Έχει χαρακτηριστεί ως η γενιά της συνειδητής νηφαλιότητας. Έχει περιορίσει, σύμφωνα με μελέτες, το αλκοόλ, ενδιαφέρεται για τη συνειδητή κατανάλωση και δηλώνει ανήσυχη για τις συναισθηματικές επιπτώσεις του αλκοόλ. Πρόκειται για την Gen Z, τη δημογραφική γενιά που ακολουθεί τους Millennials και περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, άτομα που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1997 και 2012.
Όμως ας μη γελιόμαστε, δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών συνδέεται με το διαθέσιμο εισόδημα και η Gen Z ενηλικιώθηκε μέσα σε μια κρίση κόστους ζωής. Όμως καθώς τα εισοδήματά της αυξάνονται, θα πίνει συχνότερα, όπως συνέβη προηγουμένως και με τους Millennials, αναφέρουν διεθνείς μελέτες.
Όσο για τη βιομηχανία αλκοόλ; Τα καλά νέα, σύμφωνα με την IWSR είναι ότι αν και η μετριοπάθεια φαίνεται να αποτελεί μακροπρόθεσμο παράγοντα, η κατανάλωση δεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεγάλο μέρος της πρόσφατης μείωσης είναι κυκλικό και όχι διαρθρωτικό.
Και για την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ), παρά τις δυσκολίες που χαρακτήρισαν το 2025, η πορεία της αγοράς μπύρας αποτιμάται ως σχετικά θετική υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Η ΕΖΑ εκτιμά ότι το να παραμένει σε καθεστώς μικρής ζυθοποιίας -σ.σ. με παραγωγή έως 200.000 εκατόλιτρα ετησίως- της προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επιτρέποντάς της μεγαλύτερη ευελιξία.
Παράλληλα, συνεχίζει να ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της με νέες μάρκες και δίνει έμφαση στην κατηγορία των μη αλκοολούχων. Για την εταιρεία, το 2025 η ανάπτυξη της συγκεκριμένης κατηγορίας κινείται στο +25%, την ώρα που συνολικά στον κλάδο το μερίδιο των μη αλκοολούχων βρισκόταν στο 2%. Οι εκτιμήσεις θέλουν το ποσοστό αυτό να διπλασιάζεται και να φτάνει το 4% έως το 2026.
Στην ΕΖΑ, για την οποία έχουν γίνει κατά το πρόσφατο παρελθόν προσπάθειες πώλησής της, τα μη αλκοολούχα προϊόντα αντιστοιχούν ήδη στο 6% του συνολικού όγκου, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας. Πρόκειται για ποσοστό αισθητά υψηλότερο από τον μέσο όρο της αγοράς.
Σε ό,τι αφορά τη συνολική κατανάλωση, πέρυσι, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, ήταν μια δύσκολη χρονιά για την αγορά, με τις επιχειρήσεις να μην είναι πλήρως προετοιμασμένες για τις ανατροπές, ιδίως στην εστίαση και στις καταναλωτικές συνήθειες.
Ωστόσο, εφέτος εκτιμάται ότι βρίσκει τον κλάδο καλύτερα «τοποθετημένο» για να διαχειριστεί τις προκλήσεις, σε μια συγκυρία όπου η στροφή των καταναλωτών προς τα μη αλκοολούχα ποτά αποτελεί πλέον κυρίαρχη τάση, αναφέρουν άλλες πηγές.