Τα μέτρα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά τους, εάν επεκταθούν, δήλωσε την Πέμπτη αναλυτής της Fitch.
Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δεσμεύσει σημαντικά μικρότερο ποσό για μέτρα στήριξης σε σύγκριση με την περίοδο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Ωστόσο, έχουν επικεντρωθεί σε οριζόντια μέτρα, όπως οι μειώσεις φόρων στα καύσιμα, ενώ οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα έπρεπε να στοχεύουν περισσότερο σε εξειδικευμένες παρεμβάσεις, όπως εκείνες που απευθύνονται σε νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος, δεδομένων των ήδη πιεσμένων δημοσιονομικών.
Ο Φεντερίκο Μπαρίκα-Σαλαζάρ, επικεφαλής των αξιολογήσεων κρατικού χρέους της Δυτικής Ευρώπης για τη Fitch, δήλωσε σε διαδικτυακή παρουσίαση ότι τα μέτρα μέχρι στιγμής ήταν «μικροσκοπικά», καθώς κυμαίνονται από 0,3% του ΑΕΠ στην Ισπανία έως λιγότερο από 0,01% του ΑΕΠ στη Γαλλία και τη Βρετανία.
Οι ορατοί κίνδυνοι όσον αφορά τις προοπτικές της αγοράς ενέργειας σημαίνουν ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν ενδεχομένως να παράσχουν περισσότερη στήριξη στο μέλλον, πρόσθεσε.
«Δυστυχώς, μέχρι αυτό το στάδιο, τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα δεν είναι στοχευμένα. Η μόνη χώρα που έχει εφαρμόσει πραγματικά στοχευμένα μέτρα είναι η Ελλάδα», δήλωσε ο Μπαρίγκα-Σαλαζάρ. «Αυτό θα μπορούσε φυσικά να έχει σημαντικές επιπτώσεις, μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις, στα δημόσια οικονομικά, εάν το εύρος αυτών των μέτρων αυξηθεί» τόνισε.