Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2023.
«Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ήταν ομόφωνη και δεν συζητήθηκαν άλλες προτάσεις», υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η ίδια σημείωσε ότι η αύξηση ήταν «αναγκαία» και ταυτόχρονα ένα «σήμα».
O πόλεμος στη Μέση Ανατολή ασκεί καθοδικές πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, τόνισε η κα Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,61% στις 621 μονάδες, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,48% στις 10.303 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,06% στις 24.209 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε άνοδο 0,48% στις 8.200 μονάδες.
Οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν το Ιράν «πολύ σκληρά απόψε» και θα αποκτήσουν σύντομα τον έλεγχο των υποδομών και των αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, προειδοποίησε σήμερα Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Κάποια στιγμή στο όχι μακρινό μέλλον θα καταλάβουμε τη νήσο Χαργκ και άλλες πετρελαϊκές υποδομές και θα αποκτήσουμε απόλυτο έλεγχο των αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν», διαμήνυσε ο πρόεδρος Τραμπ στο Truth Social.
Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο Brent καταγράφει άνοδο 0,5% στα 93,50 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI κινείται υψηλότερα 1% στα 90,95 δολάρια. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,5% στα 4.112 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1514 δολ.