Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν θα επισκεφθεί την Τουρκία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή. Πρόκειται για μια σπάνια διμερή επίσκεψη, κατά την οποία η Αρμενία ελπίζει ότι θα αποκαταστήσει τις τεταμένες σχέσεις και θα ανοίξει εκ νέου τα κοινά χερσαία σύνορα μετά από δεκαετίες εχθρότητας.
Οι δύο γειτονικές χώρες δεν έχουν επίσημα διπλωματικές σχέσεις, με φόντο την κληρονομιάς της βαθιάς ιστορικής εχθρότητας που πηγάζει από τη μαζική δολοφονία των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από τις δυνάμεις τις Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που θεωρείται γενοκτονία από την Αρμενία και πολλές άλλες χώρες.
Η Τουρκία έχει, επίσης, ταχθεί στο πλευρό του γειτονικού Αζερμπαϊτζάν στη μακρόχρονη σύγκρουσή του με την Αρμενία.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Armenpress επικαλέστηκε τον Πασινιάν, ο οποίος επιβεβαίωσε την επίσκεψη στον Ερντογάν, επί 22 χρόνια ηγέτη της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος του αρμενικού κοινοβουλίου Αλέν Σιμονιάν δήλωσε ότι η επίσκεψη θα είναι «ιστορική», αποσκοπώντας εν μέρει στην εξάλειψη του κινδύνου μιας νέας σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν.
Ο Πασινιάν έχει πιέσει σκληρά για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Άγκυρα και το Μπακού.
Ο ίδιος επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, θεωρώντας ότι είναι ένας τρόπος ώστε η Αρμενία, της οποίας οι σχέσεις με την παραδοσιακή σύμμαχο Ρωσία έχουν υποχωρήσει, να οικοδομήσει στενότερους δεσμούς με τις δυτικές χώρες.
Νωρίτερα φέτος είχε δηλώσει ότι η Αρμενία δεν θα ασκεί πλέον πιέσεις για τη διεθνή αναγνώριση της καταστροφής του αρμενικού πληθυσμού της Ανατολίας ως γενοκτονίας, σε μια παραχώρηση προς την Τουρκία βαθιά αμφιλεγόμενη μεταξύ πολλών Αρμενίων.
Υψηλόβαθμος Αρμένιος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν την ειρηνευτική διαδικασία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και θα μπορούσαν επίσης να συζητήσουν τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν και την απομάκρυνση ξένων πολιτών από το Ιράν, το οποίο γειτονεύει και με τα δύο κράτη.
Η Άγκυρα έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία το 1993, για να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, περιοχή του Αζερμπαϊτζάν με αρμενικό πληθυσμό.
Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θέλει να ανοίξει ξανά τα ανατολικά σύνορα, αλλά μόνο αν η Αρμενία υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο η Τουρκία έχει πολιτιστικούς, εθνοτικούς και γλωσσικούς δεσμούς.
Η Αρμενία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να ανοίξει εκ νέου τα τουρκικά σύνορα και πέρυσι ανακαίνισε ένα σημείο διέλευσης. «Είμαστε έτοιμοι για μια νέα εποχή στην περιοχή μας», δήλωσε ο Αρμένιος διπλωμάτης.
Μία μέρα πριν από την επίσκεψη, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ θα επισκεφθεί επίσης τον Ερντογάν στην Τουρκία, ανακοίνωσε το γραφείο του Ερντογάν.
Το 2023 το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο του Καραμπάχ, ωθώντας τους 100.000 εθνοτικούς Αρμένιους της περιοχής να καταφύγουν στην Αρμενία.
Τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν έχουν υποστηρίξει μια συνθήκη ειρήνης, αλλά η πρόοδος είναι αργή και οι παραβιάσεις της εκεχειρίας έχουν αυξηθεί κατά μήκος των βαριά στρατιωτικοποιημένων συνόρων τους, τους τελευταίους μήνες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ