιο είναι το βασικό τους πρόβλημα.

Δημοσιεύθηκε: 5 Ιουνίου 2021 - 08:01

Load more

Οι προοπτικές σε αρκετά εγχειρήματα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων έχουν πυροδοτήσει τη φαντασία των επενδυτών. Ωστόσο προς την κατηγορία των DeFi πρωτοκόλλων εκτός από όνειρα, στρέφονται και κεφάλαια πέρα από κάθε προσδοκία.

Τι είναι οι DeFi; Ο όρος DeFi είναι συντομογραφία για την «αποκεντρωμένη χρηματοδότηση» (Decentralized Finance). Πρόκειται για αυτοματοποιημένες τραπεζικές εφαρμογές που φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα. Δέχονται και λαμβάνουν δάνεια, διαχειρίζονται ενυπόθηκα χρέη, αναλαμβάνουν υπηρεσίες ασφάλισης, χρηματοδότησης, επενδύσεων. Κι όλα αυτά εκτός επίσημου τραπεζικού συστήματος!

Οι DeFi εφαρμογές παίρνουν κομμάτια της παραδοσιακής τραπεζικής και αφαιρούν τους μεσάζοντες, τους υπαλλήλους, τις διοικήσεις, τους μετόχους, τα κτήρια. Αντικαθιστούν την τραπεζική γραφειοκρατία και τους ανθρώπους της με έξυπνα συμβόλαια, υιοθετώντας μια τεχνολογία αιχμής, το blockchain, συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογραφίας

Πώς είναι δυνατόν να αντικαταστήσουν τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, θα διερωτηθείτε. Οι τράπεζες μας είναι απαραίτητες εδώ και αιώνες. Κι όμως όχι. Οι τραπεζικές εργασίες μας είναι απαραίτητες. Τα παραδοσιακά ιδρύματα κυριαρχούσαν επειδή μέχρι σήμερα δεν υπήρχε εναλλακτική, όπως τα άλογα παλαιότερα. Στην πραγματικότητα ένα μέσο μετακίνησης είχαμε ανάγκη, όχι αναγκαστικά τα άλογα. Για αυτό καταλήξαμε να επιλέγουμε τα αυτοκίνητα, τα τρένα, τα αεροπλάνα.

Με τον ίδιο τρόπο οι DeFi εμφανίζονται ως μια εξελιγμένη τεχνολογία που έχει αποκαλύψει καινοτόμους, προγραμματιζόμενους τρόπους διεξαγωγής εμπορικών συναλλαγών και διαφόρων τύπων χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Και βέβαια παρουσιάζει τεράστια ανάπτυξη. Ο ιδρυτής της Chainlink, ο Sergey Nazarov, θεωρεί πως τα κεφάλαια που θα βρίσκονται δεσμευμένα στα DeFi πρωτόκολλα (κάτι ανάλογο με το κεφάλαια υπό διαχείριση στην παραδοσιακή τραπεζική), θα μπορούσαν να φτάσουν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το επόμενο έτος.

Απίθανο; Όχι και τόσο αν σκεφτούμε πως πριν από ένα χρόνο ήταν κοντά στα ένα δισεκατομμύριο και σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 67 δισεκατομμύρια.

Το ενδιαφέρον για τις DeFi συνέβαλε στην αύξηση της τιμής του Ethereum, μια που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του δικτύου, από 7% τους προηγούμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Chainalysis. Οι DeFi χρησιμοποιούν και ανταγωνιστές του Ethereum, όπως το Binance Smart Chain που διαθέτει 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε 60 εφαρμογές, σύμφωνα με τον ιστότοπο Defistation.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Ποιο είναι το βασικό μειονέκτημα τους; Πως για την ώρα όλες σχεδόν οι υπηρεσίες προορίζονται για ψηφιακά νομίσματα όπως το Ethereum και το Bitcoin ή stablecoins αντί για πραγματικά δολάρια. Οι χρήστες έχουν συνήθως πρόσβαση μέσω λογισμικού γνωστών ως dapps ή αποκεντρωμένων εφαρμογών, οι περισσότερες από τις οποίες εκτελούνται στο δίκτυο Ethereum. Συνδέουν το ψηφιακό πορτοφόλι τους στην εφαρμογή και επιλέγουν μια υπηρεσία από το μενού, η οποία εκτελείται αυτόματα. Δεν χρειάζεται ανθρώπινη παρουσία ή επέμβαση. Επίσης δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου προϋποθέσεις συμμετοχής, εκτός από το να έχετε κάποια κρυπτονομίσματα που να δεσμεύσετε ως εγγύηση.

Τα επιτόκια είναι ελκυστικά σε σύγκριση με τα παραδοσιακά επενδυτικά προϊόντα. Κι όχι μόνο αυτό. Επειδή βρίσκονται στον ψηφιακό χώρο, δεν δεσμεύονται από τα φυσικά σύνορα ενός κράτους. Μπορούν να έχουν καταθέτες και δανειζόμενους από όλο τον πλανήτη, κάτι που τους δίνει άλλο ένα πλεονέκτημα έναντι της συμβατικής τράπεζας. Για παράδειγμα, μια ελληνική τράπεζα είναι απίθανο να βρει πελάτη από την Νέα Ζηλανδία ή την Νότια Αφρική. Αντίθετα οι DeFi εφαρμογές είναι διαθέσιμες σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

Οι κανόνες είναι διάφανοι, δεν έχουν επιβληθεί από κάποια ρυθμιστική αρχή ή τράπεζα. Επειδή οι συναλλαγές είναι αυτοματοποιημένες, ο διακανονισμός είναι σχεδόν στιγμιαίος. Ως αποτέλεσμα μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές, καθώς έχουν πολύ μικρότερα έξοδα. Όπως είπαμε δεν απασχολούν χιλιάδες υπαλλήλους, δεν υπάρχουν λειτουργικά έξοδα κτηρίων, αμοιβές διοικήσεων ή golden boys. Μια άλλη δομική διαφορά είναι πως τα κέρδη δεν μοιράζονται στους μετόχους, αλλά στους πελάτες!

Και τι κέρδη! Για παράδειγμα το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο Uniswap. Δεν είναι ακόμη ούτε τριών ετών και υποστηρίζει όγκο συναλλαγών που προσεγγίζει τα μεγαλύτερα παραδοσιακά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, όπως το Coinbase και το Kraken. Πλέον η κεφαλαιοποίηση του έχει φτάσει σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων, προσφέροντας απόδοση μέχρι και 400 φορές σε όσους πίστεψαν από τα αρχικά στάδια το εγχείρημα. Ωστόσο γενναιόδωρα αμείφθηκαν και όσοι το χρησιμοποίησαν. Στους χρήστες του μοιράστηκαν νομίσματα που σήμερα αξίζουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αψηφώντας τη βαρύτητα

Κάποια από τα παραδοσιακά επενδυτικά σχήματα, όπως η Sequoia Capital, αποφεύγουν να επενδύουν άμεσα σε DeFi, καθώς ανησυχούν για την αντιμετώπιση τους από τις ρυθμιστικές αρχές. Υποστηρίζουν ότι βρίσκονται νομικά σε γκρίζα περιοχή, κάτι που θα αναγκάσει την Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγορά να επέμβει. Παρόλα αυτά η Sequoia έχει επενδύσει σε funds που κατέχουν κρυπτονομίσματα από DeFi πρωτόκολλα. Άλλοι, όπως ο Andreessen Horowitz, προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα κεφάλαια μπορούν για να επενδύσουν σε νομίσματα όπως τα Compound και Maker, που ειδικεύονται σε υπηρεσίες δανεισμού.

Δεν καλωσόρισαν όλοι στα DeFi τα κεφάλαια από τους venture capitalists, οι οποίοι συχνά απαιτούν να λάβουν προνομιακούς όρους όταν χρηματοδοτούν ένα project στα πρώτα του στάδια. Το PoolTogether, άλλαξε τους όρους μιας προγραμματισμένης συμφωνίας, όταν ορισμένα μέλη της κοινότητας διαμαρτυρήθηκαν για την έκπτωση που θα λάμβαναν οι venture capitalists σε αντάλλαγμα για την παροχή άμεσης χρηματοδότησης.

Ακόμα υπάρχουν θέματα προς επίλυση, όπως το ζήτημα των χάκερς. Με τόσα χρήματα που εισέρχονται στο χώρο, οι πλατφόρμες DeFi γίνονται όλο και πιο ελκυστικές για αυτούς. Ωστόσο όσο περνάει ο καιρός αυτά διευθετούνται και ο κόσμος αποκτά όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Για αυτό πολλοί θεωρούν πως εκεί βρίσκεται το μέλλον των τραπεζικών υπηρεσιών.

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο που μετά την πρόσφατη πτώση της αγοράς, πολλές DeFi ανακάμπτουν ταχύτερα. Ούτε ότι οι χρήστες τους, όπως μαρτυρούν οι 2,6 εκατομμύρια μοναδικές διευθύνσεις, έχουν σημειώσει αύξηση 124% από το 4ο τρίμηνο του 2020. Λάβετε υπόψη επίσης πως η ανάπτυξη των DeFi καθυστερεί εξαιτίας της αδυναμίας του Ethereum να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις τους σε υπολογιστικούς πόρους. Άλλος ένας λόγος που η αναμενόμενη αναβάθμιση του Ethereum σε 2.0 θα δώσει ώθηση σε ολόκληρο το οικοσύστημα των crypto.

Το Bitcoin απέδειξε πως δεν χρειάζεται καμία κυβέρνηση ή κανένα τραπεζικό ίδρυμα για να μεταβιβαστούν χρήματα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή ελευθερίας. Οι DeFi επιδιώκουν να αποδείξουν πως δεν απαιτείται κάποια ρυθμιστική αρχή για να δανείσετε ή να δανειστείτε χρήματα.

Σε πολλούς η περίπτωση των DeFi αλλά και γενικότερα των crypto, θυμίζει την περίοδο των dot.com. Τότε πολλά από τα εγχειρήματα κάηκαν, είτε επειδή ήταν πρόχειρα στημένα, είτε απλά οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει. Οι λίγες που επιβίωσαν μεγαλούργησαν, όπως η Amazon. Όμως η θυσία των υπολοίπων δεν θα πάει χαμένη. Η υποδομή και η τεχνογνωσία που θα κληροδοτήσουν, θα αποτελέσουν το λίπασμα για τον επόμενο, πιο ώριμο γύρο. Από εκεί που θα ξεπηδήσουν οι νέες Google και Facebook.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για την διαδικασία. 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων