Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά την απόφαση της Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και τις δηλώσεις Πάουελ.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια στο επίπεδο του 4,25% με 4,5% για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, αψηφώντας τις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Βρισκόμαστε σε μια πολύ δυναμική περίοδο όσον αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις και ακόμα δεν έχουμε εικόνα που θα καταλήξουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, επισημαίνοντας ότι οι αβεβαιότητες παραμένουν πολλές.
Πιστεύουμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των δασμών στον πληθωρισμό, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι η Fed θα φροντίσει να μην οδηγήσουν σε «σοβαρό πληθωρισμό»
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,38% ή 171 μονάδες στις 44.461, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,12% στις 6.362 μονάδες ενώ o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,15% στις 21.129 μονάδες.
Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nvidia (+2,1%) και UnitedHealth (+1,9%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των 3M Co (-3,4%) και Procter & Gamble (-2,7%).
Στο μεταξύ, υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκε η μέτρηση για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο.
Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,4%. Το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ των ΗΠΑ είχε συρρικνωθεί 0,5%.
Παράλληλα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις επιτάχυναν τις προσλήψεις τον Ιούλιο, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή παρά τους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Τραμπ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 104.000 τον Ιούλιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση τoυ Reuters προέβλεπαν ότι οι θέσεις εργασίας θα αυξάνονταν κατά 75.000.
Επιπλέον, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,35% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 3,88%.
Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύθηκε 1,1% στα 73,28 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 1,2% στα 70,02 δολάρια. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,4% στα 3.333 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,6% έναντι του ευρώ, στο 1,1473 δολ.