Σε μια χρονιά όπου οι διεθνείς τιμές έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ και το ελαιόλαδο έγινε είδος πολυτελείας, υπήρξαν και κάποιες εταιρείες, άγνωστες στο ευρύ κοινό μέχρι τότε, που η τιμή του προϊόντος τους δεν έπιασε το «ταβάνι», όπως σε μεγάλο μέρος του επώνυμου ανταγωνισμού. Μεταξύ αυτών ήταν και μια εταιρεία από την Ποταμιά του Δήμου Σπάρτης.
Η ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ δραστηριοποιείται στην τυποποίηση και εμπορία ελαιολάδου, με έντονο αποτύπωμα στην ελληνική αγορά (15,8 εκατ. ευρώ πωλήσεις εσωτερικού το 2024) και με επιλεκτικές εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει μικτό περιθώριο κέρδους 12,8% επί των πωλήσεων.
Όπως προκύπτει από τις οικονομικές της καταστάσεις, η ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ αύξησε τον κύκλο εργασιών της στα 16,35 εκατ. ευρώ (+21% σε σχέση με το 2023), επένδυσε 777.739 ευρώ σε νέο εξοπλισμό, διατήρησε μηδενικές απομειώσεις και χαμηλή έκθεση σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό (τα τραπεζικά δάνεια ανέρχονται σε 1,533 εκατ. ευρώ), ενώ παρουσίασε καθαρή κερδοφορία 264.503 ευρώ, επιστρέφοντας σε θετικό πρόσημο μετά από ζημιές το 2023.
Ο συνδυασμός συγκράτησης του κόστους, συμφωνίες με παραγωγούς και επένδυση σε τυποποίηση φαίνεται ότι απέδωσε. Με προβλέψεις για τζίρο 20 εκατ. ευρώ στη χρήση 2025 και με ενισχυμένη καθαρή θέση, η εταιρεία φαίνεται να εξέρχεται από την κρίση του ελαιολάδου πιο ισχυρή.
Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ. Πέρυσι η ελληνική αγορά εμφιαλωμένου ελαιολάδου κατέγραψε άλμα στις πωλήσεις το 2024, φτάνοντας τα 150 εκατ. ευρώ, από 112 εκατ. ευρώ το 2023 και 102 εκατ. ευρώ το 2022. Η αύξηση αποδίδεται στις υψηλότερες τιμές και όχι σε άνοδο της κατανάλωσης.
Σε αυτό το περιβάλλον, το ελαιόλαδο ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ αναδείχθηκε μεγάλος κερδισμένος, κατακτώντας την τρίτη θέση στην αγορά με μερίδιο 11,5%, από μόλις 2,3% δύο χρόνια νωρίτερα.
Η πρωτιά παρέμεινε σταθερά στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, που κατέχουν το 33% της αγοράς, ενώ η Χρυσελιά διατήρησε τη δεύτερη θέση με 12,2%.
Αντιθέτως, παλαιότερα ισχυρές μάρκες όπως το Άλτις και η Mινέρβα κατέγραψαν απώλειες. Το μερίδιο του πρώτου περιορίστηκε στο 6,1%, σχεδόν το μισό από τα προηγούμενα επίπεδα, ενώ ο Λατζιμάς και η Mινέρβα έχασαν 2,5 και 2 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.
Το Χωριό υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 5%, ενώ η Ξενία περιορίστηκε στο 3,7%. Στον αντίποδα, η premium μάρκα Terra Creta, που ανήκει στη Μέλισσα Κίκιζας, είχε αξιοσημείωτη άνοδο -από 0,3%, το μερίδιό της σκαρφάλωσε στο 2,5%.