Καθηγητής Πρασσάς: Ανθεκτική στο εμβόλιο η μετάλλαξη Όμικρον

«Πρώτη φορά βλέπουμε ένα στέλεχος που έχει καταφέρει να εκτοπίσει σε μια περιοχή το υπερμεταδοτικό, όπως λέγαμε, δέλτα» τόνισε.

Δημοσιεύθηκε: 29 Νοεμβρίου 2021 - 21:39

Load more

Εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα,  δεν γνωρίζουμε πόσο χειρότερο είναι το στέλεχος όμικρον σε σχέση με τα τρία ήδη γνωστά στελέχη κορωνοιού, τόνισε ο Ιωάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγάλη ανησυχία είναι ότι έχουμε κάποιες σοβαρές ενδείξεις, κατά βάση όσον αφορά την δυναμική που έχει το συγκεκριμένο στέλεχος να υπεκφεύγει της προσοχής των εμβολιακών αντισωμάτων» πρόσθεσε και σημείωσε πως το στέλεχος όμικρον δείχνει μάλιστα να το καταφέρνει αυτό, καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα.

«Πρώτη φορά βλέπουμε ένα στέλεχος που έχει καταφέρει να εκτοπίσει σε μια περιοχή το υπερμεταδοτικό, όπως λέγαμε, δέλτα» τόνισε.

Όπως εξήγησε μέχρι τώρα παρατηρούσαμε πως οι μεταλλάξεις του κορωνοιού, θα μπορούσε να λεχθεί πως, ανήκαν σε δύο σχολές.

Η πρώτη αφορούσε υπερματαδοτικές μεταλλάξεις και η δεύτερη μεταλλάξεις ανθεκτικές στο εμβόλιο.

Με βάση το παραπάνω αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η παρατήρηση πως η μετάλλαξη όμικρον είναι υπερμεταδοτική και ταυτόχρονα ανθεκτική στο εμβόλιο.

Σε κάθε περίπτωση αναλύοντας την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα ο καθηγητής τόνισε πως, εφόσον λάβουμε υπ’ όψιν τις στοιχεία που συνηγορούν στο ότι το στέλεχος όμικρον είναι πιο μεταδοτικό, εάν αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κοντά στο 1, είναι εθνικής σημασίας η προσπάθεια να ρίξουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας αρκετά κάτω από αυτό το νούμερο.

«Ώστε να έχουμε ένα μικρό παραθυράκι σε περίπτωση που έρθει το όμικρον να μην πλημμυρίσει ακόμη περισσότερο το σπίτι μας», είπε.

«Είναι μια κρίση συλλογικής υγείας», πρόσθεσε.


Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων