Η συγκεκριμένη παρέμβαση ήρθε λίγες μόλις ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση των νέων δημοσκοπήσεων, της Opinion Poll (για το Action24) και της Pulse (για τον ΣΚΑΪ), οι οποίες καταγράφουν τη ΝΔ στο 25,7% και στο 26,5% αντίστοιχα στην πρόθεση ψήφου και στο 31% και στο 30,5% στην εκτίμηση ψήφου, με μικρή άνοδο, μισής μονάδας, σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις.
Την ίδια ώρα, το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 16,9% και στο 11% στις δύο δημοσκοπήσεις, γεγονός που αφήνει σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος χωρίς οριστική τοποθέτηση και επικεντρώνει σε αυτό την προσοχή του συνόλου των κομμάτων.
Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αντιπαραβάλει ευθέως το κυβερνητικό αφήγημα με εκείνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και επιχείρησε να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ και την ΕΛΑΣ, λέγοντας ότι αποτελούν «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» και θέλοντας να ακυρώσει τη μεταξύ τους προσπάθεια πολιτικής διαφοροποίησης. Παράλληλα, συνέδεσε τις εξαγγελίες για μειώσεις φόρων και αυξήσεις δαπανών με τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, επαναφέροντας εμμέσως στη συζήτηση το τραυματικό προηγούμενο της προηγούμενης δεκαετίας.
Ιδιαίτερη έμφαση ο πρωθυπουργός έδωσε στο «εφιαλτικό σενάριο αναταραχής και ακυβερνησίας», στην περίπτωση που δεν ανανεωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη ΝΔ, σημειώνοντας την ανάγκη για «σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια» στη χώρα.
Με αυτόν τον τρόπο, η κυβερνητική στρατηγική φαίνεται να εστιάζει στο ερώτημα «ποιος μπορεί να εξασφαλίσει κυβερνησιμότητα στον τόπο». Πρόκειται για ένα μήνυμα που αποκτά μεγαλύτερη σημασία, όταν οι παραπάνω δημοσκοπήσεις καταγράφουν οκτακομματική και εννιακομματική Βουλή και ένα μεγάλο ποσοστό στην «γκρίζα ζώνη».
Το βιοτικό επίπεδο
Παράλληλα, οι ίδιες έρευνες αναδεικνύουν και τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά για την κυβέρνηση. Όπως, για παράδειγμα, ότι το σημαντικότερο κριτήριο για την τελική επιλογή ψήφου είναι η εγγύηση ανόδου του βιοτικού επιπέδου, τη στιγμή που η ακρίβεια και κατ' επέκταση η καθημερινότητα παραμένουν κορυφαία προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε ένα ιδιαίτερα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, με τους εξελισσόμενους πολέμους, τις επακόλουθες αυξημένες τιμές πετρελαίου και τις αναταράξεις στις αγορές, εξηγώντας την ακόμα μεγαλύτερη αξία που αποκτά η πολιτική σταθερότητα. Διεμήνυσε δε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τις δημοσιονομικές κατακτήσεις της χώρας για χάρη πρόσκαιρων εκλογικών παροχών, με τις πληροφορίες πάντως από το κυβερνητικό στρατόπεδο να θέλουν τις επόμενες μέρες να είναι έτοιμα προς εφαρμογή επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης κρίσης.
Στα αξιοσημείωτα εξάλλου της έρευνα είναι η «δυνητική ψήφος» για ένα ενδεχόμενο κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, που καταγράφεται αθροιστικά στο 11,5% (Opinion Poll) και στο 15% (Pulse) και δείχνει ότι υπάρχει ένας χώρος δεξιά της ΝΔ που παραμένει ανοιχτός και μπορεί να επηρεάσει τους μελλοντικούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνέντευξη στην ΕΡΤ του πρωθυπουργού, ο οποίος θα μιλήσει επίσης στην εκδήλωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ολοκλήρωση της ψηφιακής και ενεργειακής αναβάθμισής του, καθώς και στα εγκαίνια του The Ellinikon Sports Park. Του καινούργιου αθλητικού πάρκου που εκτείνεται στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου.