Σε ένα σπριντ νομοθετικών πρωτοβουλιών επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, σε υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων και προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος των πρώτων δύσκολων (ελέω φυσικών καταστροφών) μηνών της θητείας της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκη έχει δώσει το σήμα στους υπουργούς να προχωρήσουν τάχιστα στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν εξαγγελθεί, ενώ αντίστοιχο σήμα δίνει σε κάθε ευκαιρία και στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας ότι η Ελλάδα του 2023 έχει αλλάξει κατά πολύ σε σχέση με το παρελθόν.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο επενδυτικό φόρουμ στο Λονδίνο στις αρχές της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε την πρόθεσή του η κυβέρνηση να συνεχίσει να πορεύεται στη μεταρρυθμιστική οδό που άνοιξε την προηγούμενη τετραετία, με στόχο να ενδυναμώσει τον κύκλο της ανάπτυξης. Δήλωσε δε αποφασισμένος να προωθήσει όλες τις δύσκολες, αλλά αναγκαίες πολιτικές, ακόμα και αν συνεπάγονται κόστος για τον ίδιο. Δεδομένο είναι πάντως ότι στην αρχή της κυβερνητικής θητείας και με την αντιπολίτευση αποδυναμωμένη, η καλύτερη περίοδος για να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις είναι τώρα και με τη λογική αυτή κινούνται στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μεταρρυθμιστικό άρωμα θα έχει και η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα παρουσιαστεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2024 και θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, τα νομοσχέδια: του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης, του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος, των υπουργείων Δικαιοσύνης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με διάφορες ρυθμίσεις, ενώ θα δοθεί το «πράσινο φως» για τη συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά.
«Σημαντικές παρεμβάσεις»
Κατά τη χθεσινή εξάλλου επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο φορολογικό νομοσχέδιο που «περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής», καθώς και στις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την αντιμετώπιση της μάστιγας της ατιμωρησίας ειδικά για τις περιπτώσεις πλημμεληματικών καταδικών και της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης.
Αναφορικά με τις σημειακές αλλαγές στο νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, αποτυπώνεται το γεγονός ότι η διαβούλευση δεν ήταν προσχηματική και ότι μέχρι την ύστατη ώρα γίνονται τροποποιήσεις, ώστε να αρθούν τυχόν αδικίες. Εστιάζουν δε στη μείωση για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες το 50% του τέλους επιτηδεύματος και στο γεγονός ότι μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί από το τεκμήριο, υπό τον όρο να δεχθεί φορολογικό έλεγχο. «Θέλουμε να σταματήσει η διαστρέβλωση, κάποιος ο οποίος είναι ελεύθερος επαγγελματίας με 10 εργαζόμενους, οι οποίο αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, να δηλώνει έσοδα κάτω από αυτούς», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης (Παραπολιτικά fm) και συνέχισε: «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι, το οποίο δεν μπορούσε να συνεχίσει να υφίσταται. Και προφανώς είναι μια παρέμβαση με πολλές άλλες επιμέρους παρεμβάσεις που έχει το νομοσχέδιο. Δεν είναι μόνο το σύστημα αξιολόγησης. Νομίζω ότι είναι δίκαιο και θα προχωρήσει και θα ψηφιστεί και βέβαια θα οδηγήσει σε μια πιο δίκαιη φορολόγηση».
Δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει και το σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου και, που όπως όλα δείχνουν, θα είναι τελικά το ίδιο με αυτό των περασμένων εκλογών. Δηλαδή σταυροδοσία, με όλη τη χώρα να θεωρείται ως μια εκλογική περιφέρεια, παρά το σενάριο που εξετάστηκε για κατάτμησή της σε 4-5 μικρότερες.