Οι τουρκικές εταιρείες που κάποτε στήριζαν την επιστροφή της κεντρικής τράπεζας στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική αναφέρουν τώρα εκτεταμένες ζημίες, καθώς το κόστος δανεισμού πλησιάζει το 50% και οι φόβοι για ανώμαλη προσγείωση αυξάνονται.
Από τις 539 εταιρείες που ανακοίνωσαν κέρδη πρώτου τριμήνου, οι 269 ανέφεραν καθαρές ζημίες, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία Bizim Menkul, από 206 ένα χρόνο νωρίτερα.
Εν τω μεταξύ, τα περιθώρια κέρδους του τελευταίου 12μήνου στις εταιρείες του BIST 100, ένας δείκτης του κέρδους μιας εταιρείας σε σχέση με τα έσοδά της, μειώθηκαν στο 4,1% στα τέλη Μαρτίου.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το τελευταίο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Η πτώση των κερδών καταδεικνύει το βαρύ τίμημα μιας από τις πιο παρατεταμένες περιόδους αυστηρής νομισματικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών, η οποία δοκιμάζει τα όρια της αντοχής των τουρκικών εταιρειών.
Η κεντρική τράπεζα αντέστρεψε τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων μετά από ένα πολιτικό σοκ τον Μάρτιο, διαψεύδοντας τις ελπίδες για χαλαρότερες οικονομικές συνθήκες μεταξύ των επιχειρήσεων που αναγκάζονται πλέον να αναχρηματοδοτήσουν το βραχυπρόθεσμο χρέος με επιτόκια που υπερβαίνουν το 60%.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οικονομολόγοι της Bank of America δήλωσαν ότι η Τουρκία μπορεί να οδεύει προς μια «ανώμαλη προσγείωση», επικαλούμενοι την τρέχουσα μακροοικονομική θέση της. Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων για 13 συνεχόμενους μήνες και η οικονομική εμπιστοσύνη μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Σεπτέμβριο.