Η Dynagas, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, θα μπορεί να συνεχίσει να μεταφέρει ρωσικό LNG σε τρίτες χώρες, στο πλαίσιο συμβιβασμού μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή του νέου, 21ου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η συμφωνία εγκρίθηκε από τους πρεσβευτές των κρατών-μελών τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και προβλέπει ότι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούν να συνεχίσουν τη μεταφορά ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τρίτες χώρες για περίοδο 12 μηνών, με δυνατότητα ανανέωσης. Ωστόσο, οι όγκοι των φορτίων θα περιορίζονται στα επίπεδα του 2025.
Σε αντάλλαγμα για την εξαίρεση, η Ελλάδα συμφώνησε στην παράταση για έναν χρόνο του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στα 44,10 δολάρια το βαρέλι, καθώς η ΕΕ επιχειρεί να συνεχίσει να περιορίζει τα έσοδα της Μόσχας από τα ορυκτά καύσιμα.
Χωρίς τη συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων, το πλαφόν θα αυξανόταν αυτόματα, καθώς συνδέεται με την εξέλιξη της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Η τιμή του αργού είχε ξεπεράσει τα 95 δολάρια το βαρέλι, σε υψηλό έξι εβδομάδων, μετά τις εξελίξεις στη σύγκρουση ΗΠΑ και Ιράν και την ουσιαστική διακοπή της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.
Η Ελλάδα είχε ζητήσει εξαίρεση από την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού LNG για συμβάσεις που είχαν συναφθεί πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η εξαίρεση αποτέλεσε βασική προϋπόθεση της Αθήνας για να συναινέσει στο νέο πακέτο κυρώσεων, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα κατά των ρωσικών εξαγωγών και του τραπεζικού τομέα.
Η Dynagas, συμφερόντων του Γιώργου Προκοπίου, διαχειρίζεται στόλο 27 πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της Equasis, μεταξύ των οποίων και πλοία τύπου Arc7, ειδικά σχεδιασμένα για να επιχειρούν στα παγωμένα νερά της Αρκτικής και να εξυπηρετούν τις εξαγωγές LNG από το ρωσικό έργο Yamal LNG.
Η Αθήνα είχε καθυστερήσει για περισσότερο από μία εβδομάδα την έγκριση του 21ου πακέτου κυρώσεων, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα και άλλα μέτρα, μεταξύ των οποίων κυρώσεις σε περισσότερες ρωσικές τράπεζες, δίκτυα κρυπτονομισμάτων και εταιρείες του στρατιωτικοβιομηχανικού τομέα.
Η συμφωνία καταδεικνύει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΕ στην επίτευξη ομοφωνίας για την περαιτέρω ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς τα κράτη-μέλη καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ της πίεσης προς τη Μόσχα και των επιπτώσεων που έχουν τα μέτρα στα δικά τους οικονομικά συμφέροντα.