Εφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου, εκ των ιδρυτών της ΦΑΓΕ

Υπήρξε οραματιστής που άλλαξε τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα και έφερε το όνομα της ΦΑΓΕ στα πέρατα του κόσμου, σημειώνεται στη λιτή ανακοίνωση. Πώς γιγαντώθηκε η εταιρεία που ξεκίνησε από ένα γαλατάδικο.

Δημοσιεύθηκε: 20 Απριλίου 2021 - 13:14

Load more

Εφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Κυριάκος Φιλίππου που μαζί με τον αδελφό του Γιάννη δημιούργησαν τον μεγάλο όμιλο της ΦΑΓΕ.

Το αποτύπωμά του στη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ισχυρό. Σπούδασε χημικός μηχανικός και έφερε καινοτομία στον κλάδο ανακαλύπτοντας τον τρόπο αδρανοποίησης του γιαουρτιού ώστε να μπορεί να τυποποιηθεί και να διαρκεί περισσότερο. Ήταν επίσης ο πρώτος που παρουσίασε στην ελληνική αγορά τη δεκαετία του '80 το στραγγιστό γιαούρτι με ανθόγαλα και ζωντανή καλλιέργεια γιαουρτιού δημιουργώντας το προϊόν Total της ΦΑΓΕ.

Ήταν ένας επιχειρηματίας με όραμα, που μετέφερε τη φήμη των ελληνικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά μέσω της επωνυμίας. Μαζί με τον αδελφό του, Γιάννη, συνέβαλλαν στην αναγνώριση του brand ΦΑΓΕ στη διεθνή αγορά. Ξεκίνησαν από ένα γαλατάδικο στην οδό Πατησίων το 1922 και εξέλιξαν την οικογενειακή επιχείρηση σε ισχυρή βιομηχανία με παγκόσμια εμβέλεια. Το πρώτο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ άνοιξε στο Γαλάτσι το 1964 και μετά το 1975 άνοιξε η μονάδα στη Μεταμόρφωση.

Η ΦΑΓΕ τελειοποίησε την τυποποίηση παρασκευής γιαουρτιού, η οποία άλλαξε ριζικά την ελληνική αγορά. Αυτό έκανε το γιαούρτι να έχει σταθερή γεύση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Νέες ποικιλίες και γεύσεις εισήχθησαν λίγο αργότερα. Το 1981 άρχισαν οι εξαγωγές προς την ευρωπαϊκή αγορά. Το Total, εισήχθη και έγινε τεράστια επιτυχία.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ξεκίνησε η εμπορία προϊόντων σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. 

Το 1991 η ΦΑΓΕ εισήλθε στην τυροκομική αγορά, κατασκευάζοντας κυρίως παραδοσιακό ελληνικό τυρί.  Το 1993 εισήλθε στην αγορά φρέσκου γάλακτος, εισάγοντας το FAGE Fresh Milk σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία δημιούργησε νέα εργοστάσια αποκλειστικά για φρέσκο παστεριωμένο γάλα, μια νέα γραμμή παστερίωσης, ομογενοποίησης, νέων μηχανημάτων και συσκευασίας. Επιπλέον, μετά από μια σημαντική επένδυση σε έρευνα και μηχανήματα, η Φάγε παρουσίασε ένα νέο καινοτόμο προϊόν στην ελληνική αγορά, το Υψηλό Παστεριωμένο Γάλα, το οποίο δημιούργησε μια νέα κατηγορία γάλακτος.

Για τον θάνατό του η εταιρεία εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση: 

«Εχθές έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου. Ένας πρωτοπόρος οραματιστής που άλλαξε τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα και έφερε το όνομα της ΦΑΓΕ στα πέρατα του κόσμου. Επιστήμονας, δίκαιος εργοδότης, γενναιόδωρος, αιώνιος εξερευνητής του καλύτερου, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά επιχειρηματικού ήθους».

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων