Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 1,998 δισ. ευρώ κατέγραψε η κεντρική διοίκηση το πρώτο εξάμηνο του 2026, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσιάζοντας αισθητή υποχώρηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025, όταν είχε διαμορφωθεί στα 4,151 δισ. ευρώ.
Παρά το θετικό πρωτογενές αποτέλεσμα, το συνολικό ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης επιδεινώθηκε σημαντικά, καταγράφοντας έλλειμμα 3,161 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2026, έναντι ελλείμματος 465 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως την αύξηση των δαπανών και των πληρωμών τόκων.
Ειδικότερα, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν στα 33,744 δισ. ευρώ από 32,550 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2025. Ωστόσο, οι δαπάνες αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, φθάνοντας τα 34,890 δισ. ευρώ από 31,605 δισ. ευρώ πέρυσι, γεγονός που επιβάρυνε το συνολικό ταμειακό αποτέλεσμα.
Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν επίσης ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού, πριν από τις προσαρμογές της κεντρικής διοίκησης, μετατράπηκε σε έλλειμμα 1,148 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 4,542 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2025. Μετά τη συνυπολογιζόμενη μεταβολή των λοιπών λογαριασμών του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, το πρωτογενές αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρέμεινε θετικό, διαμορφούμενο στα 1,998 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, οι πληρωμές τόκων αυξήθηκαν στα 5,159 δισ. ευρώ από 4,616 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, συμβάλλοντας στην επιδείνωση του συνολικού ταμειακού ισοζυγίου.