Οι επενδύσεις αποδεικνύονται σημαντική παράμετρος για την θετική πορεία της Πλαίσιο το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρότι η εταιρεία αναγκάστηκε να κρατήσει κλειστά τα καταστήματά της (που το 2019 προσέφεραν το 70% του τζίρου) κατά σχεδόν δυο μήνες.
Η στρατηγική της οικογένειας Γεράρδου, σε αυτή την πρώτη φάση της πανδημίας εστιάστηκε στη διαφοροποίηση της στρατηγικής και όπως εκτιμά η διοίκηση το τρίπτυχο «logistics ‐ διανομή – in‐house call center» απέδωσε σύμφωνα με τις προσδοκίες της και υποστηρίχθηκε από το στόλο 90 φορτηγών και μεγάλες επενδύσεις:
- 30 εκατ. ευρώ στο κέντρο της εταιρείας στη Μαγούλα
- 8 εκατ. ευρώ στη νέα αποθήκη στη Μάνδρα
- 2 εκατ. ευρώ πλατφόρμα e-commerce
Οι παραπάνω επενδύσεις συνέβαλαν στο να μπορέσει η εταιρεία να ανταποκριθεί με επάρκεια στην αυξημένη ζήτηση που καταγράφηκε στο κανάλι του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η εταιρεία με κλειστά καταστήματα κατάφερε να διαχειριστεί 10πλάσιο όγκο παραγγελιών (σε σχέση με τη συνήθη υποδοχή παραγγελιών προ πανδημίας).
Κατά το διάστημα του lockdown το ηλεκτρονικό κατάστημα Plaisio υποδέχθηκε 7.760.000 επισκέψεις ενώ δέχθηκε 1 εκατομμύριο κλήσεις στο call center. Εξυπηρέτησε συνολικά 330.000 παραγγελίες, αξιοποιώντας και τον ιδιόκτητο στόλο φορτηγών της και συνεργασίες με couriers, με αποτέλεσμα να διατηρήσει για σημαντικό μέρος των παραγγελιών στο μίνιμουμ τους χρόνους παράδοσης.
Ετσι το εξάμηνο έκλεισε με αυξημένη αξία πωλήσεων (+8%), στα €148,6 εκατ. από €137,5 εκατ., βασισμένη στη μεγέθυνση των πωλήσεων μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος. Καταγράφεται σταθεροποίηση του EBITDA σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα (+1,5%) και πάνω από τα €5 εκατ., κυρίως ως συνέπεια της βελτίωσης των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων αλλά και ενίσχυση της καθαρής κερδοφορίας στα €0,3 εκατ.(+85,5%) ‐ Η εταιρεία έχει καθαρή ρευστότητα €29,2 εκ. και ίδια κεφάλαια, πλέον των €93 εκατ., 1,5 φορά της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης.
Όπως είχε γράψει το Euro2day.gr, ο όμιλος Πλαίσιο διαβλέπει ότι μέρος της ζήτησης μετακινείται στο ψηφιακό κανάλι (σήμερα διαχειρίζεται 3.500 έως 5.000 παραγγελίες ημερησίως, έναντι 2.000 περίπου προ πανδημίας και έναντι 12.500 κατά την περίοδο του lockdown) και για αυτό θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του καναλιού. Κατά τον αντιπρόεδρο του ομίλου, Κώστα Γεράρδο, αυτές αφορούν σε software εργαλεία, και άρα θα απαιτήσουν περιορισμένες κεφαλαιουχικές δαπάνες.