Η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών έχει καταρρεύσει στο χαμηλότερο επίπεδό των τελευταίων δώδεκα ετών, ξεπερνώντας τα χαμηλά της πανδημίας και ενισχύοντας τις ανησυχίες για την κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board έπεσε στις 84,5 μονάδες τον Ιανουάριο, πολύ κάτω από τις προβλέψεις της αγοράς.
Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2014.
«Η εμπιστοσύνη κατέρρευσε τον Ιανουάριο, καθώς οι ανησυχίες των καταναλωτών τόσο για την τρέχουσα κατάσταση όσο και για τις προσδοκίες για το μέλλον εντάθηκαν», δήλωσε η Nτάνα Πίτερσον, επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board.
Το απαισιόδοξο καταναλωτικό κλίμα παρά την πρόσφατη δυναμική ανάπτυξη του ΑΕΠ και τα ισχυρά στοιχεία για την κατανάλωση τροφοδοτεί ανησυχίες ότι τα οφέλη δεν κατανέμονται ομοιόμορφα.
Αυτό συμβαίνει καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δυσκολεύεται να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ζουν καλύτερα υπό την προεδρία του απ’ ό,τι υπό τον προκάτοχό του Τζο Μπάιντεν, ξεκινά εβδομαδιαία περιοδεία στην Αϊόβα για να προβάλλει τα οικονομικά του επιτεύγματα.
«Η οικονομία είναι καλή, όλα είναι καλά. Οι τιμές πέφτουν σημαντικά και έχουμε πολλά πολύ θετικά νέα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ την Τρίτη.
Τα επίσημα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε στο 4,4% το τρίτο τρίμηνο του 2025, και η Fed Ατλάντας προβλέπει ότι θα μπορούσε να εκτοξευθεί μέχρι και 5,4% το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Εν τω μεταξύ, η πραγματική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 3,5% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Οικονομικής Ανάλυσης.
Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η αντίθεση μεταξύ αυτών των στοιχείων και της απαισιόδοξης καταναλωτικής διάθεσης υποδηλώνει μια οικονομία που διχοτομείται ολοένα και περισσότερο, στην οποία μια πλούσια μειοψηφία Αμερικανών επωφελείται από την εκτόξευση της χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ η φτωχότερη πλειοψηφία παλεύει με τις υψηλές τιμές.