Οι ΗΠΑ θα διοχετεύουν στην αγορά 1 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα για διάστημα έξι μηνών σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές των καυσίμων, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχουν αντλήσει ποτέ οι ΗΠΑ από τα στρατηγικά τους αποθέματα.
Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην κίνηση αυτή μετά από συννενόηση με τους συμμάχους τους.
«Το μέγεθος της αποδέσμευσης αυτής δεν έχει προηγούμενο: ο κόσμος ποτέ δεν είχε γνωρίσει μια αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου σε αυτό τον ρυθμό του 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για τόσο μεγάλο διάστημα» τονίζεται στην ανακοίνωση σύμφωνα με το CNBC.
«Αυτή η απελευθέρωση ρεκόρ θα παράσχει μια ιστορική ποσότητα προσφοράς η οποία θα λειτουργήσει ως γέφυρα μέχρι να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή» τονίζεται.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε σήμερα να «ανακουφίσει τα νοικοκυριά» που αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες τιμές καυσίμων.
Επιτέθηκε επίσης στις εταιρείες πετρελαίου επειδή «κάθονται πάνω στα κέρδη ρεκόρ τους» αντί να αυξάνουν την παραγωγή στο αμερικανικό έδαφος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο.
Αρνηση ΟΠΕΚ για αύξηση παραγωγής
Νωρίτερα, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αρνήθηκαν να παρεκκλίνουν από το χρονοδιάγραμμά τους για σταδιακές αυξήσεις της παραγωγής, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν μια άνευ προηγουμένου αποδέσμευση από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για να συγκρατήσουν τις τιμές.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Οργανισμός επικύρωσε την αύξηση της προσφοράς κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα, που είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο σε διαδικτυακή συνάντηση την Πέμπτη. Η απόφαση ήταν σε συμφωνία με τις προσδοκίες.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι να απελευθερώσει περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τα αποθέματα αργού για αρκετούς μήνες, για να αμβλύνει τη διαταραχή που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.