Πτώση στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και την νέα άνοδο στις τιμές πετρελαίου.
Το πετρέλαιο Brent ενισχύεται 3,2% στα 110,78 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημειώνει άνοδο 2,6% στα 98,78 δολάρια. Νωρίτερα το Brent είχε φτάσει έως τα 119 δολ. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού «βουλιάζει» 6% στα 4.599 δολ./oz.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 2,39% στις 583 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 2,35% στις 10.063 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 2,82% στις 22.839 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2,03% στις 7.807 μονάδες.
«To Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει καταστήσει τις προοπτικές της οικονομίας εξαιρετικά πιο αβέβαιες, δημιουργώντας ρίσκα για αναζωπύρωση του πληθωρισμού και επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, προειδοποίησε η Λαγκάρντ.
Στο μεταξύ, τα εννέα μέλη της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ψήφισαν ομόφωνα να διατηρήσουν αμετάβλητο το κόστος δανεισμού ενόψει των κινδύνων πληθωρισμού που προκύπτουν από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ενώ ορισμένοι έθεσαν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.
Οπως μεταδίδει το Reuters, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ψήφισε με 9-0 υπέρ της διατήρησης του επιτοκίου της Τράπεζας στο 3,75%, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα την Πέμπτη.
Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, Riksbank, διατήρησε το βασικό επιτόκιό της στο 1,75% σήμερα (Πέμπτη), όπως αναμενόταν ευρέως, επισημαίνοντας ότι αναμένει να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για κάποιο διάστημα. Ωστόσο, η τράπεζα τονίζει ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει καταστήσει την πρόβλεψη ιδιαίτερα αβέβαιη.
«Οι πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις ήταν πολύ δραματικές», ανέφερε η Riksbank σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στις τιμές ενέργειας και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων».
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,7% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1532 δολ.