Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ προειδοποίησε τα ευρωπαϊκά κράτη να μην ενισχύσουν περαιτέρω την στρατιωτική τους παρουσία στη Γροιλανδία, μεταδίδει το Bloomberg.
«Δεν είμαι σίγουρος τι μήνυμα υποτίθεται ότι πρέπει να στείλει» η αποστολή περισσότερων ευρωπαϊκών δυνάμεων στην περιοχή. Μου φαίνεται «αρκετά δονκιχωτική», είπε χαρακτηριστικά ο Μπέσεντ.
Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ επέκρινε επίσης έντονα τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αφού το Παρίσι ζήτησε να διεξαχθούν στη Γροιλανδία νατοϊκές ασκήσεις, δηλώνοντας μάλιστα «έτοιμο» να συμμετάσχει σε αυτές.
«Θα πρότεινα ο Γάλλος πρόεδρος να επικεντρωθεί σε άλλα πράγματα», δεδομένου ότι επικρατεί χάος στον προϋπολογισμό της χώρας του, είπε ο Μπέσεντ.
Τα σχόλια αυτά του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ αποτυπώνουν την κλιμάκωση των διπλωματικών εντάσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ λόγω των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ να προσαρτήσει τη Γροιλανδία, η οποία αποτελεί τμήμα της Δανίας. Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εντείνει τη ρητορική του απέναντι στους Ευρωπαίους απειλώντας μάλιστα με δασμούς οκτώ χώρες του ΝΑΤΟ που συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους προς την κατάληψη του νησιού της Αρκτικής από τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά της η ΕΕ εξετάζει μια σειρά από αντίμετρα, όπως η επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 93 δισεκατομμυρίων ευρώ και περιορισμών στην πρόσβαση των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο Μπέσεντ ωστόσο χλεύασε την πιθανότητα να υλοποιηθούν πράγματι οι προτάσεις αυτές, χαρακτηρίζοντάς τες ως «ψευδείς αφηγήσεις».