Αναστάτωση επικράτησε στην ανατολική Κρήτη, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 12:30 με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Ζάκρου, η οποία σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε μέγεθος 6,3 Ρίχτερ. Πολίτες βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να βρουν ένα ανοιχτό σημείο για να προστατευθούν, ενώ ακόμη και στο Ηράκλειο, διευθυντές των σχολείων ζήτησαν από τους μαθητές να βγουν από τις αίθουσες.
Κατέρρευσε μικρός ναός
Την κατάρρευση ενός μικρού νέου στον Ξερόκαμπο Σητείας προκάλεσε η σεισμική δόνηση. Ο ναός του Αγίου Νικολάου στη θέση Φαρμακοκέφαλο, όπου βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Ζήρου, κατέρρευσε από τη δόνηση. Ο σεισμός, που έγινε έντονα αισθητός και είχε διάρκεια, προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα του Ξηρόκαμπου, καθώς έπεσαν ράφια και προϊόντα, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ζήρου Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη έχουν υπάρξει αναφορές για κατολισθήσεις βράχων σε διάφορα σημεία της περιοχής.
Ευ. Λέκκας: Ηταν ο κύριος σεισμός
Την εκτίμηση ότι ήταν ο κύριος σεισμός αυτός που σημειώθηκε στις 12.24 το μεσημέρι νότια της Ιεράπετρας, εξέφρασε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να περιμένουμε δύο ακόμη 24ωρα να δούμε την μετασεισμική ακολουθία.
Στην ίδια εκτίμηση προέβη και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος θεωρεί πολύ πιθανό έναν παρόμοιο σεισμό του ίδιου μεγέθους ή λίγο μικρότερο.
Προειδοποίηση για τσουνάμι
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ήταν σε εξέλιξη μικρό τσουνάμι στη νότια Κρήτη. Την επισήμανση έκανε στο Facebook ο σεισμολόγος και τ. διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να απομακρυνθεί από τις ακτές.
Σεισμός και στην Κάρπαθο
Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρπάθου και συγκεκριμένα στις 12:32. Είχε εστιακό βάθος 12,5 χιλιόμετρα.
Επίσης, στις 12:36 σημειώθηκε μετασεισμός 4 Ρίχτερ από τον μεγάλο σεισμό ανατολικά της Ζάκρου.
«Υπάρχει διέγερση στην ευρύτερη περιοχή»
Τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση παρακολουθούν οι σεισμολόγοι του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες δεν ήταν τόσο μεγάλος, ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».
Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Ζάκρο, ακολουθούν αρκετοί μετασεισμοί στον ίδιο χώρο, με τον μεγαλύτερο έως αυτή τη στιγμή να καταγράφεται στα 4,4 Ρίχτερ.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, στο Αρκαλοχώρι συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι κοντά στα 3 Ρίχτερ και είναι αισθητές στους κατοίκους.