Υπάρχει πολύ αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού και μετά τις 20 Μαΐου θα πέσουμε κάτω από τις 3.000 κρούσματα ημερησίως, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχει αποκλιμάκωση των εισαγωγών στο ΕΣΥ.
«Υπάρχει πολύ αργή αποκλιμάκωση, όχι σταθεροποίηση. Γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι όπως η βρετανική μετάλλαξη που μεταδίδεται πολύ, ότι δεν προσέχουμε, ότι Μάρτιος και αρχές Απριλίου ήταν η εποχή του ιού, υπάρχει τάσης αποκλιμάκωσης όμως. Είχα πει ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα δούμε κρούσματα μεταξύ 2.500 και 2.800, θα δούμε και "τριάρια". Θα αρχίσουμε να μη βλέπουμε 3.000 (κρούσματα) μετά τις 20 Μαΐου, θα πέσουμε ως μέσο κυλιόμενο όρο στις 2.000 με 2.200. Θα πάμε αργά, αλλά το ΕΣΥ σιγά σιγά αποκλιμακώνεται, υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων το τελευταίο δεκαήμερο».
Όλα τα νούμερα στις προηγούμενες πέντε Τρίτες ήταν πάνω από τις 4.000 κρούσματα, ακόμα και τις 4.380 στις 6 Απριλίου αλλά και 30 Μαρτίου κ.λπ., όλες αυτές τις Τρίτες είχαμε ψηλά νούμερα. Οι 3.310 κρούσματα είναι το χαμηλότερο από όλες αυτές τις Τρίτες. Από τις 4.380 έχουμε πέσει στις 3.300, εξήγησε.
«Ανεμβολίαστοι το συντριπτικό ποσοστό των νοσηλευόμενων»
«Το συντριπτικό ποσοστό των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι» επισήμανε. Έφερε ως παράδειγμα σπαρακτικές σκηνές αρνητών του εμβολιασμού στις ΜΕΘ. «Διασωληνώνοντας κάποιον ηλικιωμένο σχετικά, ο οποίος έκλαιγε μπροστά στην εξέλιξη που είχε η υγεία του, εντοπίσαμε ότι παρότι αρχές Μαρτίου του προσφέρθηκε ο εμβολιασμός δεν τον έκανε, κούνησε το κεφάλι του, τι να του πεις εκείνη την ώρα, συνειδητοποίησε εκείνη την ώρα ότι όλο αυτό θα μπορούσε να το είχε αποφύγει. Σηκώνεις τα χέρια ψηλά... Του προσφέρθηκε το εμβόλιο, το οποίο είναι ασφαλές χωρίς επιβάρυνση, προσφέρθηκε οργανωμένα και δυστυχώς δεν έστερξαν να το κάνουν, με επίχειρο ενάντια στην υγεία τους και την οικογένειά τους, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό».
Επίσης έκανε λόγο για κλασικό παράδειγμα οικογένειας αρνητών να κλαίνε και να ζητάνε συγγνώμη μπροστά σε πρόσωπο της οικογένειάς τους. Υπάρχει και γριούλα η οποία τα παιδιά της ήταν αρνητές, ήρθε, έζησε και μετά δεν ήθελαν να την πάνε στο σπίτι, φοβόντουσαν μην κολλήσουν. Ψάχναμε δομή για να πάμε τη γριούλα. Είναι πραγματικά γεγονότα, που δεν πρέπει ο κόσμος να βάλει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων για να πειστεί».
«Ποια SMS; Νεκρό πράγμα»
Eρωτηθείς για τα SMS, ο καθηγητής διερωτήθηκε δηκτικά «ποια SMS; Στέλνει SMS πια κανείς; Τα ελέγχει κανείς; Νεκρό πράγμα, το οποίο βαυκαλιζόμαστε ότι συμβαίνει. Δεν συμβαίνει».
Όπως εξήγησε, οι δραστηριότητες ανοίγουν, αλλά με συγκεκριμένους όρους και υγειονομικά πρωτόκολλα, βασιζόμενα και στα σελφ τεστ, όχι με λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε». «Δεν νομίζω ότι μπορούν να κλείσουν δραστηριότητες με τον τρόπο που λειτουργούν. Το λιανεμπόριο λειτουργεί πια με όρους ιατρείου, δεν έχει αφήσει επιδημιολογικό αποτύπωμα», σημείωσε.