4ο κύκλο συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα πραγματοποιήσουν τα υπουργεία Εθνικής Αμύνης Ελλάδος και Τουρκίας από 26 έως 27 Μαΐου 2021, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ethnos.gr, τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Αθήνα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να «ανταποδώσει» την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα. Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η συνάντηση θα γίνει την επόμενη Δευτέρα 31 Μαΐου στην Αθήνα, όπου οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας θα συζητήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών και θα προετοιμάσουν συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν.
Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα χαρακτηρίζει σήμερα την επικείμενη συνάντηση εκτός από «σημαντική» και «προπαρασκευαστική» της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου. Προαναγγέλλει με άλλα λόγια (και) συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο εντός 20 ημερών.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, πέρα από «ανταποδοτική» της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου, έχει σκοπό και την προετοιμασία της συνάντησης των δύο ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας στα μέσα Ιουνίου.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Ο κ. Ντονμέζ αναφέρθηκε στο Καστελλόριζο και απέρριψε τις θέσεις της Ελλάδας για ΑΟΖ, ενώ υποστήριξε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.