Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε στο 3,55%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009, καθώς οι επενδυτές ενίσχυσαν τα στοιχήματά τους για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εν μέσω ανανεωμένων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και ενόψει της σημερινής απόφασης της Federal Reserve.
Στο 4,30% διατηρείται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς και στο 4,43% ενισχύεται δύο μονάδες βάσης του αντίστοιχου ιταλικού.
Οι αγορές προεξοφλούν πλέον ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί περίπου στο 2,9% έως τον Δεκέμβριο, από 2,5% σήμερα.
Σε πιο μακρινό ορίζοντα, το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 3,4% έως τον Νοέμβριο του 2027, με τις αγορές να προεξοφλούν πλήρως και τρίτη αύξηση επιτοκίων, ενώ αποδίδουν περίπου 50% πιθανότητα σε μία τέταρτη κίνηση.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα για δεύτερη φορά φέτος, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την άνοδο του πληθωρισμού που προκαλείται από την ενέργεια, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να αποδειχθούν επίμονες.
Οι δηλώσεις αυτές ενίσχυσαν τις προσδοκίες για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve αναμένεται ευρέως να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αργότερα σήμερα, στην πρώτη αύξηση εδώ και τρία χρόνια, ενώ οι αγορές αναζητούν και ενδείξεις για το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων.