Με θετικό πρόσημο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η πρόσφατη υποχώρηση των τεχνολογικών μετοχών παγκοσμίως παρουσίασε σημάδια αποκλιμάκωσης.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να εξετάζουν τις προοπτικές του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης και το κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί η δυναμική των σχετικών επενδύσεων.
Το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε επίσης μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Κέβιν Γουόρς, ο οποίος δεν προανήγγειλε άμεση αύξηση των επιτοκίων, παρά τα στοιχεία που έδειξαν υψηλότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ από ό,τι αναμενόταν.
Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,5%, το Λονδίνο χάνει 0,2%, το Παρίσι θετικά κατά 0,1%, η Μαδρίτη κατά 0,4%, το Μιλάνο κατά 0,5%. Το μπρεντ υποχωρεί 0,6%, στα $105, ενώ το αμερικανικό αργό, με ίδια κίνηση, βρίσκεται στα $97.
Πληθωρισμός και εμπορικά στοιχεία στο επίκεντρο
Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στα οριστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου στην Ευρωζώνη και την Ιταλία, καθώς και στα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης τον Αύγουστο.
Τα δεδομένα αναμένεται να προσφέρουν νεότερες ενδείξεις για την πορεία των τιμών και τη δυναμική του ευρωπαϊκού εμπορίου, σε μια περίοδο κατά την οποία οι αγορές παρακολουθούν στενά τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής.
Στο προσκήνιο και η αυτοκινητοβιομηχανία
Ιδιαίτερη προσοχή ενδέχεται να συγκεντρώσουν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά τις πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ένα νέο εμπορικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της οικονομικής πίεσης από την Κίνα.
Το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να συμπληρώσει τους υφιστάμενους δασμούς και τους εμπορικούς περιορισμούς, καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξανόμενο ανταγωνισμό από κινεζικές εταιρείες.
Οι επενδυτές αναμένεται να αξιολογήσουν τόσο τις εξελίξεις στην εμπορική πολιτική όσο και τις επιπτώσεις τους στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και στις ευρύτερες αγορές.