Ο στρατός του Ισραήλ παραδέχθηκε σήμερα Τετάρτη (18.3.26) ότι άρμα μάχης του άνοιξε πυρ εναντίον θέσης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο στις 6 Μαρτίου, τραυματίζοντας κυανόκρανους από τη Γκάνα.
Αναλυτικότερα, η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) σταθμεύει στο νότιο τμήμα της χώρας, επιβλέποντας την κατάσταση κατά μήκος της «μπλε γραμμής» που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ — μια περιοχή που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ.
Η UNIFIL, η αποστολή της οποίας ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, έχει κατά διαστήματα βρεθεί στο στόχαστρο τόσο του ισραηλινού στρατού όσο και της Χεζμπολάχ τα τελευταία δύο χρόνια και, καθώς το Ισραήλ εξετάζει να επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον νότιο Λίβανο, οι κίνδυνοι για την αποστολή του ΟΗΕ ενδέχεται να αυξηθούν.
Το Ισραήλ αναλαμβάνει την ευθύνη – «Λάθος» λένε οι IDF
Σε ανακοίνωσή του προς το Reuters, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την ευθύνη για το περιστατικό, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ενήργησε απαντώντας σε πυρά της Χεζμπολάχ, από τα οποία τραυματίστηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της εσωτερικής έρευνας, τα στρατεύματα των IDF ταυτοποίησαν λανθασμένα τη θέση των κυανόκρανων ως πηγή των αντιαρματικών πυρών που είχαν δεχθεί λίγο νωρίτερα.
«Ενδελεχής έρευνα που ολοκληρώθηκε τις τελευταίες ημέρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πυρά εναντίον του προσωπικού της UNIFIL προήλθαν κατά λάθος από στρατεύματα των IDF τα οποία ταυτοποίησαν λανθασμένα τα στρατεύματα της UNIFIL ως πηγή των αντιαρματικών πυρών που είχαν δεχθεί λίγο νωρίτερα», ανέφερε η ανακοίνωση.
«Οι IDF λυπούνται για το περιστατικό και έχουν διαβιβάσει τη συγνώμη τους μέσω των κατάλληλων διαύλων στη Γκάνα και τον ΟΗΕ. Για τα ευρήματα των ερευνών έχει πραγματοποιηθεί ενημέρωση στο εσωτερικό των IDF προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων περιστατικών», πρόσθετε η ανακοίνωση.
Τρία πλήγματα σε βάση του ΟΗΕ στον Λίβανο
Σύμφωνα με το Reuters, τα πρώτα ευρήματα της έρευνας της UNIFIL δείχνουν ότι η βάση αλ Κάουζα δέχθηκε τρία απευθείας πλήγματα από ισραηλινό άρμα μάχης. Η εμπλοκή του Ισραήλ θεωρείται ξεκάθαρη, σημειώνοντας πως το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη και ανησυχητική κλιμάκωση που δυσκολεύει το έργο της ειρηνευτικής αποστολής.
Η UNIFIL είχε αναφέρει από τις 6 Μαρτίου ότι κυανόκρανοι από τη Γκάνα τραυματίστηκαν από σφοδρά πυρά, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «απαράδεκτο», χωρίς τότε να προσδιορίσει ποιος ευθύνεται.
Η εκπρόσωπος της UNIFIL, Κάντις Άρντιελ, ανέφερε ότι η έρευνα συνεχίζεται και θα δοθεί στις εμπλεκόμενες πλευρές όταν ολοκληρωθεί. Παράλληλα, τόνισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να προστατεύουν τους κυανόκρανους και τους αμάχους, επισημαίνοντας ότι μια σκόπιμη επίθεση εναντίον τους αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Την Κυριακή, σύμφωνα με την UNIFIL, σημειώθηκαν άλλα τρία περιστατικά πυρών κατά δυνάμεών της στον νότιο Λίβανο, πιθανότατα από ένοπλες ομάδες, χωρίς τραυματισμούς.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ