Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος ο πληθωρισμός να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Gediminas Simkus.
Η ισορροπία των κινδύνων για τις τιμές καταναλωτή γέρνει προς τα κάτω λόγω των εμπορικών τριβών με τις ΗΠΑ και της ενίσχυσης του ευρώ, δήλωσε ο Λιθουανός αξιωματούχος. Τα επιτόκια δανεισμού βρίσκονται σήμερα στο άνω άκρο του εύρους για το ουδέτερο επιτόκιο, το οποίο ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα, είπε.
«Βλέπω περιθώριο για μια μείωση επιτοκίων» στη συνεδρίαση του Ιουνίου, δήλωσε ο Simkus σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους. «Οι κίνδυνοι ότι ο πληθωρισμός θα είναι κάτω από τον στόχο στο μέλλον έχουν αυξηθεί.»