Αισθητή υποχώρηση της έντασης των ανέμων αναμένεται από το μεσημέρι της Κυριακής 16 Αυγούστου, σύμφωνα με την πρόγνωση της μετεωρολόγου του ΕΡΤnews, Αναστασίας Τυράσκη. Οι ισχυρότερες εντάσεις θα περιοριστούν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα ανατολικά.
Μικρή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται ήδη το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, καθώς οι βοριάδες θα ενισχυθούν εκ νέου από τις πρωινές ώρες της Κυριακής.
Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 8 μποφόρ σε ζώνη που ξεκινά από τη Σκύρο και εκτείνεται προς την Άνδρο, την Τήνο, τη Μύκονο και τη Σύρο, ενώ ισχυροί θα είναι οι άνεμοι επίσης σε Κύθνο, Σέριφο, Πάρο και Νάξο. Από το μεσημέρι της Κυριακής, ωστόσο, η εικόνα θα βελτιωθεί αισθητά.
Η πρόγνωση για την Κυριακή
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στην Κρήτη, όπου υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές στα βόρεια. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και σταδιακά δυτικοί-βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα ανατολικά, και θα φτάσει στις Κυκλάδες και το Ιόνιο τους 29 έως 32 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 32 έως 34 βαθμούς, ενώ τοπικά στα ηπειρωτικά και τα Δωδεκάνησα θα αγγίξει τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία και Θράκη
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Στα κεντρικά τμήματα θα είναι ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και σταδιακά νότιοι με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησος
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, κυρίως στα ορεινά, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στα ορεινά της Ηπείρου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και σταδιακά δυτικοί-βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 32 βαθμούς, ενώ στα ηπειρωτικά τοπικά θα φτάσει τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια και Ανατολική Πελοπόννησος
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 34 βαθμούς, ενώ στην ανατολική Πελοπόννησο τοπικά θα φτάσει τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες και Κρήτη
Στις Κυκλάδες ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Στην Κρήτη θα σημειωθούν πρόσκαιρες νεφώσεις, με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές στα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 29 βαθμούς, ενώ στη νότια Κρήτη τοπικά θα φτάσει τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.
Ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το πρωί στα νότια.
Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι 6 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.
Αττική
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόγνωση έως την Τετάρτη
Τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Κυρίως στα δυτικά ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 6, και πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 30 με 33 βαθμούς και τοπικά στα ηπειρωτικά και τη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.
Την Τρίτη 18 Αυγούστου, στα βόρεια ο καιρός θα είναι αρχικά γενικά αίθριος, ενώ από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά της Κρήτης.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια πελάγη δυτικοί 4 με 5 μποφόρ, ενώ στα δυτικά σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Την Τετάρτη 19 Αυγούστου, στα βορειοανατολικά θα σημειωθούν παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες, με γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά της Κρήτης, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά ενδέχεται να είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και τα βόρεια.
Πηγή: ΕRΤNews