Κέρδη στη Wall Street μετά την δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.
«Οι ψευδείς ειδήσεις ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και οι ΗΠΑ σταμάτησαν να επικοινωνούν πριν από λίγες ημέρες είναι αναληθείς και εσφαλμένες. Οι συνομιλίες μεταξύ μας συνεχίζονται αδιάκοπα» έγραψε ο Τραμπ στo Truth Social.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,45% ή 229 μονάδες στις 51.308, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,13% στις 7.609 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,03% στις 27.093 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.
Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Cisco Systems (+5,3%) και Caterpillar (+5,1%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-5,1%) και Microsoft (-4%).
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του Brent ενισχύθηκε 1,1% στα 96,01 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI κινήθηκε υψηλότερα 1,7% στα 93,75 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 4.516 δολ./oz.
Στο εταιρικό μέτωπο, η Alphabet ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αντλήσει έως και 80 δισ. δολάρια μέσω έκδοσης μετοχών, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις τεράστιες επενδύσεις της σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης (AI), πραγματοποιώντας μια σημαντική στρατηγική στροφή για μια εταιρεία που συγκαταλεγόταν στους μεγαλύτερους αγοραστές των ίδιων της των μετοχών στη Wall Street.
Oπως μεταδίδουν οι Financial Times, η χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει πώληση μετοχών ύψους 10 δισ. δολαρίων προς την Berkshire Hathaway, η οποία χτίζει θέση στη μητρική εταιρεία της Google από το τρίτο τρίμηνο του 2025.
Επιπλέον, η μετοχή της Marvell Technology πραγματοποίησε ράλι 30%, αφού ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, δήλωσε ότι η εταιρεία ημιαγωγών θα μπορούσε να εξελιχθεί στην επόμενη εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία 1 τρισ. δολαρίων.
Στο μεταξύ, οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ σημείωσαν μεγάλη άνοδο τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας, που αποτελούν δείκτη της ζήτησης για εργασία, αυξήθηκαν στα 7,681 εκατ. από 6,866 εκατ. τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας.
«Η Fed ίσως χρειαστεί να δράσει «σύντομα» για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες είναι ήδη πολύ υψηλές και παρουσιάζουν μια ανησυχητική τάση», δήλωσε νωρίτερα η αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Μπεθ Χάμακ.
«Με βάση τα στοιχεία, ανησυχώ περισσότερο για τους αυξανόμενους κινδύνους ενός επίμονα υψηλού πληθωρισμού παρά για τους κινδύνους όσον αφορά την πλήρη απασχόληση, και επίσης για το ενδεχόμενο η νομισματική πολιτική να μην είναι επαρκώς περιοριστική ώστε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό στο 2%», τόνισε η Χάμακ σε ομιλία της.
Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,45% και το 2ετές σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,05%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,1631 δολ.