Η απαγωγή 344 μαθητών στη βορειοδυτική Νιγηρία έμοιαζε με ισλαμιστική επίθεση. Υπήρξε μάλιστα και βίντεο που φαίνονταν να δείχνει μερικά από τα αγόρια με μέλη της Boko Haram, της εξτρεμιστικής οργάνωσης που βρίσκεται πίσω από την απαγωγή περισσότερων από 270 μαθητριών στα βορειοανατολικά της χώρας το 2014.
Αλλά τέσσερις αξιωματούχοι της κυβέρνησης της χώρας και των υπηρεσιών ασφαλείας, με γνώση των διαπραγματεύσεων που εξασφάλισαν την απελευθέρωση των αγορών, δήλωσαν στο Reuters πως η επίθεση ήταν αποτέλεσμα εσωκοινοτικής διαμάχης για τις ζωοκλοπές, τα δικαιώματα βοσκής και την πρόσβαση στο νερό, και όχι της εξάπλωσης του εξτρεμισμού.
Η μαζική απαγωγή των παιδιών στην πολιτεία Katsina σηματοδοτεί μια δραματική στροφή στις συγκρούσεις μεταξύ αγροτών και βοσκών, που έχουν οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων ζωών στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής τα τελευταία χρόνια, και αποτελεί πρόκληση για τις αρχές που μάχονται ταυτόχρονα ενάντια στους ισλαμιστές εξτρεμιστές στα βορειοανατολικά.
Αξιωματούχοι της Katsina της γειτονικής Zamfara, όπου απελευθερώθηκαν τα αγόρια μετά από έξι ημέρες δήλωσαν πως η επίθεση έγινε από μια συμμορία κυρίως ημι-νομάδων Fulani, στην οποία συμμετείχαν και πρώην βοσκοί που στράφηκαν στο έγκλημα όταν έχασαν τις αγελάδες τους από ζωοκλέφτες.
Όπως ανέφερε ο Ibrahim Ahmad, σύμβουλος ασφαλείας της πολιτειακής κυβέρνησης της Katsina, «έχουν τοπικές διαμάχες που θέλουν να κανονίσουν, και αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την απαγωγή αυτή ως διαπραγματευτικό εργαλείο». Τέτοιες ομάδες είναι περισσότερο γνωστές για ένοπλες ληστείες και μικροαπαγωγές για λύτρα.
Οι βοσκοί στα βορειοδυτικά είναι κυρίως Fulani, ενώ οι αγρότες είναι κυρίως Hausa. Χρόνια τώρα οι αγρότες διαμαρτύρονται επειδή οι βοσκοί αφήνουν τις αγελάδες τους να βόσκουν στις αγροτικές εκτάσεις ανεξέλεγκτα, ενώ οι βοσκοί διαμαρτύρονται πως τους κλέβουν τις αγελάδες.