Η κυβέρνηση της Συρίας, υπό την ηγεσία των ισλαμιστών, δήλωσε ότι οι δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας της άρχισαν να αναπτύσσονται στη Σουέιντα σήμερα Σάββατο (19/7), καθώς η προεδρία κάλεσε όλα τα μέρη να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός μετά την αιματοχυσία με εκατοντάδες νεκρούς.
Όπως αναφέρει το Reuters, σε ανακοίνωσή της, η συριακή προεδρία ανακοίνωσε άμεση και συνολική κατάπαυση του πυρός και κάλεσε όλα τα μέρη να δεσμευτούν σε αυτήν και να τερματίσουν αμέσως τις εχθροπραξίες σε όλες τις περιοχές.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας δήλωσε νωρίτερα ότι οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας άρχισαν να αναπτύσσονται στη Σουέιντα, στη νότια Συρία.
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τομ Μπάρακ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Συρία και το Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ επενέβη στη σύγκρουση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πλήττοντας κυβερνητικές δυνάμεις και το κτίριο του υπουργείου Άμυνας στη Δαμασκό, καθώς δήλωσε ότι υποστηρίζει τη μειονότητα των Δρούζων.
Ο Μπάρακ, ο οποίος είναι ταυτόχρονα πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία και απεσταλμένος της Ουάσιγκτον στη Συρία, δήλωσε ότι το Ισραήλ και η Συρία συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός με την υποστήριξη της Τουρκίας, της Ιορδανίας και των γειτόνων.
Η επαρχία Σουέιντα της Συρίας έχει πληγεί από σχεδόν μια εβδομάδα βίας, η οποία ξεκίνησε με συγκρούσεις μεταξύ μαχητών Βεδουίνων και ομάδων Δρούζων, προτού επιστρατεύσει τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας που στάλθηκαν στην περιοχή από τη Δαμασκό.
Ο Μπαράκ δήλωσε ότι το Ισραήλ και η Συρία είχαν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και κάλεσε τους Δρούζους, τους Βεδουίνους και τους σουνίτες να κατεβάσουν τα όπλα τους «και μαζί με άλλες μειονότητες να οικοδομήσουν μια νέα και ενωμένη συριακή ταυτότητα».
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι στοχεύει να προστατεύσει τη μειονότητα των Δρούζων της Συρίας, ενώ έχει επίσης δηλώσει ότι θέλει οι περιοχές της νότιας Συρίας κοντά στα σύνορά του να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένες. Ο προσωρινός πρόεδρος Αχμέντ αλ-Σάρα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει να σπείρει τη διαίρεση μεταξύ των Σύρων.
Την Παρασκευή, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει στις συριακές δυνάμεις περιορισμένη πρόσβαση στην περιοχή Σουέιντα για τις επόμενες δύο ημέρες.