Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την ωριμότητα των ανοιχτών δεδομένων σύμφωνα με την έκθεση «Open Data Maturity Report 2025» που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ΕΕ. Η χώρα μας έχασε θέσεις σε σχέση με το 2024, παρά το γεγονός ότι σημείωσε ετήσια αύξηση 4,9% στη βαθμολογία της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν θεωρεί τα ελεύθερα και ευρέως προσβάσιμα ανοικτά δεδομένα ως έναν πολύτιμο πόρο για την τροφοδότηση της οικονομικής και κοινωνικής αξίας.
Τι εξετάζει το Open Data Maturity Report
Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο της Πύλης Δημόσιων Δεδομένων της ΕΕ (data.europa.eu), παρακολουθεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε 36 ευρωπαϊκές χώρες (27 κράτη μέλη, 3 χώρες της ΕΖΕΣ και 6 υποψήφιες χώρες) όσον αφορά την προώθηση της δημοσίευσης και της επαναχρησιμοποίησης ανοικτών δεδομένων. Η έρευνα εξετάζει τις εξής παραμέτρους ωριμότητας ανοικτών δεδομένων:
Πολιτική: Ανάπτυξη εθνικών πολιτικών για την προώθηση των ανοιχτών δεδομένων.
Πλατφόρμες δεδομένων (portals): Τα χαρακτηριστικά και τα δεδομένα που διατίθενται στις εθνικές πλατφόρμες δεδομένων.
Ποιότητα: Η ποιότητα των μεταδεδομένων (metadata) στις εθνικές πλατφόρμες δεδομένων.
Αντίκτυπος: Πρωτοβουλίες για την παρακολούθηση της επαναχρησιμοποίησης και του αντίκτυπου των ανοικτών δεδομένων.
Παρόλο που πέτυχε υψηλότερη βαθμολογία, το 2025 η Ελλάδα έχασε μια θέση στη λίστα με τις χώρες τις ΕΕ, σε σχέση με το 2024 όπου βρισκόταν στην προτελευταία θέση. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, το 2025 η χώρα μας βρέθηκε στην 27η θέση της ΕΕ με βαθμολογία 61,2%, ενώ συνολικά κατέλαβε την 32η θέση της κατάταξης. Από την άλλη, το 2024 βρισκόταν στην 26η θέση της ΕΕ με βαθμολογία 56,2% και συνολικά είχε καταλάβει στην 30η θέση.
Στην κατηγορία των «Beginners» η Ελλάδα – Οι επιδόσεις ανά παράμετρο
Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα τοποθετείται στην κατηγορία των “Beginners”, δηλαδή των χωρών εκείνων που βρίσκονται συνήθως σε αρχικό στάδιο ωριμότητας ως προς τις τέσσερις προαναφερθείσες παραμέτρους. Οι υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία, η Ισλανδία, το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία, η Μάλτα και η Αλβανία.
Στα θετικά της υπόθεσης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η χώρα μας έχει σημειώσει αύξηση 15,9% σε ετήσια βάση στην παράμετρο της ποιότητας, συγκεντρώνοντας συνολική βαθμολογία 65,1%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην δημιουργία ενός νέου portal, το οποίο βελτίωσε την ανοιχτότητα, τη δομή και τη διαλειτουργικότητα του συνόλου των δημόσιων δεδομένων, καθώς και την συμμόρφωση τους με το DCAT-AP.
Για όσους δεν γνωρίζουν το DCAT-AP είναι μια ευρωπαϊκή προδιαγραφή, βασισμένη στο Data Catalogue Vocabulary (DCAT) του W3C. Σκοπός της είναι η ενιαία περιγραφή καταλόγων δεδομένων σε όλα τα δημόσια portals, ανεξαρτήτως φορέα ή χώρας δημοσίευσης, προκειμένου να διευκολύνεται η αναζήτηση, η επαναχρησιμοποίηση και η διαλειτουργικότητα των δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παρόλα αυτά, η καλύτερη επίδοση της Ελλάδας σημειώνεται στην παράμετρο της πολιτικής, όπου συγκεντρώνει βαθμολογία 82%. Την ίδια ώρα, στην παράμετρο του portal η χώρα μας συγκεντρώνει βαθμολογία 59,7%, ενώ η πιο αδύναμη επίδοση της εντοπίζεται στην παράμετρο της ποιότητας, όπου συγκέντρωσε βαθμολογία 37,9%.
Η ελληνική πολιτική γύρω από τα ανοικτά δεδομένα
Όσον αφορά τη συνολική δομή διακυβέρνησης των ανοικτών δεδομένων της Ελλάδας, εντός της έκθεσης επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρέχει τεχνική βοήθεια για τη δημοσίευση συνόλων δεδομένων από τοπικούς και περιφερειακούς δημόσιους φορείς, όπως αυτά που είναι διαθέσιμα στο data.gov.gr.
Από την πλευρά του το Τμήμα Ανοικτής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας του υπουργείου συνεργάζεται ενεργά με πιθανούς ενδιαφερόμενους φορείς, παρέχοντας καθοδήγηση και υποστήριξη για τη διαχείριση των ανοικτών δεδομένων. Παράλληλα, διεξάγει επιχειρησιακές και τεχνικές συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου και των φορέων του δημόσιου τομέα.