Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι σαρωτικοί δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό «θα προχωρήσουν» όταν λήξει μια μηνιαία παράταση στην εφαρμογή τους την επόμενη εβδομάδα.
«Οι δασμοί προχωρούν στην ώρα τους, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα», είπε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο εάν οι δασμοί στους δύο εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ θα επανέλθουν σύντομα σε ισχύ.
Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ξένα έθνη «σχεδόν για τα πάντα» και επανέλαβε το σχέδιό του να επιβάλει τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς.
«Οπότε οι δασμοί θα προχωρήσουν, ναι, και θα καλύψουμε πολύ έδαφος», είπε ο Τραμπ.
Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικά διατάγματα την 1η Φεβρουαρίου που επιβάλλουν δασμούς 25% σε προϊόντα από το Μεξικό και τον Καναδά, καθώς και δασμούς 10% στην καναδική ενέργεια.
Ο πρόεδρος, ο οποίος επαίνεσε τη χρήση των δασμών τόσο ως εργαλείο διαπραγμάτευσης, όσο και ως πηγή εσόδων, στήριξε τις εντολές του στις υποτιθέμενες αποτυχίες του Μεξικού και του Καναδά να σταματήσουν το έγκλημα και τη διακίνηση ναρκωτικών στα αντίστοιχα αμερικανικά σύνορά τους, θυμίζει το CNBC.
Αλλά ο Τραμπ πάγωσε τους νέους δασμούς δύο ημέρες αργότερα, αφού η Πρόεδρος του Μεξικού Claudia Sheinbaum και ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την αστυνόμευση των συνόρων.