Στις «σούβλες» όλη η Ελλάδα για το παραδοσιακό έθιμο του Πάσχα

Τα αστικά κέντρα έχουν σχεδόν αδειάσει. Οι περισσότεροι απολαμβάνουν το Πάσχα στην ύπαιθρο με ανοιξιάτικο καιρό -ήλιο και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Δημοσιεύθηκε: 20 Απριλίου 2025 - 13:55

Load more

Από νωρίς το πρωί, στήθηκαν οι ψησταριές για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία. Τιμώντας το έθιμο, άλλοι επιλέγουν το αρνί, άλλοι το κατσίκι, ενώ δε λείπουν το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι.

Το παραδοσιακό πασχαλινό γλέντι συνοδεύεται από τσούγκρισμα αυγών και χορούς, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής. Τα αστικά κέντρα έχουν σχεδόν αδειάσει και οι περισσότεροι απολαμβάνουν το Πάσχα στην ύπαιθρο με ανοιξιάτικο καιρό, ήλιο και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Κυριακή του Πάσχα και οι σούβλες έχουν στηθεί από το πρωί με τις μυρωδιές του οβελία να έχουν πλημμυρίσει το κέντρο της Αθήνας. Κάτοικοι, τουρίστες και επισκέπτες γίνονται μία μεγάλη παρέα, με παραδοσιακή μουσική, άφθονο κρασί και πασχαλινή διάθεση.

Στη Θεσσαλονίκη από την Καμάρα μέχρι τις γειτονιές της Τούμπας, του σουβλιστό αρνί και το κοκορέτσι έχουν σήμερα την τιμητική τους. Στα ψητοπωλεία από χθες το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι σούβλες μπήκαν στα κάρβουνα προκειμένου να εξυπηρετήσουν από νωρίς το πρωί τις πρώτες παραγγελίες.

Οι σούβλες στήθηκαν από τα ξημερώματα και στην Πάτρα, με τα ψητοπωλεία να έχουν την τιμητική τους καθώς πολλοί προτιμούν τη λύση του «έτοιμου ψημένου αρνιού». Μεζέδες, κρασί και τοπικά έθιμα συμπληρώνουν το γιορτινό τραπέζι, καθώς η πόλη που φημίζεται για το καρναβάλι της αποδεικνύεται ότι ξέρει να γιορτάζει και το Πάσχα με την ίδια θέρμη.

Στην Κρήτη, το Πάσχα έχει τη δική του, ξεχωριστή, υπογραφή. Στα Χανιά δεν στήνονται μόνο σούβλες αλλά και τα αντικριστά, κρέας που ψήνεται αργά με υπομονή «απέναντι» από τη φωτιά, όπως προστάζει η κρητική παράδοση, προκαλώντας το ενδιαφέρον των τουριστών στο νησί. Η θάλασσα, οι λύρες που παίζουν και οι ρακές που ρέουν αποδεικνύουν ότι οι κρητικοί ξέρουν γιορτάζουν το Πάσχα με άκρως φιλόξενο τρόπο.

Όλη η Ελλάδα σήμερα γιορτάζει το Πάσχα με το ίδιο πάθος, την ίδια ζεστασιά και φυσικά με την ίδια ακαταμάχητη μυρωδιά της σούβλας.

Πηγή: ertnews.gr

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων