Πτώση στη Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην ομιλία του επικεφαλής της Fed Κέβιν Γουόρς και στην μέτρηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ.
«Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες αυτής της περιόδου έχουν μειωθεί, ενώ έχουν περιοριστεί και οι πληθωριστικοί κίνδυνοι», δήλωσε ο Γουόρς την Τετάρτη, στο ετήσιο Φόρουμ Κεντρικής Τραπεζικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που πραγματοποιείται στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
Επανέλαβε επίσης το μήνυμα που είχε διατυπώσει κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου του ως πρόεδρος της Fed τον περασμένο μήνα, ότι η κεντρική τράπεζα θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών.
Ο Dow Jones υποχώρησε μόλις 0,02% ή 12 μονάδες στις 52.306, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,21% στις 7.483 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,66% στις 26.040 μονάδες.
Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Salesforce (+4,5%) και Nike (+3,6%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-6,7%) και Walmart (-4,3%).
Επιπλέον, η μετοχή της Meta εκτινάχθηκε 8,8% μετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι ο τεχνολογικός κολοσσός σχεδιάζει να δημιουργήσει υπηρεσία cloud, μέσω της οποίας θα πουλάει την πλεονάζουσα υπολογιστική ισχύ που χρησιμοποιείται για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Στο μεταξύ, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ δημιούργησε λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ADP την Τετάρτη.
Η εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις πρόσθεσαν 98.000 θέσεις εργασίας για τον μήνα, λιγότερες από τις 122.000 που δημιουργήθηκαν τον Μάιο αλλά και από την πρόβλεψη των αναλυτών για 118.000.
Οι μισθοί για όσους παρέμειναν στις θέσεις τους αυξήθηκαν κατά 4,4% σε ετήσια βάση, ενώ όσοι άλλαξαν εργοδότη είδαν τις αμοιβές τους να αυξάνονται κατά 6,6%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε 2,2% στα 71,34 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI κινήθηκε χαμηλότερα 1,6% στα 68,38 δολάρια. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1% στα 4.078 δολ./oz.
Επιπλέον, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,47% ενώ το 2ετές υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,16%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3%, έναντι του ευρώ στο 1,1377 δολ.