Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ότι τα αποθέματά του από αναχαιτιστικά βαλλιστικών πυραύλων έχουν μειωθεί σε κρίσιμο επίπεδο, καθώς η σύγκρουση με το Ιράν συνεχίζεται, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Semafor.
Το Ισραήλ φέρεται να είχε ήδη εισέλθει στον τρέχοντα πόλεμο με περιορισμένα αποθέματα αναχαιτιστικών καθώς πολλά είχαν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με το Ιράν το περασμένο καλοκαίρι. Το σύστημα άμυνας μεγάλου βεληνεκούς του Ισραήλ έχει δεχθεί έντονη πίεση από τις ιρανικές επιθέσεις· το CNN μετέδωσε ότι το Ιράν προσθέτει πυρομαχικά διασποράς στους πυραύλους του, γεγονός που ενδέχεται να επιδεινώνει την εξάντληση των αποθεμάτων.
Οι ΗΠΑ γνώριζαν εδώ και μήνες τη χαμηλή διαθεσιμότητα αναχαιτιστικών του Ισραήλ, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος: «Ήταν κάτι που αναμέναμε και είχαμε προβλέψει».
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε στο Semafor ότι οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα χαμηλά αποθέματα αναχαιτιστικών. Η δήλωση αυτή έρχεται εν μέσω ευρύτερων ανησυχιών ότι η εξάντληση αναχαιτιστικών από μια παρατεταμένη στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράν θα μπορούσε να αφήσει τις ΗΠΑ σε δυσμενή θέση.
Παραμένει επίσης ασαφές εάν οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να πουλήσουν ή να μοιραστούν μέρος των δικών τους αναχαιτιστικών με το Ισραήλ, κάτι που θα δημιουργούσε επιπλέον πίεση στα εγχώρια αποθέματα. Οι ΗΠΑ έχουν συμπεριλάβει στο παρελθόν μέσα αντιπυραυλικής άμυνας στα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ.
«Διαθέτουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τις βάσεις μας, το προσωπικό μας στην περιοχή και τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «αναζητεί λύσεις για να αντιμετωπίσει» την έλλειψη.
Το Ισραήλ διαθέτει και άλλους τρόπους για να αμυνθεί απέναντι σε ιρανικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια του πολέμου, μεταξύ άλλων με τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών, ωστόσο τα αναχαιτιστικά συγκαταλέγονται στα πιο αποτελεσματικά αμυντικά όπλα έναντι πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome έχει σχεδιαστεί κυρίως για την αντιμετώπιση βραχύτερου βεληνεκούς πυρών.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν «σχεδόν απεριόριστο» απόθεμα πυρομαχικών, αν και αναλυτές υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι τα αμερικανικά αποθέματα είναι χαμηλότερα από ό,τι θα επιθυμούσε ο στρατός.
Τον περασμένο Ιούνιο, οι ΗΠΑ εκτόξευσαν περισσότερα από 150 αναχαιτιστικά THAAD κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου με το Ιράν, σύμφωνα με το Center for Strategic and International Studies — αριθμός που πιστεύεται ότι αντιστοιχούσε περίπου στο ένα τέταρτο του αμερικανικού αποθέματος εκείνη την περίοδο. Οι ΗΠΑ εκτιμάται επίσης ότι χρησιμοποίησαν αναχαιτιστικά Patriot αξίας περίπου 2,4 δισ. δολαρίων τις πρώτες πέντε ημέρες αυτού του πολέμου, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές.
Τον Ιανουάριο, το Πεντάγωνο προχώρησε σε ενέργειες για την ουσιαστική αύξηση της παραγωγής του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει επαρκή συστήματα THAAD και μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και αναχαιτιστικά μέσου επιπέδου.
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σον Παρνέλ δήλωσε στο Semafor σε ανακοίνωση ότι το υπουργείο «διαθέτει όλα όσα χρειάζεται για να εκτελέσει οποιαδήποτε αποστολή στον χρόνο και στον τόπο» που θα επιλέξει ο Τραμπ.
Σε δήλωση μετά τη δημοσίευση του άρθρου, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ δήλωσε στο Semafor ότι τα αμερικανικά αποθέματα είναι «περισσότερο από επαρκή» για την επίτευξη των στόχων του Τραμπ απέναντι στο Ιράν «και πέραν αυτών». Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ είναι επίσης πάντοτε «προσηλωμένος στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας και θα συνεχίσει να καλεί τους αμυντικούς εργολάβους» να κατασκευάζουν γρήγορα αμερικανικά οπλικά συστήματα.
«Τα επιτεύγματα του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνεργασία με τις Ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις μιλούν από μόνα τους — οι επιθέσεις ιρανικών drones έχουν μειωθεί κατά 95%, οι επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων έχουν μειωθεί κατά 90%, και η ήδη δεινή κατάσταση του καθεστώτος θα επιδεινωθεί περαιτέρω», δήλωσε.
Οι Ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα σχολιασμού του Semafor.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει «σύντομα» και πρόσφατα τον περιέγραψε ως μια «βραχυπρόθεσμη επιχείρηση». Ωστόσο, τόσο ο Τραμπ όσο και το Ισραήλ και το Ιράν στέλνουν επίσης μηνύματα ότι είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν για όσο χρειαστεί.
«Θα διαρκέσει όσο είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Τραμπ το βράδυ της Παρασκευής όταν ρωτήθηκε πόσο μπορεί να συνεχιστεί η σύγκρουση. «Έχουν αποδεκατιστεί. Η χώρα βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Όλο το σύστημα καταρρέει.»
Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του ιρανικού καθεστώτος δήλωσε στο CNN αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα δεν βλέπει προς το παρόν καμία δυνατότητα διπλωματίας και υποστήριξε ότι είναι έτοιμη για έναν μακρόχρονο πόλεμο. Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι «ολόκληρη η παραγωγική ικανότητα βαλλιστικών πυραύλων» του Ιράν έχει «ουσιαστικά εξουδετερωθεί».