Θετικά κινούνται τα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βάζοντας τέλος σε μια απότομη διήμερη πτώση, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν ένα κύμα εταιρικών αποτελεσμάτων από ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της περιοχής.
Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,4%, το Λονδίνο υποχωρεί 0,1%, το Παρίσι οριακά υψηλότερα κατά 0,1%, η Μαδρίτη καταγράφει άνοδο 0,7%, το Μιλάνο κατά 0,4%.
Το κλίμα ενισχύθηκε επίσης από τις προσδοκίες ότι ένα ισχυρότερο ευρώ θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό του πληθωρισμού, δίνοντας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μεγαλύτερο περιθώριο να χαλαρώσει το κόστος δανεισμού.
Οι επενδυτές θα αξιολογήσουν ακόμη τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου σε όλη την περιοχή, με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να αναμένεται να επιβραδυνθεί τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.
Την Πέμπτη, ο γερμανικός κολοσσός λογισμικού SAP κατέρρευσε κατά 16% μετά τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου, τα οποία υπολείπονταν των προσδοκιών για τα έσοδα από το cloud. Η εταιρεία προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη του ανεκτέλεστου υπολοίπου παραγγελιών στο cloud ενδέχεται να επιβραδυνθεί φέτος.
Αντεξε η γαλλική οικονομία
Η παραγωγή του τέταρτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, υποστηριζόμενη από την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Insee.
Αυτό σηματοδοτεί μια επιβράδυνση σε σχέση με τα προηγούμενα τρία μήνες, αλλά αντιστοιχεί στη μέση εκτίμηση των αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.