Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, καθώς οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την ανοδική τους πορεία εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων. Μικτά κινήθηκαν τα πιο μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια.
- Η Φρανκφούρτη χάνει 0,4%, το Λονδίνο 0,5%, το Παρίσι 0,3%, η Μαδρίτη 1,1% και το Μιλάνο 0,6%.
- Το μπρεντ ενισχύεται 1,7%, στα 99,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κατά 1,4%, στα $94,4.
Στις τελευταίες εξελίξεις, το Ιράν ανακοίνωσε ότι έπληξε δύο αμερικανικά πλοία και οκτώ πετρελαιοφόρα στον Κόλπο, σε αντίποινα για τις αμερικανικές επιθέσεις σε πέντε ιρανικά πετρελαιοφόρα κοντά στο νησί Χαργκ.
Οι επενδυτές προετοιμάζονται επίσης για την απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αύριο Πέμπτη, με την κεντρική τράπεζα να αναμένεται ευρέως να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
Στο επίκεντρο και η ASML
Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η ολλανδική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού για την παραγωγή ημιαγωγών ASML εξασφάλισε δεσμεύσεις από μεγάλους κατασκευαστές chips για την υιοθέτηση της τελευταίας τεχνολογίας παραγωγής της.
Η εξέλιξη έρχεται καθώς η ζήτηση για πιο προηγμένο hardware τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό.