Στο +7,2% έκλεισε η παραγωγή του πρώτου διμήνου, σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με τον κλάδο ζωής να κερδίζει 10,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα και τις γενικές καλύψεις 4,9% (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).
Η αύξηση της παραγωγής του κλάδου ασθενειών (+7,2% το πρώτο φετινό δίμηνο, +6,9% το 2025, +9,1% το 2024, κ.λπ.) αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς φαίνεται ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιμένει να διαθέτει συμβόλαια υγείας παρά τις σημαντικές ετήσιες αυξήσεις που επιβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Επιπλέον, με την πάροδο των ετών -και καθώς έχει σταματήσει η προσφορά προγραμμάτων ισόβιας διάρκειας- το ποσοστό των ετησίως ανανεούμενων συμβολαίων ανεβαίνει, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο την «τρύπα» των ασφαλιστικών εταιρειών.
Ο κλάδος ζωής έτρεξε κατά το πρώτο φετινό δίμηνο με +10,2%, έχοντας ως κινητήριο μοχλό τα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις (unit linked), η παραγωγή των οποίων διευρύνθηκε κατά 15%. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η συνεχιζόμενη διατήρηση των καταθετικών επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα ευνοεί τη στροφή των αποταμιευτών προς εναλλακτικές τοποθετήσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα ασφαλιστικά συμβόλαια της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Στα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα (DAF), το +18,9% του πρώτου φετινού διμήνου δεν ενθουσίασε κανέναν, καθώς συγκρίνεται με ένα πολύ χαμηλό περυσινό επίπεδο βάσης και δεν φαίνεται να είναι αντιπροσωπευτικό για το σύνολο του έτους.
Στο συγκεκριμένο μέτωπο η αγορά περιμένει να δει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), το οποίο θα επηρεάσει τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα σε αρκετά ζητήματα (πχ δυνατότητες μεταφοράς χαρτοφυλακίων από TEA σε DAF και αντιστρόφως, πιθανή αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης, κ.λπ.). Ο συγκεκριμένος νόμος αρχικά αναμενόταν να κατατεθεί προς διαβούλευση στο τέλος του 2025 και τώρα λέγεται ότι θα μπορούσε να ψηφιστεί ακόμη και πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.
Το γεγονός ότι ο κλάδος της αστικής ευθύνης οχημάτων αυξήθηκε μόνο κατά 2,6% οφείλεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σε μια σειρά από λόγους μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η απουσία αξιοσημείωτων αυξήσεων στα τιμολόγια, η στροφή των Ελλήνων προς χαμηλότερης αξίας συμβόλαια, κ.λπ.
Γενικότερα, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ως στόχο να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τον κλάδο οχημάτων, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε άλλες κατηγορίες συμβολαίων των γενικών κλάδων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ασφάλιση κατοικιών, ιδίως μετά τη θεσμοθετημένη έκπτωση 20% επί του ΕΝΦΙΑ για όσες καλύπτονται έναντι φυσικών καταστροφών.
Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι για αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες το ασφαλιστικό περιθώριο στα συμβόλαια αστικής ευθύνης οχημάτων είναι αρνητικό, οπότε το τελικό αποτέλεσμα επαφίεται στην εκάστοτε πορεία του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου.
Αυτό που επίσης παρατηρείται είναι ότι κατά τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της ασφαλιστικής παραγωγής υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό. Για παράδειγμα το 2025 η παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,6% με Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 2,5%, το 2024 κατά 8,7% (ΔΤΚ στο 2,7%) και το 2023 στο 8,9% (ΔΤΚ στο 3,5%).
Μεταβολές ασφαλιστικής παραγωγής (2025)
| Κατηγορία | Μεταβολή (Α’ Δίμηνο 2025) |
|---|---|
| Κλάδος ζωής | 10,2% |
| Γενικοί κλάδοι | 4,9% |
| Σύνολο | 7,2% |
| Κλάδος οχημάτων | 2,6% |
| Κλάδος ασθενείας | 11,0% |
| Συλλογικά συνταξιοδοτικά | 18,9% |
| Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις | 10,2% |
| Πηγή: ΕΑΕΕ | |