Σε δυσεπίλυτο πρόβλημα εξελίσσεται για το Μέγαρο Μαξίμου το ζήτημα του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομοφύλων ζευγαριών, με τον πρωθυπουργό να αναζητά την καλύτερη δυνατή στιγμή για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Με δεδομένες τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών της ΝΔ και με φόντο τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως πάει πιο πίσω χρονικά το θέμα επιλέγοντας να μην διαταράξει την κομματική συνοχή, καθώς τα σενάρια περί επίσπευσης των διαδικασιών είχαν πληθύνει τις τελευταίες μέρες.
«Έχουμε ορατότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια;», ερωτήθηκε στο περιθώριο της χθεσινής ορκωμοσίας των νέων υπουργών του μίνι κυβερνητικού ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός, για να απαντήσει: «Μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα».
Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να μεταθέτει χρονικά την κατάθεση του νομοσχεδίου, λαμβάνοντας υπόψιν και τις δημοσκοπήσεις που θέλουν την πλειοψηφία των πολιτών να διαφωνεί ειδικά στο θέμα της τεκνοθεσίας. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι θα χρειαστεί χρόνος για να πειστούν πολίτες και βουλευτές, με τις αναγκαίες ζυμώσεις πάντως να έχουν ήδη ξεκινήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο.
«Το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή των Ελλήνων εντός τετραετίας, όπως έχει επισημάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην τελευταία ΔΕΘ. Το περιεχόμενο και οι ρυθμίσεις που εκείνο θα περιλαμβάνει, θα συζητηθούν όταν έρθει η ώρα», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Στο τραπέζι είχε τεθεί το ενδεχόμενο να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση μόνο ο γάμος των ομοφύλων ζευγαριών, χωρίς την τεκνοθεσία, ωστόσο στην πορεία αυτό κρίθηκε ότι νομικά δεν μπορεί να σταθεί. «Γάμος και τεκνοθεσία πάνε μαζί, γιατί προφανώς όταν μιλάς για γάμο μιλάς και για τεκνοθεσία. Υπάρχουν διακρίσεις για παιδιά, οι οποίες πρέπει να αρθούν», δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.
Συντηρητικές κοινωνίες
Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την ισχυρή αντίδραση της Εκκλησίας για το θέμα, με το πρόβλημα να είναι ακόμα πιο έντονο στους βουλευτές της Περιφέρειας που θα πρέπει να πείσουν τις γενικώς πιο συντηρητικές τοπικές κοινωνίες.
«Δεν νομοθετεί η Εκκλησία. Είναι θέμα της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας», σχολιάζει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει και για το αν θα ισχύσει κομματική πειθαρχία στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τους βουλευτές και ιδίως τους υπουργούς του.
Και μπορεί τα μέλη της γαλάζιας Κ.Ο. να αφεθούν -ως φαίνεται- ελεύθερα να εκφράσουν την γνώμη τους δια της ψήφου τους λόγω της ιδιαιτερότητας του νομοσχεδίου, ωστόσο με τους υπουργούς δύσκολα μπορεί να συμβεί το ίδιο. «Δεν θα μπορούσα να είμαι σε μία κυβέρνηση και να μη στηρίζω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της», ανέφερε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την ίδια ώρα που υπουργοί, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Μάκη Βορίδη, εκφράζουν δημοσίως τις ενστάσεις τους.
«Στα ζητήματα της συνειδήσεως εννοείται ότι εγώ δεν μπορώ να κάνω πίσω. Επομένως, αν κάποιος μου πει πρέπει να κάνεις υποχρεωτικά αυτό, δεν μπορώ να το κάνω αυτό», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του στην περίπτωση επιβολής κομματικής πειθαρχίας από το Μέγαρο Μαξίμου.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή 40 κοινοβουλευτικούς υπουργούς και υφυπουργούς, οι οποίοι -με τα σημερινά δεδομένα- θα υποχρεωθούν να στηρίξουν το νομοσχέδιο. Όσο για τους υπόλοιπους 118 βουλευτές της ΝΔ, φέρονται διχασμένοι και πολλοί εξ αυτών ακόμα δηλώνουν αναποφάσιστοι για τη στάση τους.