Στην Ιταλία οι πρώτοι θάνατοι Ευρωπαϊων από τον κορωνοϊό

Κλίμα πανικού στην Ιταλία με 2 νεκρούς, πάνω από 50 κρούσματα και έκτακτα μέτρα προφύλαξης. Επιβράδυνση στην Κίνα, εξαπλώνεται ο ιός στη Ν. Κορέα. Αρνητικά τα δείγματα των εξετάσεων των δυο Ελλήνων που επέβαιναν στο Diamond Princes, όμως θα παραμείνουν σε εθελούσια καραντίνα.

Δημοσιεύθηκε: 22 Φεβρουαρίου 2020 - 08:10

Τελ. Ενημ.: 22 Φεβρουαρίου 2020 - 22:11

Load more

Ο πρώτος Ευρωπαίος που προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό υπέκυψε χθες, Παρασκευή, το βράδυ στην Ιταλία, με έναν ακόμη θάνατο το Σάββατο το πρωί στη Λομβαρδία, την ώρα που ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειωνόταν στην Κίνα, όμως σχεδόν διπλασιαζόταν στη Νότια Κορέα.

Ο Αντριάνο Τρεβιζάν, συνταξιούχος οικοδόμος ηλικίας 78 ετών, απεβίωσε στη Βενετία έπειτα από δέκα ημέρες νοσηλείας για ασθένεια άλλη από τον Covid-19, σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Μετά τη νοσηλεία του είχε διαγνωσθεί θετικός στον κοροναϊό.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε μέσα σε κλίμα πανικού στην Ιταλία, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί ξεπερνά τα 50 στη χώρα, η οποία είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη. Το δεύτερο θύμα του ιού ήταν μια γυναίκα κάτοικος της περιφέρειας της Λομβαρδίας όπου βρίσκεται το Μιλάνο, μετέδωσε το ANSA. Οι αρχές έκλεισαν τους δημόσιους χώρους σε ένδεκα πόλεις της βόρειας Ιταλίας.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Αττίλιο Φοντάνα, δήλωσε, πριν λίγο, ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού, στην Ιταλία έχουν αγγίξει, πλέον, τα πενήντα ένα. Τριάντα εννέα ασθενείς βρίσκονται στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, έντεκα στο Βένετο, και ένας στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης.

Πριν από λίγο, παράλληλα, ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, δήλωσε ότι κλείνουν, μέχρι νεωτέρας, και τα πανεπιστήμια της περιοχής του. Πολλοί αγώνες ποδοσφαίρου τοπικών ομάδων, ακυρώθηκαν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις της Λομβαρδίας οι οποίες κινδυνεύουν να «γονατίσουν», εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού.

Στην Ρώμη, τέλος, μια κινέζα που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι πριν τρεις εβδομάδες και ένας Ιταλός εικοσιεννιάχρονος ερευνητής ο οποίος είχε επιστρέψει από την Κίνα αναμένεται να πάρουν εξιτήριο.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, ο Ιταλός υπουργός Yγείας ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι δημόσιες δραστηριότητες στις περιοχές που έχουν υπάρξει κρούσματα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός σημείωσε ότι δεν θα ανοίξουν σχολεία, γραφεία, ενώ θα ανασταλούν και οι δημόσιες αθλητικές δραστηριότητες.

Σε διάφορες πόλεις στη Λομβαρδία έχουν γίνει συστάσεις στους κατοίκους να μείνουν σπίτι τους και να αποφύγουν την κοινωνική επαφή.

Στην πόλη Λόντι της Λομβαρδίας, οι αρχές διέταξαν να κλείσουν σχολεία, εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα και αθλητικά κέντρα, τουλάχιστον ως την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ερωτηθείς στις Βρυξέλλες από ιταλούς δημοσιογράφους, φάνηκε καθησυχαστικός υπογραμμίζοντας πως η Ιταλία «εφαρμόζει πολύ υψηλού επιπέδου προφυλάξεις».

Ο πρώτος άνθρωπος που πέθανε στην Ευρώπη αφού προσβλήθηκε απ' αυτή την επιδημία, η οποία εμφανίσθηκε τον Δεκέμβριο στην Ουχάν (κεντρική Κίνα), ήταν ένας κινέζος τουρίστας προερχόμενος από την επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν. Αυτός ο 80χρονος είχε φθάσει στις 23 Ιανουαρίου στη Γαλλία και άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Φεβρουαρίου στο Παρίσι. Ο θάνατος αυτός ήταν τότε «ο πρώτος έξω από την Ασία, ο πρώτος στην Ευρώπη», όπως είχε υπογραμμίσει η γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν.

Διάδοση

Οι φόβοι φαίνεται να αυξάνονται στην Ευρώπη μεταξύ των άλλων και επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει ανησυχίες για τη δυσκολία να περιοριστεί η διάδοση της επιδημίας.

Ο επκεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έκρουσε χθες, Παρασκευή, τον κώδωνα του κινδύνου στη Γενεύη: «Τη στιγμή που μιλάμε, βρισκόμαστε ακόμη σε μια φάση που είναι δυνατό να περιοριστεί η επιδημία». Όμως «το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει», προειδοποίησε εκφράζοντας τη λύπη του για την έλλειψη διεθνούς οικονομικής υποστήριξης.

Οι εστίες της νόσου συνεχίζουν να εξαπλώνονται καθώς χθες, Παρασκευή, είχαμε από ένα πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στον Λίβανο και στο Ισραήλ και δύο επιπλέον νεκρούς στο Ιράν (τέσσερις συνολικά).

Η Νότια Κορέα θρήνησε σήμερα έναν δεύτερο νεκρό και ο αριθμός των κρουσμάτων έκανε εκεί άλμα για δεύτερη συνεχή ημέρα, αυξανόμενος σε 346 συνολικά με 142 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από τις νοτιοκορεατικές υγειονομικές αρχές.

Μεταξύ αυτών των νέων 142 κρουσμάτων, 92 συνδέονται με ένα νοσοκομείο της Τσεονγκντό, στο νότιο τμήμα των χώρα, όπου είχε πραγματοποιηθεί πριν από τρεις εβδομάδες θρησκευτική τελετή μιας χριστιανικής αίρεσης, της Εκκλησίας του Σιντσεοντζί του Ιησού.

Συνολικά περισσότερα από 150 μέλη αυτής της αίρεσης έχουν μολυνθεί. Το πρώτο απ' αυτά ήταν μια 61χρονη γυναίκα, η οποία αγνοούσε πως είχε προσβληθεί από ιογενή πνευμονία και διέδωσε τον ιό, κυρίως βοηθώντας στη θρησκευτική τελετή.

Επιβράδυνση στην Κίνα

Αντίθετα στην ηπειρωτική Κίνα, τη χώρα που έχει πληγεί μακράν περισσότερο από την ιογενή πνευμονία, έχει έρθει η ώρα της επιβράδυνσης. Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί 109 νέους θανάτους, έναντι 118 την προηγουμένη, ενώ το σύνολο των θανάτων στη χώρα φθάνει τους 2.345.

Ο καθημερινός αριθμός των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού στην Κίνα σημειώνει ακόμη ισχυρότερη πτώση, με 397 νέα κρούσματα έναντι σχεδόν 900 χθες, Παρασκευή.

Η μείωση αυτή συμβαίνει αφού οι αξιωματούχοι της Χουμπέι έλαβαν οδηγίες να αναθεωρήσουν ορισμένους από τους αριθμούς που ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες για να διαλυσουν «αμφιβολίες» σχετικά με τα δεδομένα που αφορούν την εξέλιξη της νόσου. Πρόκειται για την τελευταία μέχρι σήμερα τροποποίηση της μεθόδου καταμέτρησης αφού είχαν γίνει προηγουμένως πολλές άλλες, γεγονός που περιπλέκει κάπως την παρακολούθηση της επιδημίας.

Επισήμως ο αριθμός των μολύνσεων στο σύνολο της ηπειρωτικής Κίνας (πλην του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) είναι μεγαλύτερος από 76.000.

Εκτός της ηπειρωτικής Κίνας και των δύο κρουσμάτων στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί 13 θάνατοι: 4 στο Ιράν, 2 στο Χονγκ Κονγκ, 2 στη Νότια Κορέα, 2 επί του κρουαζιεροπλοίου Diamond Princess που τέθηκε σε καραντίνα στην Ιαπωνία και από ένας άνθρωπος σε τρεις άλλες ασιατικές χώρες (Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Ταϊβάν).

Λίγο περισσότερες από 1.300 μολύνσεις έχουν εξάλλου καταγραφεί στον κόσμο έξω από την ηπειρωτική Κίνα.

Σε καραντίνα για κορωνοϊό 2 ακόμη Έλληνες

Εν τω μεταξύ, αρνητικά ήταν τα δείγματα των εξετάσεων για κορωνοϊό των δύο Ελλήνων, που επέβαιναν στο Diamond Princess και επαναπατρίστηκαν σήμερα από την Ιαπωνία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σημειώνεται ωστόσο ότι θα παραμείνουν σε εθελούσια καραντίνα στο νοσοκομείο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» για δεκατέσσερις ημέρες.

Οι δύο Έλληνες – επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου "Diamond Princess", διέμειναν επί εβδομάδες στην πλωτή απομόνωση, μαζί με χιλιάδες άλλους επιβάτες, πολλοί εκ των οποίων έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και δύο έχουν χάσει τη ζωή τους.

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν στο Τόκιο, μαζί με άλλους Ευρωπαίους πολίτες, σε ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος της ιταλικής Κυβέρνησης και αποβιβάστηκαν στη στρατιωτική αεροπορική βάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη. Εκεί τους παρέλαβε ιατρικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο.

Προσγειώθηκαν σήμερα το πρωί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε μεταβεί στη Ρώμη για αυτό το σκοπό.

Οι δύο Έλληνες πολίτες δεν εμφανίζουν καμία συμπτωματολογία και έχουν έως τώρα αρνητικό έλεγχο από ιατρικά κλιμάκια στην Ιαπωνία και στην Ιταλία. Μεταφέρθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», που αποτελεί Νοσοκομείο Αναφοράς, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία διακομιδής. Εκεί τέθηκαν σε εθελούσια απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση για 14 μέρες.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, πήραν εξιτήριο από το Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», οι δύο Έλληνες πολίτες οι οποίοι είχαν επαναπατριστεί στις 9 Φεβρουαρίου από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Οι δύο συμπολίτες μας είναι απόλυτα υγιείς.

Λήξη συναγερμού για πιθανό κρούσμα στην Κύπρο

Έληξε ο συναγερμός που αφορούσε το ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κύπρο αφού τα αποτελέσματα των εξετάσεων που υποβλήθηκε μέλος πληρώματος ιδιωτικού αεροσκάφους που έφθασε από το Ισραήλ, είναι αρνητικά.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε το Υπουργείο Υγείας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το αποτέλεσμα σε όλα τα δείγματα της υπό διερεύνηση ασθενούς για κορωνοϊό ήταν αρνητικά.

Παρά το αρνητικό αποτέλεσμα, η ασθενής θα παραμείνει για νοσηλεία για περίοδο 14 ημερών για παρακολούθηση, όπως προνοεί το πρωτόκολλο και οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Παράλληλα, τα άλλα τρία μέλη του πληρώματος που, με βάση το πρωτόκολλο, χαρακτηρίστηκαν χαμηλού κινδύνου, εξετάστηκαν από τους επαγγελματίες υγείας και αφού δόθηκαν οδηγίες για μέτρα προφύλαξης και αυτό-παρακολούθησης για τις περίοδο 14 ημερών, απολύθηκαν. 

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων