Καμπανάκι ΕΕ για τα αγροδιατροφικά προϊόντα

Μέτρα για αύξηση παραγωγής αροτραίων καλλιεργειών ώστε οι γεωργοί να αυξήσουν την έκταση σποράς αραβοσίτου, ηλίανθου και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών. Πώς επιδρούν ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα έξοδα παραγωγής.

Δημοσιεύθηκε: 6 Απριλίου 2022 - 09:25

Load more

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την τελευταία έκθεση βραχυπρόθεσμων προοπτικών για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ.

Η εν λόγω τακτική δημοσίευση παρουσιάζει μια γενική και ανά τομέα επισκόπηση των τελευταίων τάσεων και των περαιτέρω προοπτικών για τις αγορές αγροδιατροφικών προϊόντων. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει διαταράξει σημαντικά τις παγκόσμιες γεωργικές αγορές, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα όσον αφορά τη μελλοντική διαθεσιμότητα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων και έχει επιφέρει πρόσθετη αστάθεια στις ήδη τεταμένες αγορές. Η ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης όσον αφορά τα τρόφιμα, με τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ η ενιαία αγορά της ΕΕ αναμένεται και πάλι ότι θα αποδείξει την ικανότητά της να απορροφά τους κραδασμούς.

Τα προτεινόμενα μέτρα για την αύξηση της παραγωγής αροτραίων καλλιεργειών της ΕΕ θα επιτρέψουν στους γεωργούς να αυξήσουν την έκταση σποράς αραβοσίτου, ηλίανθου και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών. Κατά συνέπεια, η συγκομιδή της ΕΕ το 2022 μπορεί να είναι πολύ καλή για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους, υπό την προϋπόθεση ότι θα επικρατήσουν κανονικές καιρικές συνθήκες. Η παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει σε 297,7 εκατ. τόνους όσον αφορά τη συγκομιδή του 2022.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα λόγω των υψηλών τιμών της αγοράς και των πληθωριστικών τάσεων. Για παράδειγμα, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα έξοδα παραγωγής είναι πιθανό να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στις τιμές καταναλωτή όσον αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ενώ η κατανάλωση τυριού και βουτύρου ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνεται ελαφρά, η χρήση σκόνης γάλακτος στη μεταποίηση αναμένεται να μειωθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες αγορές, ανατρέξτε στη σχετική είδηση και στην έκθεση.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων