Πίτσα, ψωμί και γλυκίσματα από υπολείμματα κρασιού

Στην υπηρεσία της κυκλική οικονομίας η οινολάσπη. Το υπόλειμμα που μένει μετά από την αλκοολική ζύμωση και την παραγωγή κρασιού. Δεν πάει χαμένο. Διοχετεύεται σε ένα δίκτυο επιχειρηματιών στη Β. Ελλάδα που δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα. Διευρυμένη γκάμα.

Δημοσιεύθηκε: 9 Ιανουαρίου 2021 - 14:25

Load more

Αν η πίτσα που θα σας σερβίρουν είναι μαύρη και έχει έντονη μυρωδιά ζύμης μην βιαστείτε να σκεφτείτε ότι σας κάνει κάποιος φάρσα ή ότι μπερδεύτηκαν τα υλικά. Η αλήθεια κρύβεται αλλού: Έχει παρασκευαστεί με υποπροϊόντα κρασιού, κόκκινου για την ακρίβεια και έτσι εξηγείται και το σκούρο της χρώμα. Οινοποιείο στην Ιερισσό Χαλκιδικής τους τελευταίους μήνες , αξιοποιεί τα υπολείμματα μετά την ζύμωση του κρασιού και ήδη πολλά από τα προϊόντα αυτά, φτάνουν στο τραπέζι.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο διευθυντής του οινοποιείου, Άγγελος Ζαμάνης, εξήγησε πως γίνεται η αξιοποίηση των υλικών που έως τώρα κατέληγαν να πετιούνται και να μην χρησιμοποιούνται ούτε ως ανακυκλώσιμα.

«Η οινολάσπη είναι το υπόλειμμα που μένει μετά από την αλκοολική ζύμωση και την παραγωγή κρασιού. Αυτό εμείς όχι μόνο δεν το πετάμε αλλά όλο αυτό το μείγμα, το έχουμε διοχετεύσει σε ένα δίκτυο επιχειρηματιών της περιοχής που δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα άρτου, όπως πίτσα, ψωμί αλλά και γλυκίσματα. Το μείγμα έχει υπολειμματικά ζάκχαρα , έχει την οξύτητα και τις χρωστικές ουσίες και επειδή έχει παραχθεί αφού έχει γίνει η αλκοολική ζύμωση του κρασιού έχει και υπολείμματα των ζυμομυκήτων άρα και τη μυρωδιά της ζύμης» εξηγεί.

Με άξονα την κυκλική οικονομία το οινοποιείο, που εδρεύει στο δήμο Αριστοτέλη, εφαρμόζει τη διαδικασία αυτή εδώ και ένα χρόνο και σχεδόν τίποτε δεν πάει χαμένο. Με αυτήν την διαδικασία η περίπτωση που τα υπολείμματα βρίσκονταν πεταμένα αποτελώντας μάλιστα και εστία ρύπνασης για το περιβάλλον δεν υφίσταται πλέον και όπως σημειώνει με έμφαση ο χημικός, «ότι μένει στον πάτο του βαρελιού μετατρέπεται σε κάτι νέο».

Ο κ. Ζαμάνης επισημαίνει πως πρόκειται για προϊόντα που αύξησαν μάλιστα τις πωλήσεις των επιχειρήσεων της περιοχής. «Οι άνθρωποι που ζύμωσαν με την προσθήκη οινολάσπης είδαν τις πωλήσεις τους να ανεβαίνουν, είτε γιατί δοκίμασε ο κόσμος από περιέργεια το προϊόν ή τους άρεσε σε γεύση που είναι ιδιαίτερη, ειδικά στο ψωμί. Αυτοί που φτιάχνουν πίτσα με οινολάσπη προσέλαβαν μάλιστα και δεύτερο άτομο για να προλαβαίνει τις παραγγελίες» λέει χαρακτηριστικά, ο διευθυντής του οινοποιείου. Επιδίωξη της εταιρείας, στην οποία ανήκει το οινοποιείο είναι να μειώσει συνολικά τα απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας του κρασιού. Πέρυσι το πέτυχε, μειώνοντας περισσότερο από το 40% αυτών.

Τόσο οι άνθρωποι από το οινοποιείο όσο και από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις «είχαν τη διάθεση να καινοτομήσουν. Παρά τη δύσκολη αυτή χρονική περίοδο της πανδημίας, επέλεξαν να κάνουν βήματα μπροστά και να συνεχίσουν μεγαλώνοντας τη λίστα των παραγόμενων προϊόντων».

Μάλιστα , όπως ανέφερε ο κ Ζαμάνης, έκοψαν και βασιλόπιτα για το καλό της χρονιάς φτιαγμένη με υλικά από υποπροϊόντα κρασιού.

Αρωγός στην προσπάθεια στέκεται πάντως ο δήμος Αριστοτέλη και ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος που έχει συμπεριλάβει τα οινοποιεία της περιοχής στο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης ως ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ οινικών περιηγήσεων.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων