Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιαπωνία και Γαλλία απέρριψαν το ενδεχόμενο να στείλουν πλοία για να βοηθήσουν στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ. Οι τοποθετήσεις έρχονται στη σκιά της δήλωσης Τραμπ στους Financial Times ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει ένα «πολύ κακό» μέλλον, εάν οι σύμμαχοι δεν βοηθήσουν τις ΗΠΑ να ανοίξουν ξανά τα Στενά, κρίσιμο θαλάσσιο δίαυλο για τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό που έχει κλείσει από το Ιράν.
Η Γαλλία απέρριψε έκκληση να αποστείλει στρατιωτική βοήθεια για να συμβάλει στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ. Το Παρίσι θα αναπτύξει πλοία μόνο όταν οι εχθροπραξίες μεταξύ των ΗΠΑ, του Ιράν και των γειτονικών του χωρών θα έχουν τερματιστεί, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει τη γαλλική θέση.
Αντίθετα, η Γαλλία συζητά με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών κρατών και κρατών του Κόλπου, για τη δημιουργία κοινής δύναμης περιπολίας μετά το τέλος των συγκρούσεων, ανέφερε το ίδιο πρόσωπο.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ελλάδα, η οποία δεν θα λάβει μέρος σε καμία στρατιωτική επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Μαρινάκης ανέφερε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας θα παραμείνει περιορισμένη στη ναυτική αποστολή της ΕΕ Aspides, η οποία έχει ως αποστολή την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα από επιθέσεις.
Τόνισε ότι η Αθήνα δεν έχει σχέδια συμμετοχής σε επιχειρήσεις στον Κόλπο, υπογραμμίζοντας ότι η υφιστάμενη δέσμευση της χώρας επικεντρώνεται αποκλειστικά στη διασφάλιση των θαλάσσιων εμπορικών διαδρομών μέσω της αποστολής της ΕΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας δήλωσε ότι η Ρώμη εμφανίζεται σκεπτική ως προς την επέκταση της εν εξελίξει ναυτικής αποστολής της ΕΕ Aspides στην Ερυθρά Θάλασσα, ώστε να συμπεριλάβει προσπάθειες για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, καθώς οι ΗΠΑ καλούν τους συμμάχους να στείλουν πλοία στην περιοχή.
Μιλώντας στις Βρυξέλλες σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, ο Aντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι θα ήταν «πολύπλοκο» να επεκταθεί η αποστολή Aspides, δεδομένου ότι πρόκειται για αποστολή κατά της πειρατείας, ενώ οποιαδήποτε επιχείρηση στο Ορμούζ θα είχε αμυντικό χαρακτήρα.
«Είμαστε διατεθειμένοι να ενισχύσουμε την αποστολή Aspides… αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί να επεκταθεί στα Στενά του Ορμούζ», δήλωσε ο Tαγιάνι, σύμφωνα με το ιταλικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους αμφισβήτησε τα κίνητρα του Τραμπ πίσω από το αίτημά του προς τους Ευρωπαίους συμμάχους να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ, επιμένοντας ότι η ευθύνη της Γερμανίας είναι να επιτηρεί το έδαφος του ΝΑΤΟ.
«Τι ακριβώς περιμένει ο Τραμπ από, ας πούμε, μια χούφτα ή δύο ευρωπαϊκών φρεγατών στα Στενά του Ορμούζ; Τις χρειάζεται για να πετύχει αυτό που το ισχυρό αμερικανικό ναυτικό δεν μπορεί να καταφέρει μόνο του εκεί; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτω στον εαυτό μου».
Μια απόφαση συμμετοχής σε αποστολή εκτός εδάφους του ΝΑΤΟ θα απαιτούσε «τόσο ένα διεθνές πλαίσιο όσο και εντολή από την Bundestag», σημείωσε, προσθέτοντας: «Και δεν βλέπω απολύτως κανένα λόγο να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν είναι δικός μας πόλεμος· δεν τον ξεκινήσαμε εμείς. Θέλουμε μια διπλωματική λύση και ένα γρήγορο τέλος».
«Αυτός δεν είναι πόλεμος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Stefan Kornelius. «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτραπεί να διολισθήσει σε έναν ατέρμονο πόλεμο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Γερμανία «υποστηρίζει ένα ταχύ σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου».
«Όσο αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται, δεν θα υπάρξει καμία συμμετοχή. Ούτε καν στην επιλογή να διατηρηθούν τα Στενά του Ορμούζ ανοικτά με στρατιωτικά μέσα», πρόσθεσε ο Kornelius.
Και ο σερ Κιρ Στάρμερ άφησε να εννοηθεί ότι δεν σχεδιάζει να στείλει βρετανικά πολεμικά πλοία στον Κόλπο, προειδοποιώντας ότι «δεν θα εμπλακούμε στον ευρύτερο πόλεμο».
Η Βρετανία θα προστατεύσει τους πολίτες της στην περιοχή και θα αναλάβει δράση για την υπεράσπιση των συμμάχων της, αλλά δεν θα εισέλθει στην ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε. Τόνισε τη σημασία «να εργαστούμε για μια ταχεία λύση που θα επαναφέρει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Πρόσθεσε ότι τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά «για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην αγορά [ενέργειας]», προειδοποιώντας ωστόσο ότι «αυτό δεν είναι απλή υπόθεση».
Η Βρετανία «εργάζεται με όλους τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαίων εταίρων μας, για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου συλλογικού σχεδίου που θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή το ταχύτερο δυνατό», είπε.